-1.5 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSpecialBloomberg: Declinul preţurilor materiilor prime începe să semene cu o criză

Bloomberg: Declinul preţurilor materiilor prime începe să semene cu o criză

Declinul din ultimele 15 luni al preţurilor materiilor prime începe să semene cu o criză, apreciază Blomberg, potrivit Mediafax.

Un indice Bloomberg pentru contractele futures de mărfuri a scăzut cu 50% de la un maxim atins în 2011, iar opt din 10 cele mai slabe performanţe din indicele Standard&Poor’s 500 au fost înregistrate în acest an de titluri ale unor companii din sectorul resurselor naturale.

Alcoa, cel mai mare producător de aluminiu din Statele Unite, a anunţat luni că se va diviza în două companii, pe fondul supraproducţiei din piaţă.

Royal Dutch Shell a anunţat tot luni că renunţă la operaţiunile de forare din largul Alaskăi, din cauza costurilor prea ridicate, în timp ce titlurile traderului de mărfuri Glencore au scăzut cu până la 31% la bursa din Londra, la un minim record.

„Pe fondul încetinirii activităţilor economice în China şi a incertitudinilor, temerile din piaţă s-au intensificat, iar cererea de mărfuri a scăzut”, a declarat Ed Hirs, director general al unui mic producător de petrol, care predă economia energiei la Universitatea din Houston.

Preţurile aurului şi argintului au atins niveluri record în urmă cu patru ani, în timp ce cotaţiile petrolului au scăzut la jumătate faţă de iunie 2014, declin accentuat de decizia OPEC din noiembrie de a menţine plafonul prpducţiei în pofida ofertei în exces. În SUA, preţul gazelor naturale a scăzut la mai puţin de o pătrime din valoarea din 2008.

Situaţia se va înrăutăţi, avertizează John LaForge şi Warren Pies, analişti la Ned Davis Research Group din Venice, Florida.

Analiştii consideră că mărfurile ar putea fi în al patrulea an dintr-un ciclu „super-bear” de 20 de ani. Cei doi au analizat ciclurile pieţei mărfurilor începând din secolul 18 şi au conchis că acestea sunt influenţate mai mult de nivelul de încredere a investitorilor decât de factorii fundamentali.

Elementul pozitiv este faptul că cea mai mare parte a problemelor apar în primii şase ani ai pieţei bear, a arătat LaForge.

„În sectorul mărfurilor vor avea loc multe falimente, companii care se vor închide. Este nevoie să se întâmple acest lucru pentru ca oferta să scadă”, a explicat analistul.

O strategie de reducere a datoriilor anunţată acum trei săptămâni de directorul general al Glencore, Ivan Glasenberg, şi un plan de vânzare a unei participaţii la divizia de agricultură a grupului nu au reuşit să oprească declinul titlurilor.

Investec a avertizat luni că beneficiile acţionarilor vor fi scăzute, dacă preţurile materiilor prime se vor menţine la un nivel scăzut.

Shell a anunţat luni că grupul va înregistra costuri legate de operaţiunile din Alaska în valoare de circa 3 miliarde de dolari, în timp ce costul unor angajamente contractuale suplimentare se vor ridica la 1,1 miliarde de dolari.

Alcoa, unul dintre cei mai mari producător de aluminiu la nivel global, se va scinda în două companii listate la bursă, până la jumătatea anului viitor, urmând modelul unui număr tot mai mare de companii care urmăresc accelerarea creşterii prin divizare.

Scindarea Alcoa va duce la formarea unei companii producătoare de bauxită, alumină şi aluminiu şi a unei alte companii care se va concentra pe inovaţii în produse şi soluţii de inginerie de înaltă performanţă, din materiale multiple, şi pe soluţii destinate pieţelor cu creştere atractivă, a anunţat grupul. Decizia companiei americane ale legătură şi cu concurenţa mare venită din China.

Pe de altă parte, profiturile companiilor industriale chineze au scăzut cu 8,8% în august, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pierderile agravându-se în pofida a cinci reduceri ale dobânzilor operate din noiembrie de banca centrală chineză şi a eforturilor guvernamentale de accelerare a proiectelor de investiţii.

Efectele problemelor din China se propagă în întreaga lume. Grupul american Caterpillar a anunţat săptămâna trecută că va renunţa la 10.000 de angajaţi, respectiv 9% din forţa de muncă. Acţiunile producătorului de chimicale Huntsman au scăzut cel mai mult în ultimii patru ani, în urma anunţului că preţurile mici ale titanului vor avea un impact negativ asupra profitului din trimestrul al treilea.

Cele mai citite

Vladimir Putin s-a întâlnit la Kremlin cu prim-ministrul slovac, Robert Fico

Slovacia este dependentă de gazul care trece prin Ucraina Președintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit duminică cu prim-ministrul slovac, Robert Fico, la Kremlin, a declarat...

Tanczos Barna, viitor ministru de Finanțe și vicepremier: Vom întări economia și reconsolida finanțele țării

Barna a promis predictibilitate, credibilitate și o abordare rațională a politicilor fiscal-bugetare Tanczos Barna, propus de UDMR pentru funcția de ministru al Finanțelor și vicepremier,...

Vladimir Putin s-a întâlnit la Kremlin cu prim-ministrul slovac, Robert Fico

Slovacia este dependentă de gazul care trece prin Ucraina Președintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit duminică cu prim-ministrul slovac, Robert Fico, la Kremlin, a declarat...
Ultima oră
Pe aceeași temă