17.1 C
București
marți, 8 octombrie 2024

Breviar

Scoli vrancene, in program de granturi

81 de scoli vrancene din mediul rural vor participa la a treia runda de finantare a programului de granturi „Scoala – Comunitate”, din Proiectul pentru Invatamant Rural. Numarul scolilor care pot solicita fonduri nerambursabile ar putea creste, intrucat in competitie se pot inscrie si alte unitati de invatamant facilitate in runda a doua, dar care nu au depus sau nu au castigat proiecte. „Facilitarea va dura pana la 1 mai 2005, urmand apoi depunerea formularelor de aplicatie. In runda a doua au depus proiecte 28 de scoli, doar 16 fiind castigatoare. Valoarea proiectelor este de 2 miliarde de lei vechi, fonduri nerambursabile”, ne-a declarat Dorinel Zlota, expert in cadrul Unitatii Judetene Vrancea de Implementare a Proiectului.

Camere de supraveghere pe banii elevilor

Conducerile unitatilor scolare din Vrancea au decis dotarea institutiilor de invatamant cu camere video, potrivit dispozitiilor guvernantilor. La mai multe licee din Focsani s-a pus problema achizitionarii aparaturii din banii elevilor intrucat ISJ nu are fonduri in acest sens. La Liceul Pedagogic „Spiru Haret”, spre exemplu, fiecare elev va trebui sa plateasca o suma in functie de anii pe care-i mai are de petrecut in unitatea de invatamant. Conducerea liceului promite organizarea unei licitatii, din comisia care va selecta ofertele urmand sa faca parte parinti si profesori.

Permise de conducere false, din Italia

Doi „stranieri” au fost depistati in municipiul Focsani conducand autoturisme inmatriculate in aceast an cu permise false. Atat Dinu Puiu din Gugeti, cat si Sarbu Liviu din Rastoaca au fost prinsi cu permise de Italia false, unul dintre cei doi prezentand alaturat chiar si asigurarea de raspundere civila auto falsa. Din spusele inspectorului principal Catalin Stegarescu, seful Biroului de Siguranta a Circulatiei din Mediul Urban, ambele permise de conducere au aceeasi serie si acelasi numar de inregistrare. Cei doi nu figureaza in baza de date a politiei ca fiind posesori de permise de conducere. In ambele cazuri au fost intocmite dosare penale, in care se continua cercetarile sub aspectul savarsirii infractiunilor de conducere fara permis si uz de fals. Ei risca o pedeapsa cu inchisoarea cuprinsa intre 5 si 7 ani.

Falsa alarma cu bomba la un liceu din Galati
Aproape 50 de politisti, pompieri, pirotehnisti si cadre sanitare au intervenit la Liceul „Emil Racovita” din Galati, dupa ce un necunoscut a anuntat telefonic ca in institutie a fost amplasata o bomba. Potrivit informatiilor furnizate de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Galati, telefonul a fost primit de secretara liceului, care l-a informat pe director. Acesta a anuntat politia, la fata locului deplasandu-se efective specializate in interventie rapida. S-a procedat la evacuarea elevilor care se aflau la cursuri, iar pirotehnicienii au scotocit clasa cu clasa si incapere cu incapere. Dupa aproape o ora de cautari s-a constatat ca alarma a fost falsa. Purtatorul de cuvant al IPJ Galati, inspector principal Cristina Stoian, a declarat ca au fost demarate cercetarile pentru identificarea si sanctionarea autorului alarmei. Este cea de-a doua alarma falsa cu bomba din acest an, dupa ce in noaptea dintre Boboteaza si Sf. Ion un apel similar a fost primit la Primaria Galati.

„Ivan Turbinca” pleaca la Bucuresti
Actorii de la Teatrul Mihai Eminescu din municipiul Botosani vor participa in luna aprilie la Festivalul de Comedie, care se desfasoara anual la Bucuresti la Teatrul de Comedie. Piesa cu care colectivul teatrului va intra in concurs se numeste „Ivan Turbinca”, spectacol in regia lui Ion Sapdaru. Spectacolul in regia lui Ion Sapdaru si cu care actorul Daniel Badale si-a facut intrarea din nou in colectivul teatrului Mihai Eminescu – el fiind angajat al Teatrului de papusi – a castigat anul trecut la Festivalul de Comedie de la Galati doua premii importante, respectiv premiul pentru cel mai bun rol masculin interpretat de actorul Daniel Badale si premiul pentru cea mai buna regie. Piesa „Ivan Turbinca” a fost nominalizata anul acesta pentru Gala UNITER si are mari sanse la un premiu.

Primul control de la minister dupa 7 ani

Pentru prima oara in ultimii 7 ani Ministerul Culturii si Cultelor a verificat zilele trecute activitatea Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu National Vrancea, ca urmare a unor nereguli semnalate chiar de catre angajatii institutiei vrancene. Din spusele directorului Directiei pentru Cultura Vrancea, Paraschiv Usturoiu, a fost verificat nivelul mare de cheltuieli din perioada 2002-2004. „Acest control a demarat chiar la sesizarea mea deoarece am constatat la preluarea mandatului institutiei mari nereguli in activitatea economico-financiara”, a precizat directorul Paraschiv Usturoiu.

Cele mai citite

Școala de Ghizi: Noua destinație pentru profesioniștii turismului din România

Turismul românesc deschide porțile unei comunități a profesioniștilor din acest domeniu Centrul Naţional de Învăţământ Turistic (CNIT), aflat în subordinea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului,...

Debut pe plus la BVB, cea mai mare creștere din septembrie anul trecut

Titlurile BRD, Transelectrica și Antibiotice Iași, în topul tranzacțiilor Toţi indicii locali au început săptămâna pe plus. Indicii care includ fostele SIF-uri şi Fondul Proprietatea,...

Novak Djokovic a acces în optimi la Shanghai

Novak Djokovic, numărul 4 mondial, s-a calificat fără probleme în optimile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Shanghai după ce l-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă