Executivul european dezaproba declaratiile ministrului de Justitie privind schimbarea modului de numire a procurorilor, astfel incat acestia sa fie propusi de el si confirmati de Consiliul Superior al Magistraturii.
Ideea vehiculata in ultimele zile de ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, de a modifica modul de numire a procurorului general si a procurorilor-sefi ai Departamentului National Anticoruptie (DNA) si Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) este criticata de Comisia Europeana. Mark Gray, purtatorul de cuvant al Secretariatului General al Comisiei Europene, ne-a declarat ieri ca executivul european "a evaluat ca sistemul actual din Romania in care numirile in functii publice sunt facute de catre presedinte este capabil sa asigure independenta justitiei. Comisia Europeana nu are nici un motiv sa creada ca sistemul actual ar trebui schimbat in intentia de a imbunatati independenta sistemului judiciar. Cu toate acestea, decizia apartine autoritatilor romane". In contextul aderarii Romaniei, Comisia Europeana a acordat o atentie deosebita garantarii unei Justitii independente si a luptei impotriva coruptiei, in acest sens fiind instituit mecanismul de cooperare si verificare postaderare. La fiecare sase luni, Comisia prezinta un raport si poate recomanda clauza de salvgardare pe justitie, in cazul in care autoritatile romane nu indeplinesc planul de masuri adoptat de comun acord. In ultimul raport din luna iunie, adoptarea legii Agentiei Nationale de Integritate a fost un progres suficient pentru evitarea activarii clauzei ce ar duce la nerecunoasterea sentintelor judecatoresti in spatiul UE. Dar urmatorul raport din luna ianuarie ar putea fi mult mai negativ, pe fondul disputei dintre Chiuariu si Departamentul National Anticoruptie. "Comisia incurajeaza Romania sa se concentreze asupra ariilor unde raportul din iunie a constatat progrese insuficiente", le transmite Mark Gray oficialilor romani.
"Comisia Europeana nu are nici un motiv sa creada ca sistemul actual ar trebui schimbat in intentia de a imbunatati independenta sistemului judiciar."
Mark Gray, purtator de cuvant al Comisiei Europene