-2 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialBrasovenii au din nou apa calda

Brasovenii au din nou apa calda

Cartierele brasovene au inceput de ieri sa primeasca apa calda. Dupa aproape trei luni in care nici macar locatarii buni platnici nu au beneficiat de agentul termic, CET a reluat, ieri, furnizarea catre asociatiile de proprietari care nu inregistreaza datorii la plata intretinerii. Acest lucru a fost posibil dupa medierea, realizata de un reprezentant al Guvernului, intre administratia locala si compania „Distrigaz Sud”, cea care sistase furnizarea de gaz metan catre CET, din cauza datoriilor de aproximativ 30 de milioane lei.

Ajutor de stat?

Ministrul secretar de stat la Ministerul Administratiei si Internelor, Mircea Toader, prezent la Brasov, si-a luat angajamentul ca cetatenii orasului vor avea, incepand de ieri, apa calda, acest lucru fiind posibil prin acordarea, la sedinta din aceasta saptamana a Guvernului, a unui „fond de echilibrare a bugetului local”, in valoare de 10 milioane lei. Acesti bani vor fi folositi, insa, chiar pentru plata unei parti a datoriei CET Brasov catre „Distrigaz”, care a ajuns la aproape 30 milioane lei. „Am hotarat sa reluam furnizarea de gaz. Au aparut elemente noi privind garantarea platii sumelor restante. Am primit garantia din partea Guvernului si am incredere ca asa se va intampla, pentru plata a 100 miliarde lei vechi intr-un termen foarte scurt”, a declarat directorul comercial al „Distrigaz Sud”, Cristian Dandu.

„Tractorul” si „Rulmentul”, puse la plata

O solutie pentru plata unei parti din datoria CET catre „Distrigaz Sud” ar fi recuperarea restantelor pe care societatile „Tractorul”, „Rulmentul” si „Hidromecanica” le au catre unitatea brasoveana. „Consideram ca Primaria poate gasi si alte solutii, inclusiv recuperarea sumelor de la „Tractorul” si „Rulmentul”, societati care, impreuna, au peste 5 milioane lei datorii la CET. Subliniez ca in viitor neindeplinirea obligatiilor va conduce imediat la sistarea furnizarii gazului catre CET Brasov”, a declarat Cristian Dandu. „”Tractorul” are datorii de 30 de miliarde lei vechi, iar „Rulmentul” are 22 de miliarde, si mai este o datorie de la „Hidromecanica”, de vreo 10 miliarde, pentru care ne judecam in instanta”, a declarat primarul municipiului, George Scripcaru.

Cu recuperatorii dupa abonatii casnici

Pentru recuperarea sumei restante, care se ridica la o valoare de 112 miliarde lei vechi, pe care abonatii casnici o au catre CET, a fost angajata o firma de avocatura specializata in recuperarea creantelor. „Cu asociatiile de proprietari avem o firma de avocatura care a preluat aceste creante si care urmeaza sa demareze actiuni in instanta pentru recuperarea sumelor. Se poate ajunge in cazul cetatenilor, daca recuperarea datoriilor nu se va face prin plati de bunavoie, la vanzarea de bunuri aflate in proprietate, chiar si la vanzarea apartamentelor”, a avertizat primarul Scripcaru. Directorul CET, Mircea Paraschiv, a afirmat ca 40% dintre asociatiile din oras care au contracte cu unitatea pe care o conduce au restante la plata facturilor si nu vor primi apa calda.

Somatia consilierilor

Pacea relativa intre administratia locala si „Distrigaz Sud” a fost obtinuta dupa ce consilierul local PD Sorin Grigorescu a propus rezilierea tuturor contractelor pe care „Gas de France”, prin „Distrigaz Sud”, le are cu societati aflate in subordinea municipalitatii. Grigorescu i-a acuzat pe cei de la „Gas de France” de rea-vointa in legatura cu situatia brasovenilor care, desi au facturile achitate la zi, nu pot beneficia de apa calda.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă