Maine se deschide a 15-a editie a Targului de carte din vara. Manifestarea se va incheia duminica, 10 iunie. Participa peste 200 de expozanti. Bugetul alocat este de 200.000 de euro, iar suprafata ocupata depaseste 4.000 de metri patrati. Grigore Arsene, director general Curtea Veche, dar si presedinte AER, organizator principal al evenimentului, considera ca, din cei 4.000 de metri patrati, doar 1.000 sunt la nivel zero, deci cel mai bine situati. Editurile care au inchiriat o suprafata mai mare de 150 de metri patrati vor plati o taxa suplimentara. De asemenea, s-a instituit un raport de 3 la 1 intre pretul pentru cel mai bun loc din pavilion si pretul pentru cel mai dezavantajos.
Numarul vizitatorilor poate urca pana la 100.000, fata de 70.000 cati au fost anul trecut. Intrarea este libera, decizie luata prin vot de toate asociatiile de editori implicate. Bookfest va fi deschis intre orele 10 si 20. Se pare, totusi, ca acesta este singurul an cand evenimentul va fi gazduit de pavilionul central ROMEXPO.
In ce priveste invitatii speciali din strainatate, de departe cel mai important dintre cei care vor participa este Peter Weidhaas, omul care a fost timp de 25 de ani presedintele Targului de carte de la Frankfurt, considerat cel mai mare din lume. Dintre scriitorii straini, semnalam prezenta lui Randy Taguchi si Jeannette Angell, invitate de Editura Quality Books. Dupa ce a atras atentia publicului in Japonia, America si Italia, "Vertij" de Randy Taguchi – supranumita "Regina Internetului" datorita numarului-record de vizitatori ai blogului sau – va aparea si in Romania. Romanul este o poveste despre limite si cunoastere, in care psihoterapia se imbina cu erotismul. Jeannette Angell va lansa la Bucuresti volumul "Madam. Viata si afacerile unei matroane din Boston", continuarea povestii din "Call-girl. Memoriile unei dame de companie", deja cunoscuta cititorilor romani.
Editura Polirom va aduce la targ peste 500 de titluri, dintre care peste 40 sunt aparitii ale ultimii luni. Printre aparitiile-eveniment se afla: primul volum al "Jurnalului" lui Carol I (perioada 1881-1887), romane semnate de scriitori romani – Ioan Lacusta, Al. Vakulovski, Gabriela Gavril –, publicistica semnata de Eugen Istodor ("Cartea vietii mele"), Cristian Geambasu sau Alin Buzarin. Andrei Oisteanu este autorul celui de-al 22-lea titlu din "Biblioteca I.P. Culianu": "Religie, mit si politica. Texte despre Mircea Eliade si Ioan Petru Culianu". Din literatura universala, cele mai noi traduceri sunt din Pier Paolo Pasolini ("Teorema") sau J.G. Ballard ("Crash"), ca sa dam doar doua exemple. Denisa Comanescu propune la Editura Humanitas cateva carti: Anaïs Nin – "Delta lui Venus (Povestiri erotice)", John Updike – "Teroristul", Peter Esterhazy – "Un strop de pornografie maghiara", Jan Koneffke – "O iubire la Tibru", Richard Zimmler – "Ultimul cabalist din Lisabona". Tot Editura Humanitas lanseaza, vineri dupa-amiaza, romanul "Noaptea lui Iuda" de Dan Stanca, cea mai noua aparitie din colectia dedicata prozei romane contemporane.
Editura Corint se pregateste sa ofere o antologie a poeziei lui Nichita Stanescu, intitulata "Invizibilul soare".
Editura Brumar propune cateva lansari deosebite: "Supa de ceapa / Soupe à l’oignon" de Ioana Craciunescu (joi, 7 iunie, la ora 16), "Submarinul iertat" de Ruxandra Cesereanu & Andrei Codrescu (vineri, 8 iunie, ora 16, prezinta Marius Chivu), "Cartea Psalmilor", in talmacirea lui serban Foarta (sambata, 9 iunie, ora 18), in prezenta autorilor, si altele.
Minerva reuseste sa propuna unele lansari-surpriza: "Un om intre oameni" de Camil Petrescu (joi, ora 17, invitati: Florica Ichim, Marin Mincu), "Goala", roman autobiografic de Sylvia Kristel(!), protagonista filmului original "Emmanuelle", capul de serie din anii ’70 (vineri, ora 16), "Lumea eliberata" de H.G. Wells (vineri, ora 18, prezinta: Ion Hobana, Mircea Oprita), iar sambata, la ora 16, doua aparitii legate: "Uimire / Etonement", poezii de Irina Mavrodin, si "Spatiul literar" de Maurice Blanchot.