15.2 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSpecialBotosanenii risca sa-si piarda recoltele

Botosanenii risca sa-si piarda recoltele

In cazul unor calamitati ale culturilor agricole in judetul Botosani, producatorii agricoli au toate sansele sa-si piarda recoltele de-o viata.
In prezent, din suprafata arabila de 300.000 de hectare, cat detine judetul, nici macar 5.000 de hectare nu sunt asigurate. Mai mult decat atat, potrivit purtatorului de cuvant al Directiei Agricole Botosani, Ioana Popovici, cea mai mare suprafata agricola asigurata apartine societatilor care detin suprafete de teren arabil in judet si nici macar un sfert din suprafata totala a judetului nu revine producatorilor particulari. Ioana Popovici sustine ca cea mai mare suprafata asigurata este cultivata cu grau. Din cele peste 28.000 de hectare, numai 3.000 au fost asigurate, si acestea de catre societatile cu profil agricol din judet.
De asemenea, culturile cu soia au starnit interesul producatorilor botosaneni pentru a le asigura, dar numai pe o suprafata de cel mult 800 de hectare din cele 7.000 existente in prezent, iar cultura de floarea soarelui este asigurata pe o suprafata de 700 de hectare din cele peste 35.000 existente in judetul Botosani. Alte doua culturi asigurate de producatorii agricoli botosaneni sunt sfecla de zahar si cele pomicole, dar pe suprafete de cel mult 50 de hectare. Totusi, Ioana Popovici sustine ca exista posibilitatea ca suprafata arabila a judetului asigurata sa fie mai mare, avand in vedere ca nu toate societatile agricole au informat Directia Agricola de existenta culturilor asigurate. „Exista posibilitatea ca suprafetele asigurate sa fie mai mari, sa nu fi ajuns la noi mai mult. Aceasta este situatia noastra, dar societatile agricole au putut intre timp sa-si mai fi asigurat din aceste culturi”, a declarat Ioana Popovici, purtatorul de cuvant al DADR Botosani.

Cele mai citite

FCSB a învins în deplasare pe PAOK Salonic cu 1-0(1-0) în 10 oameni

FCSB a obţinut o victorie mare cu echipa greacă PAOK Salonic, cu scorul de 1-0 (1-0), joi seara, pe Stadionul Toumba din Salonic, în...

FCSB a învins în deplasare pe PAOK Salonic cu 1-0(1-0) în 10 oameni

FCSB a obţinut o victorie mare cu echipa greacă PAOK Salonic, cu scorul de 1-0 (1-0), joi seara, pe Stadionul Toumba din Salonic, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă