29.8 C
București
luni, 1 iulie 2024
AcasăSpecialBolnavii aduc bani de acasa pentru a fi operati

Bolnavii aduc bani de acasa pentru a fi operati

» Clinica de Chirurgie Cardiovasculara din Constanta nu mai are fonduri pentru tratarea pacientilor, care fie vin cu bani de acasa, fie sunt trimisi in alte parti.

» Este una dintre cele mai bine dotate sectii de specialitate din Europa, dar nimeni nu-si da interesul sa atraga fonduri pentru ea.

» Infiintata de trei ani, clinica a intrat abia in 2009 in Programul National de Cardiologie.

La clinica de chirurgie cardiovasculara de la Spitalul Judetean de Urgenta, medicii mai opereaza doar pe cheltuiala pacientilor sau ii trimit in alte parti. Lipsa fondurilor este o problema care nu a ocolit niciodata aceasta sectie, de altfel una dintre cel mai bine dotate din Europa. Cu aparatura de ultima generatie si personal medical ultraspecializat, sectia se vede nevoita sa-si mareasca lista de asteptari din cauza banilor.
Infiintata in 2007, clinica a reusit sa acceseze fonduri prin Programul National de Cardiologie abia anul trecut, in trimestrul patru. Clinci similare din tara primesc bani regulat din programele nationale si nu sunt atat de bine dotate ca a noastra. Ca aparatura si parte hoteliera, clinica functioneaza la standarde europene. Din lipsa banilor nu se pot realiza insa interventiile pentru care este echipata.
Clinica de Chirurgie Cardiovasculara este cea mai moderna din tara si una dintre cel mai bine dotate sectii spitalicesti de acest gen din Europa. A fost amenajata si dotata prin contributia financiara exclusiva a Consiliului Judetean Constanta, in baza unui contract de leasing in valoare de 10 milioane euro, si este dotata cu doua blocuri operatorii, 35 de paturi si alte zece pentru compartimentul de Anestezie Terapie Intensiva (ATI).

Mii de persoane pe lista de asteptare
Anul trecut, la sectia Judeteanului au fost 6.000 de pacienti si 1.050 de interventii chirurgicale, majoritatea dificile. Mortalitatea a fost de 3%, in conditiile in care in alte sectii asemanatoare din tara este de 30%.
Anul acesta, la Clinica de Chirurgie Cardiovasculara sunt deja mii de persoane pe lista de asteptare. Sunt operatii complicate, cazuri grave, refuzate in clinici similare din tara. Sunt cazuri evoluate ca progresie a bolii, cu complicatii, cazuri cu risc mare de mortalitate sau pacienti care vin in ultima faza si care la clinica din Constanta isi gasesc rezolvarea problemelor medicale.
Cu toate ca face ce altele din tara nu indraznesc, Sectia de Chirurgie Cardiovasculara nu a avut norocul de a primi bani prin programele nationale. Dr. Mircea Patrut, seful clinicii, sustine ca nici nu a fost interes din partea autoritatilor sanitare, iar faptul ca anul trecut s-au obtinut fonduri i se datoreaza lui. "Nu avem oameni importanti cu relatii in politica. Totul se dicteaza la nivel politic la Ministerul Sanatatii. Cu relatiile mele am intrat in programe, nu este meritul altcuiva", a subliniat seful clinicii.

Cu mainile legate
Legat de aceasta situatie a lipsei fondurilor, managerul Spitalului Judetean sustine ca nu are ce face: "Nu am ce sa fac. Nu pot sa dau bani din celelalte fonduri de la Casa de Asigurari de Sanatate, ar fi o nedreptate, pentru ca oricum Chirurgia Cardiovasculara va primi prin programele nationale. Ramane sa vedem cand si cat". Marinel Ciobanu, directorul economic al Casei de Asigurari de Sanatate, a precizat ca anul trecut institutia a decontat 200.000 de lei pentru Sectia de Chirurgie Cardiovasculara, iar anul acesta, daca nu vor mai veni fonduri prin programul national, "vom face toate demersurile pentru obtinerea lor".

"Am operat cu carpeli"
Dr. Patrut este suparat ca nu a primit bani din programele nationale si nici de la echipa manageriala a unitatii sanitare, fiind nevoit sa trimita pacientii in alte parti sau sa le spuna sa vina cu bani de acasa. "Anul acesta am operat cu carpeli, pacientul si-a mai cumparat cate ceva…", a mai spus dr. Patrut. De la inceputul anului, medicii au efectuat aproximativ 40 de operatii.

Cele mai citite

Consultări privind calendarul alegerilor, la Guvern, astăzi și mâine

Guvernul anunţă consultări, astăzi și mâine, cu partidele politice pe tema calendarului electoral pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare din acest an."Având în vedere intenţia...

Rusia – Ucraina, ziua 859: Moscova susține că a distrus 36 de drone în vestul țării

Rusia a afirmat luni dimineaţa că a distrus în timpul nopţii 36 de drone ucrainene lansate asupra regiunilor din vest, la frontiera cu Ucraina. Sistemele...

FOTO. Accident cu cinci morți și un rănit, în județul Suceava

Un accident rutier soldat cu cinci morţi şi un rănit s-a produs, în această dimineaţă, pe raza localităţii Cumpărătura din judeţul Suceava, au informat...
Ultima oră
Pe aceeași temă