5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialBranșarea individuală face diferența între „viața la bloc“ și viața ca la...

Branșarea individuală face diferența între „viața la bloc“ și viața ca la țară

 

Operatorul local Apă Canal SA a redus tarifele la jumătate începând cu 1 iulie, pentru a încuraja individualizarea consumurilor și încheierea contractelor directe furnizor-consumator.

Pentru peste 7.000 de gălățeni care locuiesc la bloc a devenit o prioritate instalarea unui branșament individual pentru apă rece, după ce operatorul local Apă Canal SA Galați a trecut la sistarea furnizării apei potabile către asociațiile de proprietari cu datorii mari la plata facturilor pentru apă potabilă și canalizare. Din luna aprilie nu mai au apă potabilă la robinet sute de familii care locuiesc în blocurile din 31 de asociații de proprietari care au numai la plata facturilor pentru apa rece o datorie totală de 9 milioane de lei, sumă ce reprezintă 53% din întreaga datorie a oraşului către Apă Canal. Pentru cei cărora le-au „secat“ robinetele, apa este adusă în parcarea blocului cu cisterna, fiind asigurată în medie o cantitate de 50 de litri pentru fiecare persoană. Pentru aceste familii este un chin să care apa pe scări, în canistre și bidoane.

Mulți dintre cei care locuiesc în aceste blocuri au facturile achitate la zi, dar trebuie să suporte calvarul din cauza vecinilor rău-platnici și singura soluție este să își instaleze branșamentul individual, pentru a nu mai fi captivi în asociația cu datorii, plătindu-și direct la casieria Apă Canal SA consumul înregistrat la apometru. ,,Am dat vreo 2.200 lei, dar mi-am făcut branşament individual şi apoi mi-am pus boiler. Am şi apă rece şi apă caldă. A durat, a trebuit să fac acte, să merg la notar, dar nici la cisternă nu rezistam să stau. Era mai rău ca la ţară“, spune Cornel Balcan.

În ultimele două luni şi jumătate, la operatorul local de apă rece sunt zilnic cozi de sute de persoane care vor branşament separat.

„A crescut cu circa 50% numărul solicitărilor din partea gălăţenilor care vor branşamente individuale. În ultimele două luni şi jumătate, am primit 7.000 de cereri“, a precizat Cornelia Arnăutu, purtătorul de cuvânt al Apă Canal SA.

De la 1 iulie, tarife la jumătate

Administrația Apă Canal SA a adoptat o măsură menită să încurajeze instalarea branșamentelor individuale prin reducerea aproape la jumătate a tarifelor, începând cu data de 1 iulie.

Potrivit unui comunicat al Apă Canal, noile tarife reduse vor face ca un beneficiar să plătească, în total, o sumă de 198 de lei faţă de 355 de lei, cât trebuia să achite până acum, reducerea fiind de peste 44%.

„Societatea Apa Canal SA Galați, receptivă la solicitările populației, a făcut o analiză pertinentă referitor la reducerea costurilor pe care le implică individualizarea consumului de apă potabilă, realizarea branșamentelor sau racordurilor de apă și canalizare și perfectarea contractului de furnizare direct cu operatorul.

Am luat în considerare, în principal, faptul că mare parte dintre solicitanți sunt pensionari sau persoane cu venituri reduse, care își achită cu conștiinciozitate cheltuielile lunare de întreținere. Cu toate acestea, făcând parte din asociații de proprietari care înregistrează debite restante la plata facturilor emise de societatea Apă Canal SA Galați, sunt expuși pericolului sistării apei potabile, care îi afectează deopotrivă și pe cei cu plata la zi“, se spune în comunicat.

Pentru cei cărora le-au „secat“ robinetele, apa este adusă în parcarea blocului cu cisterna, fiind asigurată în medie o cantitate de 50 de litri pentru fiecare persoană. 

RISCURI

Pot apare cazuri de hepatită A sau febră tifoidă

Reducerea tarifelor pentru instalarea branșamenrului individual a avut loc după ce la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Galați au fost depuse peste 60 de reclamații și s-a ajuns ca riscurile producerii unor epidemii din cauza sistării furnizării apei potabile să fie discutate la Comisia de Dialog Social de la Prefectura Galați. În raportul DSP, se spunea că în condiţiile sistării alimentării cu apă rece, gălăţenii afectaţi de aceste restricţii se pot îmbolnăvi de hepatită virală acută de tip A, cunoscută și ca “boala mâinilor murdare“, boală diareică, febră tifoidă, parazitoze digestive, afecţiuni dermatologice etc., dar până la acel moment nu au fost înregistrate astfel de cazuri:  „Până în prezent, Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică şi Control Boli Transmisibile nu a înregistrat focare de îmbolnăviri, posibil datorate lipsei apei curente“, se spunea în raportul DSP Galați. Dar în condițiile caniculei din aceste zile și din perioada următoare, cresc riscurile unor astfel de îmbolnăviri.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă