Consiliul de Administratie al BNR a decis marti sa mentina dobanda de politica monetara la 10% si ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta, dar a exclus pasivele in valuta cu scadente reziduale de peste doi ani din calculul rezervei.
"In sedinta din 31 martie 2009, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (CA al BNR) a analizat si aprobat scrisoarea de intentie transmisa Fondului Monetar International privind obtinerea unui aranjament de finantare externa cu institutiile financiare internationale si Uniunea Europeana", se arata intr-un comunicat al bancii centrale, citat de Mediafax.
CA al bancii centrale a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 10% si nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta ale institutiilor de credit.
"Rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala mai mare de doi ani se va reduce la zero, fata de 40% in prezent, incepand cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2009", se mentioneaza in comunicat.
CA al BNR a mai decis si utilizarea activa a operatiunilor de piata in vederea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar.
In plus, banca centrala arata ca va monitoriza atent evolutiile interne si ale mediului economic global astfel incat, prin adecvarea instrumentelor de care dispune BNR, sa asigure atingerea obiectivelor de realizare si mentinere a stabilitatii preturilor pe termen mediu si de stabilitate financiara.
Bancile comerciale sunt obligate sa constituie rezerve minime obligatorii (RMO) la banca centrala reprezentand 40% din pasivele in valuta si 18% din cele in lei.
Analistii intervievati de MEDIAFAX au previzionat mentinerea dobanzii de politica monetara la 10% si a ratelor rezervelor minime obligatorii la lei si valuta, dar doar o parte dintre acestia au anticipat si modificarea bazei de calcul a rezervei.
Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro