16.9 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialBox profesionist in loc de renta viagera

Box profesionist in loc de renta viagera

Cu un buget cu 10 la suta mai mare decat anul trecut, conducerea Federatiei Romane de Box isi permite in 2009 sa abordeze mai multe programe, care vizeaza performantele la nivelul lotului national, incurajarea si sustinerea boxului  profesionist si, in egala masura, dezvoltarea laturii educative a acestei discipline, destul de violenta, la prima vedere.

Stop violentei in cartiere
"Impreuna cu doamna ministru al Tineretului si Sportului, Monica Iacob Ridzi, am pus la punct un program prin care ne propunem sa reducem actele de violenta din cartiere prin atragerea copiilor si tinerilor mai temperamentali in salile de antrenamente. Este foarte important sa orientam surplusul de energie si forta, atuuri excelente in box, catre sport, pentru ca astfel putem avea un dublu castig: o masa mare de selectie pentru loturile nationale de box, concomitent cu reducerea violentelor in cartiere", a spus Rudel Obreja, presedintele Federatiei Romane de Box (FRB).

Mai intai pugilisti educati, apoi campioni
De asemenea, seful forului reprezentativ al pugilatului romanesc a schimbat aproape in totalitate metodica la nivel de juniori si tineret. "De acum inainte ne vom axa pe educarea sportivilor nostri, in sensul cultivarii mentalitatii de campion atat in ring, cat si in societate. Consider ca in acest fel rezultatele vor veni de la sine, daca nu la nivel de juniori si tineret, cu siguranta la seniori. La multe discipline, nu numai la box, din pacate, au existat numeroase cazuri in care sportivii au obtinut performante de exceptie la campionate mondiale sau europene de juniori si tineret, pe care nu le-au repetat insa si in intrecerile seniorilor. Noi nu vrem sa perpetuam aceasta practica. Ne-am propus sa nu mai alergam dupa performante la juniori si tineret, neglijand educatia sociala a tinerilor boxeri", a precizat Rudel Obreja.

Profesionismul, promovat de FRB
Pe de alta parte, seful pugilatului de la noi este hotarat sa promoveze boxul profesionist, care are o imagine excelenta pe plan international si prinde din ce in ce mai bine la publicul din Romania. Rudel Obreja considera ca trecerea la profesionist este un fel de bonus pe care il poate primi un boxer amator de valoare, practic alternativa retragerii din activitatea competitionala. "Notiunile de box amator si box profesionist sunt aproape identice. Practic, si amatorii, si profesionistii au cam acelasi statut, diferenta izvorand doar din natura competitiilor. In plus, boxul profesionist este un soi de locomotiva pentru cel amator, in sensul ca dupa incheierea activitatii competitionale la amatori, in loc sa faca cerere pentru obtinerea rentei viagere, un boxer de valoare isi poate continua cariera inca ani buni la  profesionism", a mai spus Rudel Obreja.

Lotul olimpic, pe trei fronturi
Seful pugilatului de la noi a conturat deja o strategie si pentru  participarea la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012. Lotul olimpic largit va fi impartit in trei grupe, de unde se vor selecta cei mai valorosi reprezentanti. "Instituim concurenta. O sectiune a lotului va fi formata din fostul lot de tineret, pregatit de Grigore Bondavali (n.r. – din cei 16 componenti au ramas zece, dintre care sapte au devenit seniori). Pe de alta parte, vor veni cei trei sportivi pregatiti de Relu Auras – fratii Ronald si George Gavril si Constantin Bejenariu – si cei doi sportivi antrenati de Napoleon  Gheorghe",  a precizat Rudel Obreja. Prima competitie majora va fi Campionatul Mondial din august de la Milano.

Ionut Gheorghe nu vrea inca la profesionism
Veteran al lotului olimpic de box al Romaniei la cei 25 de ani ai sai, Ionut Gheorghe, meda-liat cu bronz olimpic la Sydney, nu se gandeste inca sa treaca la profesionism. Chiar daca la un moment dat a cochetat cu ideea de a deveni boxer profesionist, Ionut Gheorghe, care lupta in limitele categoriei 64 kg, are ambitia de a mai urca pe podium si la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012. "Personal, am incredere in talentul si puterea lui Ionut Gheorghe de a cuceri o medalie si la Londra. Oricum, este un model pentru colegii lui mai tineri, iar acest lucru deja inseamna enorm si pentru el, si pentru imaginea boxului romanesc", a spus Rudel Obreja.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă