6.5 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăSpecial„Boala mâinilor murdare” ucide oameni în Germania

„Boala mâinilor murdare” ucide oameni în Germania

În Germania, o erupţie de cazuri grave de infecţii cu bacteria EHEC (E.coli entero-hemoragică), ce poate duce la sindromul hemolitic-uremic (HUS), a pus întregul sistem sanitar în alertă: sute de oameni au fost spitalizaţi, iar prognozele medicilor sunt, în multe cazuri, rezervate.

De obicei, o infecţie cu bacteria E.coli nu este deosebit de gravă; o intoxicaţie alimentară, de exemplu, poate fi tratată fără probleme cu antibiotice, iar complicaţiile sunt rare. Însă EHEC, o mutantă a lui E.coli, este de cu totul alt calibru. Un număr foarte mic de bacterii poate duce la o infecţie – aceasta la rândul său cauzează diaree hemoragică acută şi crampe abdominale şi poate duce la sindromul hemolitic-uremic. Această boală este caracterizată de pierderea tuturor funcţiilor renale – şi este letală pentru 5-10% dintre cei afectaţi.

Bacteria EHEC este transmisă prin fecale de rumegătoare, aşadar vaci, oi sau capre, care intră în contact cu legume. Bacteria nu intră în legumele respective, ci rămâne pe suprafaţa lor – şi în cazul în care alimentele sunt ingurgitate fără a fi spălate în prealabil, EHEC poate ajunge în organismul uman.

Focar în Spania, erupţie în Germania

Dacă s-ar crea o hartă a erupţiei de infecţii, epicentrul ar fi oraşul Hamburg, unde au fost consemnate primele cazuri. Până acum, în oraşul de pe Elba au murit doi oameni şi alţi 400 au fost infectaţi. În celelalte landuri din nordul Germaniei au murit opt persoane, circa 450 s-au infectat cu bacteria EHEC, iar dintre aceştia, 138 prezintă simptomele sindromului HUS. În 2010, în Germania a fost înregistrat un total de 65 de cazuri de HUS.

Alte cazuri au fost semnalate în ultimele zile în Olanda, Norvegia, Suedia, Danemarca, Cehia şi Marea Britanie.

Căutarea sursei erupţiei de către experţii germani se aseamănă cu o investigaţie criminalistică; astfel, s-a descoperit relativ repede că persoanele infectate cu EHEC consumaseră castraveţi cumpăraţi într-o piaţă din Hamburg. Castraveţii erau de provenienţă spaniolă, iar inspectorii sanitari din Germania au pornit pe urmele lor – ajungând în provincia Almeria, din sudul Spaniei, unde între timp au fost închise o plantaţie şi două cooperative aflate în apropierea acesteia, responsabile pentru împachetarea şi transportul castraveţilor. Conform experţilor, este posibil ca bacteriile să fi intrat în contact cu legumele fie printr-o contaminare a îngrăşămintelor naturale, fie prin poluarea sistemului de irigare. Deocamdată sunt analizate probe de apă şi sol din plantaţia din Andaluzia, iar rezultatele sunt aşteptate în cursul săptămânii. Agricultorii spanioli resping acuzaţiile şi sunt de părere că produsele lor au fost contaminate la unul dintre comercianţii germani. Ministrul spaniol al Sănătăţii, Leire Pajin, a declarat că guvernul său a luat, împreună cu agricultorii, toate măsurile necesare, şi a atras atenţia asupra faptului că „în Spania nu există până acum nici o persoană care să se fi infectat cu EHEC”.

Iniţial, investigatorii germani presupuseseră că o parte a castraveţilor contaminaţi ar putea fi de provenienţă olandeză – însă conform portalului german Der Westen, această informaţie este probabil eronată, ceea ce s-ar putea datora faptului că soiul de castraveţi produs în Spania se numeşte, în mod oficial, „castravete olandez”.

Majoritatea victimelor sunt femei

Conform unui avertisment al Centrului European pentru Controlul şi Prevenirii Bolilor, cazurile recente de HUS se deosebesc de cele aşa-zis „clasice”. De obicei, persoanele afectate sunt copii în vârstă de sub cinci ani, însă în cazul erupţiei actuale, 87% dintre bolnavi sunt maturi, iar nouă dintre cele zece persoane decedate erau femei.

Citat de săptămânalul Der Spiegel, vicepreşedintele Camerei Federale a Medicilor din Germania, Frank-Ulrich Montgomery, este de părere că deşi situaţia este gravă, populaţia nu ar trebui să fie panicată: oamenii se pot apăra pur şi simplu spălându-se mai des pe mâini şi renunţând pentru o vreme la consumul castraveţilor, roşiilor şi salatei. Directorul clinicii universitare din Hamburg, Jörg Debatin, afirmă însă că numărul victimelor ar putea să crească; dintre pacienţii internaţi, 18 se află la secţia de terapie intensivă, iar alte 30 de persoane infectate cu sindromul HUS şi-au pierdut funcţiile renale.

România, tărâm interzis pentru bacteria E. coli

Autorităţile române liniştesc populaţia cu privire la bacteria de pe legumele care au ucis zece oameni în Germania. „Nu am înregistrat cazuri de acest gen în România. Bacteria de care vorbim se manifestă ca o indigestie, o mai numim boala mâinilor murdare şi poate provoca moartea doar în cazul sistemelor imunitare slăbite”, a precizat purtătorul de cuvânt a Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore. Şeful Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti, Constantin Lupescu, a explicat cauza contaminării legumelor şi cum le putem consuma totuşi fără riscuri: „Castraveţii cultivaţi în Spania fac parte din industria bio. În îngrijirea lor se foloseşte îngrăşământ natural care favorizează apariţia germenilor. Bacteria nu se află însă în legume ci pe suprafaţa acestora. Soluţia este să le spălăm înainte de a le pune pe masă”. Informaţii liniştitoare vin şi de la directorul Organizaţiei Naţionale Prodcom Legume şi Fructe, Aurel Tănase: „Oamenii trebuie să stea liniştiţi. România nu importă castraveţi din Spania, iar roşiile de pe piaţa internă provin din Iordania şi Turcia. Ţara noastră îşi asigură singură producţia de castraveţi”.

Cele mai citite

Transformă orice cameră monotonă într-o încăpere plină de personalitate, cu ajutorul unei game variate de produse ușor de aplicat

O casă este mai frumoasă atunci când decorul interior reflectă personalitatea, gusturile și povestea celor care o locuiesc. Acum poți să transformi interioarele locuinței...

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...

Transformă orice cameră monotonă într-o încăpere plină de personalitate, cu ajutorul unei game variate de produse ușor de aplicat

O casă este mai frumoasă atunci când decorul interior reflectă personalitatea, gusturile și povestea celor care o locuiesc. Acum poți să transformi interioarele locuinței...
Ultima oră
Pe aceeași temă