Multi dintre ei nu pot depasi pragul psihologic al bolii si renunta la tratament, fiind un adevarat pericol de imbolnavire pentru cei din jur.
Tuberculoza (TBC-ul) are doua faze: tuberculoza – infectia si tuberculoza – boala. Pentru oprirea inmultirii cazurilor de TBC este nevoie de disciplina si control, in opinia dr. Emanoil Vasiliu, seful dispensarului TBC Constanta. "Este foarte important ca pacientul sa depaseasca pragul psihologic si sa nu abandoneze tratamentul", sustine medicul. In medie, tratamentul dureaza sase luni. Pentru retratament – cazurile readmise, se fac opt luni de tratament, iar pentru tuberculoza MDR (Multi Drog Rezistent), 18 luni. Rata abandonului pentru bolnavii care au inceput tratamentul in anul 2008 arata ca din 198 de bolnavi, 40 au abandonat tratamentul in noua luni. Din 232 de blnavi aflati la retratamente, in noua luni, 67 au renuntat la medicatie. Acestia sunt surse permanente de imbolnaviri pentru cei din jur.
In cazul lor, potrivit Codului Penal, pot fi incepute proceduri juridice, deoarece au intrerupt tratamentul si ii pot imbolnavi pe ceilalti, insa medicii nu prea apeleaza la aceasta masura. "Nu vrem sa avem probleme cu pacientii, pe noi ne intereseaza sa vina la tratament. De aceea, ne gandim sa ii motivam cumva", a precizat dr. Vasiliu. Anii trecuti, pacientii care sufera de TBC primeau bonuri alimentare daca se prezentau la tratament. Medicamentele pentru aceasta boala sunt extrem de scumpe, ele depasesc de 20 de ori costurile la medicamentele normale. Prin programul national, sumele pentru judetul Constanta sunt suficiente. "Daca sumele sunt bine prevazute si corect derulate, nu avem probleme", a subliniat medicul.