Fostul adjunct al Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate (DCCO) din Poliţia Română, Constantin Bolboșanu, pus sub control judiciar de către DNA, era numit „naşul turcilor”, de persoanele pe care le proteja ilegal, în schimbul mitei, informează Mediafax.
Potrivit anchetatorilor DNA, persoanele protejate ilegal de comisarul Bolboşanu îi spuneau „naşul turcilor”, „directorul” sau „omul nostru de sus”, expresii pe care le-au folosit chiar în timpul unui control al polițiștilor.
Mai mult, în referatul prin care s-a cerut arestarea preventivă a fostului adjunct DCCO, se precizează că acesta era poreclit în mai multe feluri de persoanele care îl plăteau pe Bolboșanu pentru asigurarea protecției.
În documentul citat, anchetatorii arată cum au aflat, prin denunțul din 14 iulie 2015, că patroni din sfera comerțului cu legume – fructe cotizează la Bolboșanu pentru asigurarea protecției la controale și în dosarele penale deschise de DCCO.
„La data de 14.07.2015 numitul (…) a formulat un denunţ în care a arătat, în esenţă, că în perioada 2008-2009 a aflat de la persoane din mediul de afaceri cu legume-fructe că ofiţerul de poliţie judiciară Bolboşanu Constantin ar fi primit cu titlu de mită o sumă de bani, despre care denunţătorul susţine că ar fi auzit cuantumul de 300.000 euro, de la numitul (…), om de afaceri, pentru ca acesta să aibă asigurată protecţie din partea organelor de cercetare penală şi să primească soluţii favorabile în dosarele penale în care era cercetat. De asemenea, denunţătorul a aflat că, ulterior, (…) a făcut presiuni pentru a-i fi restituită suma respectivă, întrucât la un moment dat a fost arestat”, potrivit referatului.
Cel care ar fi dat mită „a declarat că suma de bani a fost de 100.000 euro şi a fost remisă unui intermediar, acesta plătind în perioada martie- septembrie 2007, cu o parte din sumă, lucrări de construcţii la imobilul lui Bolboşanu Constantin din com. Chiajna, iar cu restul de bani achitând două excursii în Turcia, respectiv Spania pentru Bolboşanu Constantin şi familia acestuia. Conform aceluiaşi martor, sumele de bani au fost plătite numitului (…), care efectua lucrările de construcţii. Declaraţia martorului (…) este susţinută şi de martorul (…) , care a arătat că în perioada respectivă (…) ar fi beneficiat de sprijinul şi ajutorul comisarului şef Bolboşanu Constantin, contra unor sume de bani, din care acesta şi-ar fi finalizat construcţia unui imobil şi ar fi efectuat mai multe excursii în străinătate”, se mai arată în referatul anchetatorilor.
Anchetatorii mai notează în referat că „din datele şi informaţiile obţinute în cursul lunii septembrie 2015 a rezultat (…) că în cursul anului 2013, cu ocazia unor cercetări efectuate de DIICOT-percheziţii la firme controlate de (…), interpuşii acestuia, (…) şi (…) , după începerea percheziţiilor de către ofiţerii de poliţie judiciară, au anunţat o persoană cu apelativul «directorul» pentru o întâlnire de urgenţă, făcând totodată referire şi la o persoană din (…), unde se afla dosarul, folosind pentru acesta titulatura «omul nostru de sus»”.
DNA mai deține date că „în referire la această activitate judiciară, Constantin Bolboșanu s-a declarat deranjat de faptul că măsurile respective au avut loc fără înştiinţarea lui în prealabil de către procurorul de caz”.
„La 4 noiembrie a fost audiat martorul (…), a declarat că Bolboşanu Constantin (poreclit «naşul turcilor»), precum şi (…) , aveau ca preocupări dirijarea şi coordonarea unor anchete penale în sensul favorizării unor persoane în funcţie de disponibilitatea acelora de a le da diferite sume de bani. Martorul a exemplificat cu numiţii (…) şi (…), precum şi cu o situaţie din anul 2013, când numitul (…) a participat la o percheziţie efectuată de DIICOT la o societate comercială deţinută de interpuşi ai lui (…). Această relatare este legată, constatăm, de descrierea efectuată mai sus cu privire la atitudinea numiţilor (…) , care, în perioada de desfăşurare a percheziţiilor, doreau să vorbească cu «directorul»”, se mai arată în documentul citat.
În referat anchetatorii mai redau un fragment din declarația denunțătorului care spune: „După acest episod, până în anul 2010, eu nu am fost «deranjat» de vreun control serios din partea autorităţilor statului”.
Fostul adjunct al DCCO, Constantin Bolboșanu, reținut luni de procurorii DNA pentru luare de mită, va fi cercetat sub control judiciar, au hotărât magistrații Tribunalului București.
Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel bucurești.
Constantin Bolboşanu a fost eliberat, marți, din funcția de director adjunct al DCCO, după ce a fost pus sub urmărire și reținut de procurorii DNA pentru luare de mită.
Procurorii DNA l-au pus, luni, sub urmărire penală pe Constantin Bolboşanu, la data faptelor șef serviciu în cadrul DCCO, pentru luare de mită.
Potrivit ordonanţei de efectuarea urmăririi penale, Constantin Bolboşanu, în calitate de şef serviciu DCCO, ar fi primit, în martie- septembrie 2007, echivalentul în lei a sumei de 110.000 de euro mită de la un om de afaceri pentru a-i asigura acestuia din urmă protecție din partea organelor de cercetare penală, dar și pentru a se dispune soluții favorabile în dosarele penale în care era cercetat. Anchetatorii susţin că banii au fost daţi printr-un intermediar.