14 C
București
vineri, 4 octombrie 2024

Breviar

Singura firma de izolatori din tara, la mezat
Creditorii au decis vanzarea societatii Alcor, care este in prezent singurul producator de izolatori din sticla din tara. Aceasta se face ca urmare a evaluarii activelor unitatii, aflate in faliment la aceasta data. Societatea are datorii de peste 60 de miliarde de lei, din care mai bine de jumatate catre bugetul statului. In 2000, firma a fost preluata de catre firma Moldavia Impex, care nu a reusit sa restituie mai multe imprumuturi pe care le-a facut catre un om de afaceri arab, care a ramas in final in posesia pachetului majoritar de actiuni. In prezent, unitatea mai are doar 17 muncitori fata de cateva sute cati avea cu ani in urma.

Retragere strategica la AJOFM Vrancea

Recent, Reta Metehau a renuntat la functia de director al Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca Vrancea. Aceasta a solicitat, dupa mai bine de 10 ani de cand conduce Agentia, mutarea pe un post de executie in cadrul aceleiasi unitati. In prezent, conducerea institutiei este asigurata de catre directorul interimar al AJOFM, Mariana Dantis, care pana la inceputul acestui an a fost director adjunct in cadrul institutiei.

Spanzurat de frica spitalului

Petru T. din satul Buscata, comuna vasluiana Ivanesti, a inmarmurit cand si-a gasit nepotul, Gelu H., de 45 de ani, spanzurat in spatele casei. Politistii, chemati de urgenta la fata locului, au constatat ca Gelu H., domiciliat in satul Popesti, comuna Dragomiresti, se spanzurase cu ajutorul unui cablu electric de o grinda.
La o prima examinare a cadavrului nu s-au pus in evidenta alte urme de violenta. Urmeaza a fi efectuata necropsia in vederea stabilirii cauzei decesului. Bolnava, victima urma sa fie internata la Spitalul Judetean de Urgenta Vas-lui, la sectia TBC.

Rata divorturilor s-a triplat la Galati

Instantele de judecata galatene au desfacut in anul 2005 aproape 2.000 de casatorii, de trei ori mai multe decat in 2004 si dublu fata de 2003. Pe rolul tribunalelor galatene au fost inregistrate 1.095 de divorturi in 2003, 672 in 2004 si 1.995 in 2005.
Principalele motive care au condus la destramarea casniciilor au fost problemele materiale si sociale, pe ultimele locuri situandu-se alcoolismul si violenta in familie. Numarul casatoriilor a crescut, fiind inregistrate 2.450 in 2005, cu 50 mai multe decat in 2004.

Transfugi de Braila

Politistii din cadrul Biroului de Investigatii Criminale Braila au depistat si retinut doi braileni pentru sustragerea de la cercetarea privind infractiunea de trecere frauduloasa a frontierei. Cei doi, Ionel B., de 25 de ani, si Sava B., de 32 de ani, s-au ales cu dosare penale, care urmeaza sa fie inaintate la Parchetul de pe langa Judecatoria Braila cu propunere de trimitere in judecata.

Campionul infractiunilor din Barlad, in „concediu” dupa gratii

La cei 14 ani ai sai, barladeanul Dragos Aurel Vasile Drosu deja a capatat o faima infractionala care, dupa gratii, este indeajuns de respectata. Minorul, cercetat in 32 de dosare penale, a fost prezentat miercuri, 11 ianuarie, la Parchetul de pe langa Judecatoria Barlad, respectiv la Judecatoria Barlad. Instanta a emis pe numele sau mandat de arestare preventiva pe durata a 15 zile. Ultima isprava a lui Dragos Drosu a avut loc zilele trecute, cand tanarul a dat o spargere la una dintre patiseriile din Barlad, apartinand SC „Obiectiv” SRL. In noaptea de 9 spre 10 ianuarie, Drosu a intrat prin efractie in societate, care isi are sediul pe strada Republicii, in zona „Stadion”, dupa ce a spart un geam. De aici a luat un televizor color marca Samsung, mai multe pachete de cafea cu greutatea de un kilogram fiecare, bani si o butelie de aragaz, prejudiciul fiind de 20 de milioane de lei. Dragos Drosu s-a „remarcat” pana acum prin faptul ca a spart de patru ori acelasi magazin, ca a furat de cel putin trei ori acelasi autoturism, pe care ulterior l-a abandonat, si prin faptul ca a condus o multime de autoturisme furate fara a avea permis.

40 de accidente de munca in 2005

In Vrancea au fost inregistrate anul trecut 40 de accidente de munca, din care 8 au fost mortale, restul soldandu-se cu incapacitate temporara de munca. Pe parcursul anului, inspectorii de munca au realizat 2.947 de controale la agentii economici vranceni, din care 1.977 au fost in domeniul relatiilor de munca. Ca urmare a controalelor efectuate, un numar de 1.609 angajatori au fost sanctionati cu amenzi contraventionale. Valoarea acestora a fost de 362.300 RON. Inspectorii ITM Vrancea au facut in 2005 un numar de 11 propuneri de urmarire penala inaintate institutiilor competente. Anul trecut au fost inregistrate la ITM 27.734 de contracte individuale de munca incheiate de catre angajatori. „Obiectivele pentru anul 2006 au in vedere, in primul rand, campaniile nationale de depistare a muncii fara forme legale, a muncii tinerilor, prevenirea muncii ilegale a copilului si – nu in ultimul rand – cum pot munci cetatenii romani in strainatate. La acest obiectiv noi realizam o activitate de preventie si informam mai ales tinerii care vor sa munceasca in strainatate asupra prevederilor Legii 156/2002 si ii indrumam spre Oficiul Migratiei Fortei de Munca sau spre societatile acreditate legal sa desfasoare activitati de mediere de forta de munca”, a declarat presei inspectorul-sef al ITM Vrancea, Victoria Diaconu.

Incineratoare spitalicesti inchise de UE

Incineratoarele de la Spitalele Darabani, Saveni, Spitalul de Psihiatrie si Spitalul de Recuperare din judetul Botosani vor fi inchise si sigilate de comisarii Garzii de Mediu pana la inceputul lunii februarie. Seful Garzii de Mediu Botosani, Rodica Zelinca, a declarat ca inchiderea si sigilarea incineratoarelor spitalicesti fac parte din normele Uniunii Europene, din cauza gradului ridicat de poluare, si ca anul acesta alte spitale din judet vor proceda la fel. Cele patru spitale care isi vor inchide propriile incineratoare pana pe data de 6 februarie vor folosi pentru arderea deseurilor spitalicesti un incinerator comun, care apartine unei societati din Suceava si care se afla amplasat undeva la marginea acestui judet.
Anul acesta, alte trei spitale vor trebui sa-si intocmeasca documentatiile pentru inchiderea propriilor incineratoare. Acestea sunt Spitalul de Obstetrica si Ginecologie, Spitalul de Pneumoftiziologie si Sanatoriul TBC Guranda, care pana la finele anului vor proceda in aceeasi maniera.

Cele mai citite

Elena Lasconi susține propunerile lui Nicușor Dan pentru București

Elena Lasconi și-a declarat public susținerea față de cele 20 de propuneri pentru București prezentate de Nicușor Dan, într-o postare pe Facebook. Ea a...

FCSB a învins în deplasare pe PAOK Salonic cu 1-0(1-0) în 10 oameni

FCSB a obţinut o victorie mare cu echipa greacă PAOK Salonic, cu scorul de 1-0 (1-0), joi seara, pe Stadionul Toumba din Salonic, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă