Marea Britanie intenționează să activeze la începutul anului viitor articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care se declanșează formal procesul ieșirii unei țări din Uniunea Europeană, a declarat joi ministrul britanic de externe, Boris Johnson, citat de AFP, preluată de Agerpres.
‘Discutăm cu prietenii și partenerii noștri europeni cu obiectivul ca la începutul anului viitor să trimitem scrisoarea cu articolul 50’, a declarat Johnson postului Sky News la New York, unde participă la Adunarea Generală a ONU.
Acest articol stabilește un termen legal de doi ani pentru negocierea condițiilor părăsirii blocului comunitar, termen ce poate fi prelungit printr-un acord între Marea Britanie și UE.
Totuși, în declarația dată joi, șeful diplomației britanice a apreciat că s-ar putea să nu fie nevoie de un termen de doi ani și că este posibil ca acest proces să se încheie mai repede.
‘Vom expune în scrisoarea noastră unii parametrii privind modalitatea în care dorim să avansăm (…) Nu cred că vom avea nevoie în mod necesar de doi ani întregi, dar așteptăm să vedem cum se va evolua’, a indicat Boris Johnson.
Între timp, la Londra, președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a promis că va fi un partener „constructiv și responsabil”. El a avut o întrevedere, joi, cu prim-ministrul Regatului Unit, Theresa May, transmite DPA.
„O primă discuție bună cu premierul May”, a postat Schulz pe contul său oficial de Twitter. „Am asigurat-o că Parlamentul European va fi un partener constructiv și responsabil”.
Good first discussion with PM May. I assured European Parliament will be constructive and responsible partner pic.twitter.com/afJliUB4DQ
— EP President (@EP_President) September 22, 2016
Înaintea întrevederii, oficialul PE a afirmat că se află în Marea Britanie „pentru a asculta și a învăța”. „Scopul vizitei mele este și de a mă asigura că următoarele luni vor fi începutul unei cooperări foarte strânse între Parlamentul European și guvernul Regatului Unit”, a adăugat el.
Schulz a mai afirmat că Regatul Unit ar trebui să iasă din UE înaintea alegerilor pentru PE de la jumătatea lui 2019. Britanicii nu ar mai trebui să își aleagă reprezentanți în noul forum legislativ european.
Încă nu este clar cum va decurge procesul de retragere a Regatului Unit din UE, dar premierul May a reafirmat că nu intenționează să invoce Articolul 50 din Tratatul UE anul acesta, pentru a marca începutul unei perioade de negociere de doi ani a termenilor și condițiilor pentru Brexit.
După referendumul din 23 iunie, când cetățenii britanici au votat majoritar în favoarea Brexitului (ieșirea din UE), responsabilii europeni au cerut insistent Londrei să înceapă cât mai repede procesul retragerii din blocul comunitar, dar premierul Theresa May a declarat de mai multe ori că nu va iniția acest demers până la sfârșitul anului în curs.