5.3 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecialBloggerii din Tunisia, candidaţi la primele alegeri libere

Bloggerii din Tunisia, candidaţi la primele alegeri libere

Votul istoric de duminică i-a adus în faţa urnelor şi pe bloggerii tunisieni, care au jucat un rol important în răspândirea ideilor, informaţiilor şi veştilor despre brutalitatea de dinaintea revoluţiei care l-a alungat pe dictatorul Zine El Abidine Ben Ali. Ani de zile, aceşti bloggeri au avut de înfruntat unul dintre cele mai sofisticate sisteme de cenzură informatică din lume, au fost supravegheaţi, urmăriţi de poliţia secretă, site-urile le-au fost închise, au fost bătuţi cu sălbăticie, jefuiţi şi întemniţaţi, scrie cotidianul britanic Guardian.

După revoluţia din 14 ianuarie, bloggerii tunisieni au continuat să umple golul lăsat de lipsa unei prese libere şi de încredere care trebuie să se reconstruiască după decenii de cenzură impusă de guvern.

Printre bloggeri candidaţi se numără şi Riadh Guerfali, cofondator al portalului web premiat Nawaat, cunoscut mai bine după pseudonimul său Astrubal. Guerfali este avocat şi fost profesor de drept la Universitatea din Perpignan, din sudul Franţei. Expert în drept constituţional şi dreptul internetului, a fost printre primii care au luptat cu cenzura din timpul regimului Ben Ali. Guerfali a candidat ca parte a unei grupări numită Al-Jalaa, care înseamnă Evacuarea.

Amira Yahyaoui, o tânără bloggeriţă care a participat şi la foarte multe campanii anti-cenzură candidează pentru diaspora, iar tatăl său, Mokhtar Yahyaoui, judecător disident care a fost persecutat de regim pentru criticarea sistemului de justiţie şi a corupţiei din Tunisia, şi-a depus şi el candidatura pentru alegerile care au avut loc duminică. Bătută de mai multe ori de autorităţi, Amira spune că, dacă „înainte încercam să distrug un sistem, acum este logic că vreau să fiu acolo când vom începe să construim democraţia”.

Yassine Ayari, un blogger de 30 de ani, care a avut un rol central în demonstraţiile anti-cenzură din mai 2010, candidează pe o lista independentă, numită „Tânăr şi Liber”. Yassine a mărturisit c omanii pe care i-a întâlnit în timpul campaniei electorale nu îşi doresc decât să poată avea „încredere în politică şi politicieni”.

Alegerile de duminică au înregistrat o participare foarte mare, peste 90 de procente dintre alegătorii înscrişi pe liste prezentându-se la urne la primul scrutin liber. Tunisienii au mers la vot pentru a-şi alege cei 217 membrii ai Parlamentului care vor redacta o Constituţie şi vor numi Guvernul interimar. Din cauza numărului mare de voturi care vor trebui numărate, fiindcă tunisienii au stat duminică ore în şir la coadă pentru a putea vota, autorităţile spun că rezultatele vor fi făcute publice, în cel mai bun caz, în această seara, dacă nu zilele următoare.

Cele mai citite

Vladimir Putin pune condiții pentru intrarea Ucrainei în NATO: Retragerea soldaților americani din România și din alte țări din estul Europei

Președintele rus Vladimir Putin ar putea fi de acord cu aderarea Ucrainei la NATO, dar cu anumite condiții, printre care s-ar număra și plecarea...

O mașină de jucărie cu explozibil a fost depistată pe aeroportul din Chișinău

O jucărie sub formă de maşină, care avea componentele unui obiect explozibil, a fost depistată pe aeroportul internaţional Chişinău, a confirmat şeful Inspectoratului General...

Angel Tîlvăr: Nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat, marți seară, la Antena 3 CNN, că nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România....
Ultima oră
Pe aceeași temă