9.2 C
București
duminică, 26 ianuarie 2025
AcasăSpecialBratari din tezaurul dacic, recuperate in America

Bratari din tezaurul dacic, recuperate in America

Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a anuntat ca statul a recuperat cinci dintre bratarile dacice furate de la Sarmisegetuza, iar ele ar putea fi expuse, de Craciun, la Muzeul National de Istorie a Romaniei. Demnitarul a spus ca din cele cinci bratari dacice recuperate una se afla deja in tara, iar celelalte patru, pentru care Statul Roman va trebui sa plateasca o suma de rascumparare, ar putea ajunge si ele in tara inainte de Craciun.
Ministrul nu a facut, insa, publica suma de rascumparare ce urmeaza sa fie platita pentru cele patru bratari, el precizand doar ca actualul proprietar, care le-a achizitionat legal, se afla in Statele Unite ale Americii si a acceptat o suma „derizorie in raport cu valoarea obiectelor de tezaur”. Cele cinci bratari dacice furate din complexul istoric de la Sarmisegetuza (judetul Hunedoara), instrainate si recuperate de autoritatile din tara „gratie unei colaborari cu Politia romana”, cantaresc aproape un kilogram fiecare.
Iorgulescu spera ca toate cele cinci bratari vor putea fi expuse la Muzeul National de Istorie in perioada sarbatorilor de iarna.
La sfarsitul lunii septembrie, autoritatile romane si franceze au descoperit, expusa la un stand de la Expozitia Bienala de la Grand Palais din Paris una dintre bratarile din aur furate din situl arheologic Sarmisegetuza Regia – Muntii Orastiei, a caror valoare totala a fost estimata de 1,5 milioane de euro. Un numar de 15 astfel de obiecte au fost sustrase din sit, cercetarile in acest caz fiind facute de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia.
Dosarul arata ca „braconajul arheologic” in Muntii Orastiei se transformase intr-o sursa importanta de venituri pentru gruparile din lumea interlopa a Devei. Presedintele Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor, Ionel Candea, a declarat ca in muzeele din Romania nu exista in prezent expusa o bratara dacica din aur, ci doar unele din argint sau bronz.

Cele mai citite

Muzeul Național de Istorie organizează o conferință de presă pe tema furtului istoric

Autoritățile olandeze și conducerea Muzeului Drents au informat că hoții au utilizat un exploziv pentru a pătrunde în clădirea care avea un singur zid...

Managerul Muzeului Național Brukenthal, semnal de alarmă privind siguranța patrimoniului cultural național

Managerul a atras atenția asupra necesității de a face investiții în sistemele de siguranță pentru protejarea patrimoniului, amintind de cel mai mare jaf de...

Arhiepiscopia Bucureștilor a acordat sprijin filantropic în valoare de aproximativ 17,5 milioane lei în 2024

Sprijinul filantropic acordat de Arhiepiscopia Bucureștilor a fost anul trecut în cuantum de aproximativ 17,5 milioane lei, conform raportului prezentat sâmbătă de Părintele Patriarh...
Ultima oră
Pe aceeași temă