19.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialBrăilencele, singurele românce în Cupa EHF

Brăilencele, singurele românce în Cupa EHF

Şase echipe româneşti de handbal, trei feminine şi tot atâtea masculine, evoluează în continuare în cupele europene. Fetele sunt deja calificate în fazele superioare, în timp ce băieţii se află la jumătatea drumului.

Echipa de handbal fe­minin Dunărea Bră­i­la s-a calificat în optimile de finală ale Cu­pei EHF, ca importanţă a doua competiţie inter­cluburi după Liga Campionilor, după ce a învins, pe teren pro­priu, formaţia elenă AC Ormi-Loux Patras, cu scorul de 30-26, în manşa secundă a 16-imilor competiţiei. Brăilencele au abor­dat partida din postura de prin­cipale favorite, după ce în manşa-tur, în Grecia, s-au impus cu 22-21. Cu scorul general de 52-47, hand­balistele din oraşul de pe malul Dunării au obţinut cali­fi­carea în faza optimilor de finală.

În aceeaşi fază, dar în Cupa Cu­pelor, a obţinut accesul şi echipa Tomis Constanţa. Handbalistele noastre de pe malul mării s-au calificat, ieri, în optimile de finală, după ce le-au învins, pe teren propriu, pe portughezele de la Madeira Andebol SAD, cu 24-18. În tur, echipa antrenată de Ion Crăciun a remizat, 27-27, iar cu scorul general de 51-45 a ob­ţi­nut calificarea în etapa ur­mă­toare a competiţiei. Tomis îşi va afla adversara din această fază a Cupei Cupelor în cursul zilei de mâine, la tragerea la sorţi de la Viena. Meciurile din optimi se vor disputa în sistem tur-retur, eliminatoriu, pe 5-6, respectiv 12-13 februarie 2011.

În cărţi pentru optimi

Alte trei formaţii româneşti îşi păstrează mari şanse de a obţine accesul în optimile de finală ale cupelor europene în care evolu­ează. Echipa masculină Ştiinţa Bacău a învins, în deplasare, team-ul belgian Initia Hasselt, scor 33-25, în manşa-tur din tu­rul trei al Challenge Cup. Graţie rezultatului excelent din Belgia, din prima manşă, unde vedetă a fost Bondar, autor a 11 goluri, băcăuanii sunt cotaţi cu prima şansă la calificarea în optimile de finală. În aceeaşi fază a com­pe­tiţiei, Steaua Bucureşti a fost de acord să dispute ambele manşe în deplasare, cu portu­ghezii de la Benfica Lisabona, pe 27 şi 28 noiembrie. Şanse destul de mari de a merge mai departe în cupele europene au şi handbaliştii de la UCM Reşiţa, vicecampionii României învingând, pe teren propriu, cu 34-30, formaţia poloneză Wisla Plock, în prima manşă a turului trei din Cupa Cupelor. Reşiţenii, ai căror principali marcatori au fost Petrea, autor a 9 goluri, şi Ghionea, cu opt reuşite, vor trebui însă să-şi fructifice avan­ta­jul, nu foarte considerabil de acasă, în partida retur, din de­plasare, echipa câştigătoare a du­blei manşe obţinând cali­fi­carea în op­timile de finală ale Cupei Cupelor.

Dublă ratare

Din păcate, vicecampioana Ro­mâniei la handbal feminin, „U” Jolidon Cluj, a ratat calificarea în optimile Cupei EHF, după ce a fost învinsă, în faţa propriilor suporteri, cu scorul 28-30, de for­maţia germană VfL Oldenburg. U Jolidon a condus doar în pri­mele patru minute de joc, iar apoi a fost egalată şi dominată pe tot parcursul partidei. Clujencele au reuşit să egaleze de patru ori de-a lungul disputei, dar în partea a doua echipa oaspete s-a detaşat chiar şi la şase goluri 19-25 (minutul 48), obţinând lejer nu doar victoria, ci şi calificarea, mai ales că nemţoaicele se im­pu­seseră şi în manşa tur (37-30). Selecţionerul Radu Voina, care a asistat la meci, a încercat să explice eşecul clujencelor: „Este greu pentru orice echipă când porneşte de la minus şapte go­luri. Din dorinţa de a face prea multe lucruri bune, fetele s-au precipitat. Se poate spune şi că echipele ro­mâneşti plătesc tri­but şi pre­siunii din dublele manşe elimi­natorii atunci când nu au un rezultat pozitiv din tur”. În ciuda victoriei cu 29-25, de pe teren propriu, handbalistele de la HC Zalău au ratat la rândul lor calificarea în optimile Cupei EHF. Zălăuancele n-au reuşit să-şi fructifice avantajul de acasă, fiind învinse în deplasare cu 22-30 de campioanele Serbiei, de la RK Zajecar.  

Campioana României la handbal feminin, Oltchim Râmnicu Vâlcea s-a calificat în grupele principale ale Ligii Campionilor înainte de meciul de aseară contra Larvik HK, ultimul din Grupa C, preliminară, în care a evoluat.

Cele mai citite

Mircea Lucescu a anunțat lotul preliminar pentru meciurile cu Cipru și Kosovo!

Selecționerul Mircea Lucescu a publicat lista preliminară de jucători care ar putea fi convocați pentru meciurile cu Cipru și Lituania din Liga Națiunilor, iar...

Băncile taie dobânzile la credite, dar și la depozite. Creditele ipotecare devin mai accesibile

Clienții băncilor sunt sfătuiți să compare ofertele disponibile pe piață, înainte de a lua o decizie privind creditele sau economiile lor Mai multe bănci din...

Cum să-ți îngrijești corect ochelarii de soare

Ochelarii de soare sunt mai mult decât un moft, un accesoriu pe care îl adaugi ținutei vestimentare. Din contră, putem să-i considerăm o necesitate...
Ultima oră
Pe aceeași temă