UPDATE 15:30. Copreşedintele PNL Alina Gorghiu consideră că rezultatul referendumului din Marea Britanie reprezintă un moment de încercare pentru UE şi a subliniat că liberalii sunt încrezători „în forţa proiectului european, care a adus foarte multe beneficii României”.
„Rezultatul referendumului din Marea Britanie reprezintă, fără îndoială, un moment de încercare pentru Uniunea Europeană. Respectăm, desigur, cum a spus toată lumea, decizia britanicilor, însă ne-am fi dorit să fie altă decizie, să opteze pentru rămânerea în UE. Reacţiile din partea statelor UE arată că există încă susţinere pentru proiectul unităţii europene, care a adus atât de multe beneficii şi pentru România, începând cu 2007. Vom susţine toate demersurile pe care Preşedinţia şi Guvernul le vor face, pentru ca România sa fie parte a procesului de consolidare a unităţii europene, ţinând cont în primul rând de cetăţenii ei”, a afirmat Gorghiu, vineri, într-o conferinţă de presă.
UPDATE 15:00. Uniunea Naţională pentru Progresul României sprijină tot ce înseamnă mişcare şi construcţie europeană, a declarat, vineri, liderul Uniunii, Valeriu Steriu, în contextul în care britanicii au votat la referendumul de joi să iasă din Uniunea Europeană.
„România a primit această veste (n.r. – Brexit) cu surprindere, în primul rând, şi cu tristeţe. Este un pas nefericit, pe care Uniunea Europeană îl porneşte în această construcţie, pe care o apreciem şi pe care o susţinem în continuare. Tocmai de aceea, UNPR a participat la aceste consultări (n.r. – cu preşedintele Klaus Iohannis), arătând în continuare sprijinul pentru tot ceea ce înseamnă mişcare europeană, pentru tot ceea ce înseamnă participarea la această construcţie, în care în urmă cu 9 ani am intrat şi în care am avut o contribuţie foarte bună”, a declarat Steriu într-o conferinţă de presă.
Liderul UNPR a subliniat că formaţiunea sa susţine în continuare valorile europene: „În plan intern cred că e foarte important ca în perioada următoare comunicarea să fie cheia, o comunicare pro-europeană”.
UPDATE 14:55. Europarlamentarul Laurenţiu Rebega, vicepreşedinte al Grupului Europa Naţiunilor şi a Libertăţii, consideră că data de 23 iunie 2016 reprezintă un moment de cotitură în istoria Europei şi o răscruce şi pentru România.
„Chemată la referendum, Marea Britanie a decis! Englezii au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană! De acum nu mai există cale de întoarcere – Europa nu va mai fi ca înainte! Grupul Europa Naţiunilor şi a Libertăţii a avertizat sistematic asupra tensiunilor create în timp de lipsa de funcţionalitate a Tratatelor Uniunii Europene. Centralizarea excesivă a deciziilor şi lipsa de empatie a birocraţilor de la Bruxelles faţă de problemele reale ale popoarelor şi cetăţenilor europeni au creat nemulţumiri care s-au adâncit de la an la an. Din păcate, avertismentele noastre şi semnalele de alarmă nu au fost luate în considerare. Nu pot spune că îmi pare bine că s-a ajuns aici, dar acum trebuie să privim înainte. Tratatele UE trebuie regândite din temelie, pentru a reconstrui o Europă puternică a naţiunilor suverane”, susţine eurodeputatul într-un comunicat transmis vineri AGERPRES.
În opinia sa, zilele şi săptămânile care vor veni vor aduce multe schimbări, însă prioritatea trebuie să fie acum situaţia cetăţenilor români aflaţi în Marea Britanie. În context, el solicită „protecţia cetăţenilor români din Marea Britanie şi elaborarea şi aplicarea unui set de norme şi proceduri guvernamentale care să vină în ajutorul muncitorilor români din Marea Britanie şi al familiilor lor”.
Europarlamentarul este de părere că ar trebui format un grup de lucru pentru evaluarea consecinţelor Brexit-ului asupra economiei ţărilor UE şi care să identifice oportunităţile pe care le pot avea agenţii economici şi întreprinzătorii din România.
UPDATE: 14:50. Vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), deputatul Raluca Turcan, consideră că rezultatul referendumului din Marea Britanie este unul îngrijorător şi creează incertitudine şi confuzie, ceea ce face rău economiei şi oferă terenul fertil pentru extremism şi izolare.
„În legătură cu votul oferit aseară în Marea Britanie, pot să spun că se intră într-o nouă lume marcată de mult mai multă incertitudine. Confuzia şi incertitudinea, după cum ne arată istoria, fac rău economiei şi oferă terenul fertil pentru extremism şi izolare. Proiectul european a făcut mult bine României, românilor care muncesc demn şi cinstit în UE. Trebuie să-i apărăm interesele în continuare, iar interesul nostru este ca UE să rămână puternică şi unită, în ciuda votului dat în Marea Britanie”, a declarat Raluca Turcan, vineri, într-o conferinţă de presă.
Întrebată dacă este posibil ca şi politicieni din România să ceară un referendum pentru ieşirea României din UE, Raluca Turcan a răspuns: „Am explicat deja. Incertitudinea creează un teren fertil pentru extremism. Extremişti sunt peste tot. Important este câtă forţă prin aceşti extremişti şi cât de atrăgător reuşesc să îşi facă mesajul. Votul din Marea Britanie este un vot îngrijorător pentru astfel de fenomene.”
UPDATE 14:36. România rămâne determinată în a contribui activ la întărirea pe mai departe a Uniunii Europene, precizează, vineri, pe Twitter, Ministerul Afacerilor Externe (MAE). MAE adaugă că regretă decizia britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană, dar o respectă. Cetăţenii Marii Britanii au votat, joi, în majoritate, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
UPDATE 12.10: Europarlamentarul Victor Negrescu se declară profund îngrijorat de soarta românilor din Marea Britanie şi cere apărarea drepturilor acestora la muncă şi beneficii sociale, în contextul deciziei acestui stat de a ieşi din Uniunea Europeană, evidenţiată de rezultatul referendumului pentru Brexit. n opinia sa, efectele concrete ale acestui moment sunt greu de estimat, dar cu siguranţă soarta Europei va fi afectată iremediabil, iar Marea Britanie va fi divizată.
UPDATE 12.00: Europarlamentarul Mircea Diaconu, vicepreşedinte al Comisiei pentru cultură şi educaţie din PE, consideră că efectele ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană nu vor fi plăcute în niciun sens şi susţine că România nu ar trebui să fie afectată de Brexit. El a menţionat că motorul Brexit-ului a fost naţionalismul. și că România nu ar trebui să fie afectată așa tare, potrivit Agerpres.
UPDATE 11.50. Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, anunţă că se vor analiza în Camera superioară a Parlamentului de la Bucureşti – în grupurile parlamentare şi în Comisia de politică externă – efectele previzibile ale rezultatului votului din Marea Britanie, după care concluziile vor fi date publicităţii.
UPDATE. 11.36. Votul de neîncredere dat de cetăţenii britanici nu trebuie să modifice în vreun fel parcursul României în ”marea familie europeană”, a declarat vineri fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea.
„Votul de neîncredere dat de cetăţenii britanici nu trebuie, însă, să modifice în vreun fel parcursul României în marea familie europeană. Bucureştiul are datoria de a rămâne pe aceleaşi poziţii în relaţia cu ambele cancelarii: Bruxelles şi Londra. Trebuie să continuăm toate proiectele comune şi să păstrăm aceeaşi relaţie de prietenie, corectă şi pragmatică. Interesul principal al ţării noastre este să îşi protejeze cetăţenii săi de pe orice meridian al lumii, de aceea eforturile misiunilor noastre diplomatice în Regatul Unit sunt obligate să rămână la aceeaşi intensitate”, a scris Zgonea, pe Facebook.
UPDATE 11.30: Fostul premier Adrian Năstase a postat un mesaj pe blogul său legat de rezultatul referendumului privind ieșirea Marii Britanii din UE. El consideră că „vor urma cereri de referendumuri în Europa cu posibile efecte teritoriale” și că „vor fi efecte economice și valutare”.
„Nu cred. Nu cred că a fost doar o dimensiune emotională. Marea Britanie purta trei pălării (există o lungă traditie în domeniu): statutul de membru al Uniunii Europene, calitatea de partener special al Statelor Unite dar și cea de membru al Commonwealth-ului – o asociere de două miliarde de locuitori. Marea Britanie a preferat să se retragă dintr-o asociere unde leadershipul Germaniei, afluxul de migranți dar și relația sinuoasă cu Rusia o deranjau și să se replieze pe componenta Commonwealth. Imigranții din India, Bangladesh, etc. nu au deranjat, deranjează „imigranții” din Europa?
Va urma un efect de bulgăre de zăpadă – în Olanda, Turcia, Franța. Vor fi urmări interne în Marea Britanie – relațiile Angliei cu Scoția, Țara Galilor. Vor urma cereri de referendumuri în Europa cu posibile efecte teritoriale. Vor fi efecte economice și valutare. Vor fi afectați, evident, și cei 300 000 de români aflați în Marea Britanie. Unii dintre ei au fost folosiți, ca material pedagogic, pentru cei care au argumentat Brexitul. Mulți vor dori să-și consolideze statutul legal acolo, alții se vor reloca în țările UE, alții vor reveni acasă. Va fi pregătit guvernul să-i primească? Problema valului de migranți, aflați în Turcia sau în Germania, va deveni și mai acută.
UPDATE 10.45: Președintele Comisiei de politică externă a Camerei Deputaților, Laszlo Borbely, consideră că ieșirea Marii Britanii din UE este „surpriză pentru toată Europa”, cât și un semnal de alarmă.
„Este o surpriză pentru toată Europa şi un semnal de alarmă pentru că se deschide o filă nouă în istoria UE. De astăzi UE nu mai e ce a fost şi va trebui foarte curând să se analizeze şi problemele juridice, care sunt consecinţele economice, juridice ale ieşirii Marii Britanii. Este un semnal pentru toată Europa, acel spirit de solidaritate care este în principiile de bază, dacă mai funcţionează sau nu în UE, pentru că asemenea referendumuri se pot anunţa practic în toate ţările din UE”, a declarat Laszlo Borbely pentru Agerpres.
El a spus că partidele populiste, care nu au o altă ideologie decât una antieuropeană, antimigraţionistă şi naţionalistă, au câştigat teren şi acestea vor profita de această breşă care s-a format în ceea ce priveşte solidaritatea din UE.
Laszlo Borbely consideră că vor fi şi consecinţe sociale, pentru că, probabil, Marea Britanie va decide condiţii mai dificile pentru cei care vor să lucreze aici.
„Ştim foarte bine că sute de mii de cetăţeni români lucrează în Marea Britanie şi e clar că una dintre deciziile care se vor lua în curând, probabil, va fi restricţionarea sau în orice caz condiţii mai dificile de a se angaja în Marea Britanie. Deci, are şi o consecinţă şi asupra României. E foarte îngrijorător ceea ce se întâmplă şi va trebui probabil să se analizeze cum merge mai departe UE în această nouă structură. (…) Este o situaţie fără precedent, nu putem aprecia care sunt consecinţele reale care vor fi după ieşire”, a mai spus preşedintele Comisiei de politică externă.
Numărătoarea finală a voturilor de la referendumul de joi din Marea Britanie confirmă că cei mai mulţi britanici au optat pentru Brexit, adică ieşirea ţării lor din Uniunea Europeană.
UPDATE 10.00: Președintele Klaus Iohannis a convocat, vineri dimineața, începând cu ora 11.00, o reuniune la Palatul Cotroceni, pe tema rezultatelor referendumului din Marea Britanie. Totodată, de la ora 12.00, va avea loc o reuniune la Palatul Victoria.
–-
Președintele Mișcării Populare și fostul șef al statului Traian Băsescu și-a exprimat, vineri dimineața, surprinderea privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, precizând că marea majoritate a votat „în deplină necunoștință de cauză” și a făcut apel la solidaritate a statelor membre UE. Totodată, fostul premier Victor Ponta a scris, pe pagina sa de Facebook, că acesta este cel mai greu moment din istoria blocului comunitar.
Potrivit fostului președinte, procesul ieșirii Marii Britanii din UE va fi unul dificil, care va dura cel puțin doi ani.
„Nu am crezut că este posibil. Marea Britanie părăseşte UE. Jocul politic intern al politicienilor britanici a dus la organizarea unui referendum în care 46 milioane oameni au fost chemaţi să dea un vot într-o chestiune extrem de complicată, pe care foarte puţini dintre votanţii britanici au înţeles-o. Marea majoritate a votat în deplină necunoştinţă de cauză asupra mecanismelor şi consecinţelor părăsirii UE. Procesul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană va fi unul dificil, care va dura cel puţin doi ani.Oare cât de „unit” va mai rămâne şi Regatul Unit? Este momentul solidarităţii depline pentru cei 27 rămaşi”, a scris Traian Băsescu, pe pagina sa de Facebook.
Totodată, fostul șef al Executivului, Victor Ponta, a precizat, pe aceeași rețea de socializare, că Europa are nevoie de lideri puternici și cu viziune.
Citește și: BREXIT. Reuniune de urgență la Palatul Cotroceni, pe tema ieșirii Marii Britanii din UE
„Este cel mai greu moment din istoria UE/ acum e nevoie mai mult ca oricând de câțiva lideri politici puternici și cu viziune care să repare ce s-a stricat ( nu doar prin votul de ieri ci în mulți ani) / ce păcat că România exact acum are la conducere cei mai inepți și incapabili lideri din ultimii 25 de ani! Sunt convins că britanicii nu sunt antieuropeni / au votat așa cum votează și francezii pentru Marine LePen sau americanii pentru Trump / de fapt împotriva establishment-ului, a unui sistem arogant și atotputernic care îi ignoră și sfidează prea des ! Dacă înțelegem asta putem îndrepta răul, dacă nu va fi din ce în ce mai rău!”, a scris Victor Ponta, vineri dimineață.
Citește și: BREXIT. Primele reacții, după anunțarea rezultatelor parțiale ale referendumului
Totodată, el a adăugat că între România și Marea Britanie este mare diferență. „ Mare diferența – la ei se respectă rezultatul unui referendum, nu că la noi în 2012 când liderii UE au ignorat voința populară/ totul se plătește însă!”, a conchis Victor Ponta.
Marea Britanie a votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană, a anunțat ofiţerul şef pentru numărare (Chief Counting Officer), Jenny Watson, vineri dimineață, la Manchester. Astfel, 51.9% (17,410,742) dintre cetățeni britanici s-au declarat pro Brexit, în timp ce 48.1% (16,141,241) au optat pentru rămânerea în blocul comunitar.
Citește și: LIVE TEXT. BREXIT. Referendum istoric. Marea Britanie decide să plece din Uniunea Europeană, după 43 de ani