30 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialBroşură anti-nazistă din timpul războiului din Germania făcută publică

Broşură anti-nazistă din timpul războiului din Germania făcută publică

O broşură anti-nazistă ce a fost aruncată deasupra Germaniei de către Royal Air Force în timpul celui de-al doilea război mondial va fi prezentată la Muzeul Holocaustului din Marea Britanie.

 

Documentul este unul din puţinele broşuri din mişcarea «Trandafirului alb» care a supravieţuit. «Trandafirul alb» a fost o grupare de rezistenţă non-violentă, intelectuală din Germania Nazistă, formată din studenţi de la Universitatea din Munich şi profesorul lor de filozofie. Gruparea a devenit cunoscută pentru o campanie anonimă de împărţire de broşuri ce instigau împotriva regimului lui Adolf Hitler.

Broşurile conţineau detalii ale Holocaustului şi suţineau idealurile democraţiei, libertăţii şi toleranţei religioase. Cei şase membri fondatori, printre care şi Sophie şi Hans Scholl, au fost executaţi în 1943. Aceştia sunt acum consideraţi ca eroi deoarece s-au opus regimului nazist.

Textul celui de-al şaselea document a fost dus pe ascuns din Germania în Marea Britanie.În iulie 1943, forţele aeriene britanice au aruncat copii ale documentului deasupra Germaniei.

Colecţionarul William Kaczynski donează una din broşuri Muzeului Holocaustului din Newark, Nottinghamshire. Broşura va putea fi văzută de public la primul bal anual al «Trandafirului Alb» pe 25 Septembrie.

Cele mai citite

A fost ales noul secretar general al NATO

Cele 32 de state membre ale NATO l-au numit astăzi pe prim-ministrul interimar olandez Mark Rutte în postul de secretar general al Alianţei, pentru...

VIDEO. Elena Lasconi a câștigat șefia USR și a ieșit cu un discurs a la Diana Șoșoacă

Primarul municipiului Câmpulung, Elena Lasconi, a câștigat din primul tur alegerile pentru funcția de președinte al Uniunii Salvați România (USR), iar primul său discurs...

Julian Assange, liber, după un acord cu justiția americană

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a pledat miercuri culpabil de încălcarea Legii americane privind spionajul în faţa unui tribunal din Insulele Mariane de Nord, un...
Ultima oră
Pe aceeași temă