» Emil Boc a demisionat din functia de primar al Clujului pentru a putea conduce Guvernul de la Bucuresti. Liderul PDL este doar cel mai vizibil dintre primarii si consilierii locali care au abandonat posturile castigate acum jumatate de an pentru un loc in administratia centrala.
» Unii sociologi cred ca adevarata scurgere de cadre de partid din administratia locala catre cea de la Bucuresti arata o mare problema a unor partide precum PSD si PDL: au o lipsa acuta de oameni valorosi sau macar notorii.
Dupa ce in aceasta vara a fost ales in functia de primar al Clujului cu 76% din voturi, Emil Boc si-a dat demisia de la primarie pentru a fi sef peste Guvernul format de PDL si PSD. Saltul brusc al liderului PDL din scaunul de primar intr-un fotoliu mai mare nu este o noutate in politica ultimilor ani. Victor Ciorbea si Traian Basescu au parasit Primaria Capitalei pentru a deveni premier, respectiv presedinte. Acestea sunt insa exemplele cele mai vizibile, pentru ca alegerile uninominale din noiembrie i-au avut ca actori pe multi dintre aceiasi oameni care au participat si la alegerile locale, ba chiar si la cele europarlamentare din 2007. Multe dintre mandatele de parlamentar au ajuns in mainile unor politicieni din administratia locala.
Reciclarea cadrelor de partid de la un scrutin la altul arata ca marile partide precum PDL sau PSD au o problema la fel de mare, spune sociologul Ovidiu Voicu, de la Fundatia Soros: putini oameni de incredere, putine valori. "Nu au destule cadre si sunt fortate sa-si aduca in fata cei mai vizibili oameni, la toate alegerile. Duc lipsa de oameni de valoare care sa fie propulsati. Desi asistam la o innoire a oamenilor din clasa politica, ei nu sunt neaparat de calitate", explica Voicu. Radacina problemei – "prea multe functii si prea putini oameni capabili" – se trage din doua directii, mai spune sociologul. In primul rand, sistemul de promovare in interiorul partidelor functioneaza rareori atat de democratic pe cat se lauda liderii: "Rareori se intampla ca cineva sa-si demonstreze treapta cu treapta valoarea intr-un partid.
In acelasi timp, atragerea de noi oameni in partide se face pe gasti, pe regula oamenilor de casa", spune Ovidiu Voicu. Pe de alta parte, oamenii de valoare se tin departe de politica, pentru ca o percep "ca pe ceva care murdareste". Emil Boc nu a candidat pentru un loc in Parlament, pentru ca era deja primar al Clujului, dar a fost desemnat cu sau fara voia lui premier. "Pentru un primar de oras mare, un loc de parlamentar nu este tentant, iar Boc a parasit Clujul pentru o functie de mare forta", explica Voicu. In schimb, alti alesi locali mai marunti au dat buzna in administratia centrala "din aspiratia multor politicieni de a parveni", crede sociologul.
In judetul Mures, locuitorii din comuna Albesti se pregatesc deja de alegeri dupa ce primarul lor, Toader Stroian, a fost ales deputat. Stroian a fost ales primar mai multe mandate la rand ca independent, insa la alegerile parlamentare a candidat din partea PDL. In Consiliul Judetean Mures, vicepresedintele liberal Ciprian Dobre a anuntat deja ca renunta la post in favoarea fotoliului de deputat pe care l-a obtinut. Nici Consiliul Local Targu-Mures nu a ramas neatins de efectele reciclarii cadrelor de partid. Consilierul local Doru Opriscan (PDL) a obtinut si el un mandat de deputat, iar locul sau ar putea fi ocupat de un fost consilier local, Aurel Mircea Pop, care se bucura de sprijinul colegilor sai de partid, spun surse din PDL Mures.
Doi primari din judetul Hunedoara si-au parasit functiile dupa ce au ajuns deputati. Este vorba despre Laurentiu Nistor, primarul comunei soimus, care a candidat la Camera Deputatilor din partea PSD, si de Iosif Blaga, primarul PDL al municipiului Orastie. De asemenea, componenta Consiliului Local Lupeni va fi schimbata: Cristian Resmerita, fiul primarului PSD al acestui municipiu, a fost ales deputat.
Locuitorii comunelor Horea si Rosia de Secas din judetul Alba vor fi chemati din nou la vot, ca urmare a implicarii primarilor in alegerile parlamentare. Primarul din Horea, Corneliu Olar, a castigat un mandat de deputat si pleaca la Bucuresti, iar Rosia de Secas a ramas fara primar dupa ce Gheorghe Wagner a ales sa candideze ca independent pentru un post de parlamentar. Pentru a putea candida, Wagner si-a dat demisia din PNL Alba in luna octombrie 2008, ceea ce a atras dupa sine si pierderea calitatii de primar.
In Iasi, plecarea in Senat a primarului comunei Strunga, Sorin Constantin Lazar (PSD), va declansa alegerile anticipate. Fotolii libere au ramas si in consiliile locale Iasi si Pascani, dar si in Consiliul Judetean Iasi, unde consilierul PDL Marius Spanu a devenit deputat.
Alegerile parlamentare au lasat judetul Arad fara vicepresedinte de consiliu judetean, cateva localitati fara primar, viceprimar, dar si institutii deconcentrate fara directori, deoarece au ajuns parlamentari. Orasul Pecica a ramas fara primar, Iustin Cionca fiind ales deputat, iar Ovidiu Marian, viceprimarul Aradului, a ajuns senator PDL din primul tur.