UPDATE 15:30: Menţiunea legată de câştigarea Premiului Nobel pentru Literatură de către Bob Dylan a dispărut de pe site-ul artistului. Nicio altă informaţie legată de această situaţie nu a mai fost făcută publică.
Reprezentanţii lui Bob Dylan au publicat pe site-ul oficial al artistului un scurt text referitor la disctincţia primită de muzician. Pasajul „Câştigător al premiului Nobel pentru Literatură” apare într-o postare care făcea referire la volumul care urmează să fie lansat şi în care sunt strânse mai multe dintre versurile cântecelor lui Dylan, relatează contactmusic.com.
Deşi artistul nu a reacţionat public, acesta este primul semn de mulţumire pe care Dylan l-a acordat Comitetului Nobel după desemnarea premiului.
În aceeaşi seară în care a primit premiul, Dylan a susţinut un concert în Las Vegas, însă nu a vorbit despre această onoare. Vineri, 14 octombrie, muzicianul a participat la festivalul Coachella, însă, nici aici nu a vorbit despre această distincţie, în schimb, a fost ovaţionat de muzicienii de la Rolling Stones cu care a împărţit aceeaşi scenă.
„Vreau să-i mulţumesc lui Bob Dylan pentru un concert uimitor. Nu am împărţit niciodată scena cu un câştigător al Premiului Nobel înainte. Bob este ca un Walt Whitman al nostru”, au declarant aceştia.
Cine este Bob Dylan
Bob Dylan este considerat a fi unul dintre cele mai influente personaje ale secolului al XX-lea. El este perceput drept simbolinovaţiei în muzică şi cultură, fiind primul artist care a îmbinat muzica populară cu ambiţiile intelectuale.
După mutarea sa la New York, în 1961, a început să cânte în cluburi de noapte şi în cafenele, în Greenwich Village. L-a întâlnit pe producătorul muzical John Hammond şi a semnat contractul pentru albumul său de debut, cu titlul „Bob Dylan” (1962). În anii ce au urmat a înregistrat mai multe albume care au avut un impact fulminant asupra muzicii comerciale: Bringing It All Back Home and Highway 61, remasterizat în 1965, „Blonde On Blonde” în 1966 şi „Blood On The Tracks” în 1975. A fost un muzician prolific şi în următoarele decade, când a scos „Oh Mercy” (1989), „Time Out Of Mind” (1997) sau „Modern Times” (2006).
Turneele lui Dylan din 1965 şi 1966 au atras foarte multă atenţie. Pentru o perioadă, a fost însoţit de regizorul D. A. Pennebaker, care a documentat atmosfera din preajma scenei în filmul „Dont Look Back” (1967). Dylan a înregistrat un număr mare de albume în jurul unor teme precum condiţiile sociale ale oamenilor, religia, politica şi dragostea. Versurile au fost continuu publicate în noi ediţii, sub titlul „Lyrics/ Versuri”. Ca artist, este extrem de versatil; a fost un pictor activ, actor şi scenarist. În afara compoziţiei de albume, Dylan a publicat lucrări experimentale precum „Tarantula” (1971) şi colecţia „Writings and Drawings” (1973).
A scris autobiografia „Chronicles” (2004), care prezintă amintirile sale din primii ani petrecuţi în New York şi care oferă o privire asupra vieţii sale aflată în centrul culturii pop.
Revista Rolling Stone l-a clasat pe Bob Dylan pe locul al doilea în topul celor mai mari 100 de artişti realizat în anul 2011 şi pe locul al şaptelea în clasamentul celor 100 cei mai importanţi muzicieni alcătuit în 2008.