20 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialBreivik ar fi folosit gloanţe dum-dum în atacul de pe insula Utoya

Breivik ar fi folosit gloanţe dum-dum în atacul de pe insula Utoya

Anders Behring Breivik, care a admis că a comis masacrul de pe insula norvegiană Utoya, ar fi folosit gloanţe speciale, care se dezintegrează în corp şi provoacă leziuni interne maxime, au declarat surse medicale, citate de BBC News, potrivit NewsIn.

Gloanţele, cunoscute drept dum-dum, nu explodează în corp, dar se fragmentează mai rapid decât alte gloanţe în momentul impactului, afectând organele interne ale victimei.

O bombă de mare putere a explodat vineri după-amiază în apropiere de sediul Guvernului, omorând cel puţin şapte persoane şi rănind peste 100, potrivit unui bilanţ încă provizoriu.

La două ore după aceea, un bărbat îmbrăcat în uniformă de poliţist, aparent Anders Behring Breivik, în vârstă de 32 de ani, a debarcat pe insula Utoya, aflată la 40 de minute de capitală, unde erau strânşi într-o sală aproape 700 de tineri care participau la o tabără de vară a Partidului Laburist aflat la putere.

Bărbatul a deschis focul cu o mitralieră, nediscriminatoriu, şi presa norvegiană relatează că înainte de a trage falsul poliţist le-ar fi cerut permisiunea tinerilor să se li se adreseze. El a ucis 86 de persoane.

Suspectul a recunoscut, de altfel, că este responsabil atât pentru atentatul cu maşină capcană de la Oslo, cât şi pentru carnagiul de pe insula Utoya. El susţine, însă, că nu a încălcat legea.

Breivik a declarat la poliţie că a acţionat singur, însă forţele de ordine pleacă de la presupunerea că este posibil să mai fi fost şi alte persoane implicate.

Mai mult, supravieţuitori ai masacrului de pe insula Utoya afirmă că au auzit focuri de armă din două direcţii şi că au văzut doi bărbaţi înarmaţi – unul îmbrăcat în uniformă de poliţist, aparent Breivik, şi un altul în haine civile.

Breivik va fi audiat astăzi de un judecător.

Cele mai citite

Cum tehnologia pliabilă transformă creativitatea: descoperă ultimele apariții în materie de telefoane

Tehnologia pliabilă din lumea smartphone-urilor nu doar că revoluționează experiența utilizatorilor, ci aduce și un impact semnificativ asupra creativității. Aceste dispozitive inovatoare deschid noi...

Inflația din zona euro scade sub ținta BCE: posibilă reducere a ratei dobânzii

Inflația din zona euro a scăzut în septembrie la 1,8%, marcând prima dată în ultimii trei ani când aceasta coboară sub ținta stabilită de...

Doi pensionari români, prinși de vameși pe aeroportul din Munchen cu bijuterii de 650.000 de euro

Doi pensionari români au fost prinși cu bijuterii de 650.000 de euro pe Aeroportul din Munchen. Vameșii au observat, inițial, un ceas de lux...
Ultima oră
Pe aceeași temă