12.5 C
București
marți, 1 octombrie 2024

Breviar

Ortodocsii de rit vechi sarbatoresc Craciunul

Pentru crestinii ortodocsi de rit vechi, sarbatoarea Craciunului este decalata cu 13 zile fata de crestinii de stil nou, decalaj ramas din anul 1924, cand majoritatea ortodocsilor au abandonat calendarul iulian si au trecut la cel gregorian, adaptat la rigorile contemporane ale masurarii timpului astronomic real. O serie de manastiri din Moldova au refuzat sa treaca la noul calendar gregorian, pastrand vechiul calendar si constituind o denominatiune religioasa aparte, cu conducere proprie, in ciuda masurilor opresive, dure, luate de oficialitatile laice, in colaborare cu cele religioase, atat intre cele doua razboaie, cat si in perioada comunista.
Actuala Biserica Ortodoxa Romana pe stil vechi, cu conducere mitropolitana la Manastirea Slatioara, judetul Suceava, nu este recunoscuta de oficialitatile actuale cu statutul de cult, ci doar cu cel de asociatie religioasa, si sarbatoreste Craciunul deodata cu Patriarhia Ecumenica de la Constantinopol, Patriarhia Ierusalimului, Muntele Athos, Patriarhia Rusa etc. In Romania convietuiesc peste un milion de adepti ai Bisericii Ortodoxe de rit vechi, multi dintre ei fiind rusi lipoveni, armeni si sarbi, care au parasit imperiul tarist in mai multe valuri, in urma persecutiilor religioase, au sosit in Romania dupa anul 1770 si isi practica in prezent credinta in 130 de biserici, manastiri si schituri.

Cum de a fost posibil?

Fara indoiala ca orice om cu frica lui Dumnezeu se intreaba cum de a fost posibil ca in zilele care au precedat sfanta sarbatoare a Craciunului, cand spiritul este purificat prin colinde si cantari aduse miracolului ce dainuie de mii de ani, sa fie mediatizat un eveniment a carui indecenta depaseste orice limita a acceptarii, si anume, casatoria lui Elton John cu o persoana de acelasi sex? Pentru ca, oricat de multa intelegere s-ar acorda conceptelor de democratie, libertate, respectarea drepturilor omului si ale minoritatilor, sacrilegiul savarsit la Windsor, prin profanarea institutiei casatoriei, este totalmente de neacceptat. Iar daca cei in cauza pot beneficia de oarecare circumstante atenuante, tinand seama de lipsa de discernamant si de excentricitatea lor devianta, ca principale simptome ale gravelor afectiuni psihice de care sufera, nu acelasi lucru se poate spune si despre presa audiovizuala care, dornica de cresterea audientei, a contribuit la popularizarea acestei monstruozitati.
Asadar, in anul de gratie 2005, in zilele sfinte premergatoare sarbatorii Nasterii Domnului nostru Isus Cristos, cand o omenire intreaga se straduia sa fie mai buna, mai pura si normala, intr-o perfecta comuniune cu invataturile Bibliei, toate canalele media de la noi si de aiurea s-au intrecut in a propaga imoralitatea si anormalitatea, prezentand intr-o maniera exhaustiva blasfemia unirii prin sfanta taina a casatoriei a unui cuplu (celebru) de homosexuali, urmand ritualul rezervat in exclusivitate perechilor formate din persoane de acelasi sex, potrivit datinii lasate de Dumnezeu pe acest pamant.
In fata incredibilului, revoltati si neputinciosi, ba chiar inspaimantati de primejdioasa pilda data copiilor nostri prin prezentarea ceremonialului aberantei imperecheri, nu ne ramane decat sa ne rugam pentru a fi iertati de Cel de Sus, cu atat mai mult cu cat – prin tacere – Biserica a tolerat odioasa faradelege.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu: Din ianuarie, românii nu vor mai avea nevoie de vize pentru a călători în Statele Unite

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că anunțul oficial va veni în jurul datei de 15 octombrie. Ciolacu a declarat că Statele Unite sunt partenerul strategic...

Nicușor Dan susține că oamenii nu sunt în pericol, dacă trec prin Piața Unirii

Primarul general afirmă că nu există un expert care să confirme urgența lucrărilor de reabilitare Primarul Capitalei nu crede că graba cu care primarul sectorului...

Opt copii din Fâșia Gaza vor fi tratați în România

Opt copii din Fâşia Gaza, împreună cu familiile lor, au ajuns în România, şi vor fi trataţi în unităţi medicale de specialitate, iar familiile...
Ultima oră
Pe aceeași temă