21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialBoc: Peste 1000 de case trebuie reconstruite

Boc: Peste 1000 de case trebuie reconstruite

Aproximativ 1033 de case vor trebui reconstruite în urma inundaţiilor din această vară, a anunţat duminică premierul Emil Boc, solicitând prefecţilor, într-o videoconferinţă, să supravegheze modul de eliberare a autorizaţiilor, astfel încât casele să fie construite în zone neinundabile, potrivit Mediafax.

Şeful Executivului a arătat că evaluarea pagubelor produse de inundaţii se apropie de final şi se conturează pagube de sute de milioane de euro.

Boc a precizat că inundaţiile au produs pagube în 37 judeţe, în special în Moldova, fiind afectate 6.979 case, din care 5.946 au fost avariate, 182 distruse şi 851 sunt în pericol de prăbuşire. Astfel, vor trebui reconstruite 1033 de case.

Premierul a arătat că Guvernul va furniza materialele pentru reconstrucţie, iar prefecţii trebuie să monitorizeze modul în care sunt eliberate noile autorizaţii de construcţie. Boc a solicitat ca autorizaţiile să fie eliberate rapid, iar casele să fie reconstruite în zone unde nu există pericol de inundaţii.

Boc a mulţumit prefecţilor pentru modul în care au reacţionat la inundaţii pentru salvarea vieţilor şi diminuarea pagubelor, subliniind că în general reacţia autorităţilor a fost una bună.

Premierul Emil Boc a declarat vineri că autorităţile locale au transmis Guvernului peste 90% din centralizările de evaluare a pagubelor produse de inundaţii, iar datele indică faptul că totalul acestor pagube este de ordinul sutelor de milioane de euro.

Întrebat de jurnalişti dacă va solicita FMI modificarea ţintei de deficit bugetar ca urmare a pagubelor produse de inundaţii, premierul a răspuns că Executivul îşi va face „socotelile” şi va lua o decizie.

Datele centralizate până în prezent de către autorităţi relevă că totalul pagubelor produse de inundaţiile înregistrate în acest an depăşesc 400 milioane euro, putând ajunge la aproximativ 450 milioane euro, susţin surse ministeriale.

Datele transmise în urmă cu o săptămână de Ministerului Dezvoltării indicau că pagubele produse de inundaţii sunt estimate la aproximativ 250 milioane lei (circa 59 milioane euro), în condiţiile în care 3.480 de case au fost afectate, alte 250 s-au prăbuşit, iar 31,4 km de drumuri naţionale sunt deteriorate.

La începutul lunii iulie, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, declara că Guvernul ar putea cere FMI discutarea creşterii deficitului convenit, invocând forţa majoră, determinată de inundaţiile care au afectat România.

Berceanu adăuga că, dacă faţă de actualul deficit de 6,8% ar fi acceptată o creştere la 7%, aceasta reprezintă aproximativ 250 de milioane de euro, fonduri care ar putea fi alocate unor proiecte concrete de remediere a efectelor inundaţiilor, care să fie resorbite din punct de vedere financiar pe parcurs.

Ulterior, premierul Emil Boc a declarat că în discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional nu s-a pus problema creşterii deficitului bugetar, iar România va trebui să se încadreze în cel deja stabilit cu Fondul, de 6,8%.

Boc: Cota unică rămâne de 16%

Guvernul nu a discutat despre majorarea sau reducerea cotei unice, care va rămâne la nivelul actual, de 16%, deşi există în prezent în discuţie mai multe „scenarii”, a declarat duminică primul-ministru Emil Boc.

„Nu am avut şi nu avem o discuţie în acest moment despre majorarea cotei unice. Nici despre micşorare. Scenarii sunt în discuţie, dar, repet, în acest moment, cota unică este de 16%”, a spus Boc.

Impozitul minim va fi eliminat în această toamnă, iar menţinerea cotei unice de impozitare de 16% rămâne un obiectiv fundamental al Guvernului, a anunţat, vineri, premierul Emil Boc, prezent la lansarea „Cartei Albe a IMM-urilor din România 2010”.

„Se elimină impozitul minim începând cu această toamnă. Am apreciat şi am spus demult că acest impozit minim şi-a produs efectul pe care l-am dorit şi în această toamnă va fi eliminat”, a spus Boc.

El a precizat totodată că autorităţile vor menţine cota unică de 16%, considerând că impozitarea progresivă nu poate aduce venituri suplimentare la buget faţă de nivelul actual.

„Cota unică de 16% va fi menţinută. Vă spun sincer, impozitarea progresivă nu aduce ceea ce cred unii, că poate aduce mai mult la bugetul de stat. Am avut cotă progresivă în România şi ponderea veniturilor în PIB tot 30-31% a fost, fără un surplus. În 2005, cu introducerea cotei unice, a crescut ponderea veniturilor pe această componentă, deci nu avem motive să spunem că ar trebui eliminată cota, fiind şi un semn de stabilitate şi coerenţă a activităţii economice”, a arătat premierul.

Impozitul minim va fi eliminat la 1 octombrie sau la 1 noiembrie, a precizat, tot vineri, ministrul Economiei, Adriean Videanu. „Ministerul Finanţelor are calculele făcute şi sper ca până la sfârşitul anului impozitul minim să fie eliminat”, a afirmat Videanu.

Cele mai citite

Suceava: ISU intervine pentru salvarea unui bărbat surprins de un mal de pământ

Un bărbat a fost surprins de un mal de pământ în timp ce săpa o fântână, în localitatea Călugăreni, comuna Adâncata, au anunţat reprezentanţii...

Norvegia renunță la acordarea automată a azilului pentru refugiații ucraineni

Guvernul Norvegiei a anunțat vineri că încetează de îndată politica de acordare automată a azilului pentru refugiații ucraineni, marcând o schimbare semnificativă în abordarea...

Neamț: Un bărbat a murit în incendiul pe care chiar el l-a provocat

Tragedie în Neamț. Un bărbat a murit într-un incendiu pe care chiar el l-a provocat, pe un teren din comuna Dragomireşti, transmite B1Tv. Tragedia a...
Ultima oră
Pe aceeași temă