Un loc cu plaje întinse, hoteluri de lux şi temperatură de vară în sezonul rece.
Pentru că din România nu sunt încă zboruri charter spre Eilat, cel mai uşor ajungeţi cu o cursă de linie la Tel Aviv. Există cel puţin două zboruri zilnice de la Bucureşti. Iar de la Tel Aviv aveţi două posibilităţi. Fie luaţi o cursă aeriană internă până la Eilat, fie alegeţi varianta mai economică: autobuzul. Distanţa de parcurs este de aproximativ 350 km, care trec rapid în câteva ore, timp destul să admiraţi peisajul deşertului Neghev şi proximitatea Iordaniei şi a Egiptului.
Fascinant pentru pasionaţii de avioane
Valul de căldură începe pe măsură ce vă apropiaţi de Eilat. Odată ajuns în oraş, primul lucru pe care îl veţi vedea este aeroportul. Acesta este situat în centru. Lucru extraordinar pentru cei pasionaţi de avioane: gândiţi-vă că ieşiţi pe o terasă la o cafea sau un ceai şi mai vedeţi un avion ce aterizează sau decolează. Fascinant, dacă eşti genul. Eilat este o staţiune preferată mai ales de turiştii scandinavi şi englezi. Sezonul aici începe atunci când se termină în celelalte destinaţii de vară europene. Deci prin octombrie-noiembrie. Nu că în restul anului nu ar fi timp de plajă, ci pur şi simplu pentru că vara este mult prea cald aici.
Hoteluri cu nume biblice
Bine întreţinute, curate şi luxoase, hotelurile din Eilat nu se compară cu cele din alte staţiuni de vacanţă, pentru că la Eilat nu se practică foarte mult turismul de masă. Hotelurile de aici poartă nume de personaje biblice: Irod, Solomon sau regina din Saba. De altfel, legenda spune că acesta era locul preferat de întâlnire al regelui Solomon cu seducătoarea regină din Saba. Preţurile sunt mai mari şi nu oricine îşi permite soare aproape de casă în anotimpurile răcoroase. Însă personalul atent şi restaurantele cu meniuri delicioase (multe hoteluri sunt pe sistemul all-inclusive) justifică pe deplin şi îmblânzesc preţul. Orice sistem de masă aţi alege, nu ezitaţi să vă oferiţi o cină sau un prânz la un restaurant local. Merită.
Scuba-diving şi plimbări cu cămila
Ce puteţi face la Eilat în afară de plajă, baie şi lungi plimbări pe promenadă? Shopping în magazine de firmă, puteţi merge la cinema, şi nu la orice fel de cinema, ci la un ditamai IMAX, puteţi asista la spectacole tradiţionale sau vă puteţi plimba cu cămila şi face scuba-diving sau alte sporturi nautice. Iar seara puteţi ieşi la un pub englezesc şi savura o bere neagră. Un ultim amănunt: plaja din Eilat este unul dintre puţinele locuri din lume de unde puteţi zări trei ţări: la stânga – Iordania, la dreapta – Egiptul şi în faţă – Arabia Saudită. Un loc cu totul special. Toamna începe să-şi arate adevărata faţă; probabil că ar fi momentul să planificaţi o ieşire la soare în Eilat în lunile reci care urmează. Şi dacă anul acesta nu se poate, că e criză, măcar ştim că v-am dat un pont pentru alte vremuri, când condiţiile economice vor fi mai prielnice unei băi de soare când acasă plouă sau ninge.
Cu autocarul la Petra, Ierusalim şi Aqaba
Unul dintre marile câştiguri la Eilat este apropierea de Iordania şi Egipt. Din faţa hotelului, a oricărui hotel, puteţi lua autocarul şi în două-trei ore veţi ajunge la Petra (foto) sau la mânăstirea Sf. Caterina, în Sinai. Excursiile se organizează zilnic, iar plecarea este de obicei dimineaţa devreme. Un sejur la Eilat poate include şi o vizită în oraşul sfânt Ierusalim. Drumul până la Ierusalim merge pe malul Mării Moarte, un alt obiectiv turistic care nu trebuie ratat. Rămânând în zonă însă, mai trebuie ştiut că literalmente peste gard de Eilat se află staţiunea iordaniană Aqaba, unde puteţi merge la cumpărături sau pentru a încerca mâncarea locală.