29.4 C
București
marți, 25 iunie 2024
AcasăSpecial"Browning Street, 10"

“Browning Street, 10”

La conferinta anuala a partidului laburist de la Brighton, ministrul de finante, Gordon Brown, s-a prezentat luni ca printul mostenitor al tronului stangii britanice, spre iritarea adeptilor premierului Tony Blair.

Brown a tinut un discurs in care a tratat toate subiectele, de la economie si globalizare la sclavie si etica, dar a facut si ceva mai mult.
L-a avertizat pe Blair ca e timpul sa plece. Nu direct – n-ar fi fost “british” -, ci prin ricoseu. Brown a anuntat ca va face un turneu de un an prin tara pentru “a asculta si a invata” de la membrii de rand ai partidului.
Implicatia acestei fraze este ca la sfarsitul acestui an ar fi bine sa gaseasca biroul din Downing Street 10 gol si pregatit pentru un nou locatar.
Dupa cum comenta The Times, dupa ce i-a multumit pentru tot, mai ramanea sa ii daruiasca traditionalul ceas de aur si sa il bata pe spate.

Reinnoirea New Labour

Noul rege Labour continua insa sa fie un mister pentru toata lumea. Sindicatele si stanga traditionala sperau ca Brown sa puna capat “celei de-a treia cai”, centriste, blairiste. Dupa cum scria The New Statesman, “e nevoie de un om cu socialism in oase”. Brown i-a dezamagit insa si si-a declarat loialitatea fata de New Labour, dar a promis “reinnoirea New Labour”, o formulare care ar fi fost hilara daca nu ar fi mascat un atac la adresa primului ministru. Ministrul de Finante a promis sa reformeze partidul si Marea Britanie “pe noi temeiuri etice” pentru ca “parintii l-au invatat sa spuna intotdeauna adevarul”. Cu alte cuvinte, Blair a mai si mintit.

Cine-i seful?

Ieri, intr-un discurs de o ora, Tony Blair i-a aratat insa lui Brown cine-i seful, subliniind ca detine in continuare fraiele partidului si ale guvernului. El a prezentat un program ambitios de reforme pe care guvernul sau are de gand sa le aplice in anii ce vor urma. Lupta pentru putere de la varful partidului laburist risca sa se termine insa prost. In interiorul guvernului taberele sunt deja conturate. Vicepremierul John Prescott l-a avertizat deja pe Blair ca partidul nu va tolera ca primul ministru sa nu anunte o data ferma la care intentioneaza sa se retraga, in vreme ce ministrul de Interne, Charles Clarke, i-a cerut sa isi incheie mandatul. In replica, Blair le-a reamintit tuturor ca politica este o munca de echipa si le-a semnalat ca n-are de gand sa se retraga in urmatoarele 18 luni. Tony Blair a promis ca nu va mai candida pentru un al patrulea mandat si a promis un transfer de putere ordonat, dar nu a spus cui.
Conferinta de la Brighton sugereaza ca Marea Britanie se indreapta catre o noua adresa, “Browning Street 10”, dar nimic nu este batut in cuie. Graba lui Brown de a se vedea la carma tarii si a partidului s-ar putea sa-i fie fatala. Mai intai ca alegatorilor nu le plac luptele interne ale partidelor si al doilea ca in politica nu e aproape niciodata pentru cine se pregateste…

Cele mai citite

Mark Rutte va fi nominalizat miercuri pentru postul de secretar general al NATO de toate cele 32 de state membre

Cele 32 de state membre ale NATO vor confirma miercuri nominalizarea premierului interimar olandez Mark Rutte în postul de secretar general al Alianţei, au...

Investitorii sunt îngrijorați de alegerile din Franța

Perspectiva ca un partid extremist din punct de vedere politic, cu puțină sau nicio experiență guvernamentală, să preia puterea după alegerile parlamentare din Franța...

Petre Mihai Băcanu, în dialog cu cititorii, la Biblioteca Academiei Române

Biblioteca Academiei Române invită publicul miercuri, 26 iunie 2024, ora 12, la un dialog inedit cu jurnalistul Petre Mihai Băcanu, personalitate a presei românești,...
Ultima oră
Pe aceeași temă