La Galaţi, sistemul de încălzire centralizată nu a fost pus în funcţiune nici până la această dată, din cauza blocajului financiar la care s-a ajuns între distribuitorul local – Apaterm SA, furnizorul de energie termică – Electrocentrale SA şi furnizorul de gaze naturale, Romgaz SA. Aşa cum relatam recent, blocajul a fost produs de datoriile istorice ale Apaterm către Electrocentrale, care la rândul său are datorii de 112 milioane lei către Romgaz şi singura soluţie de ieşire din această criză este ca Apaterm să plătească în avans pentru energia termică. Aşa s-a ajuns la regula impusă de Primăria Galaţi, ca asociaţiile care au datorii către Apaterm să plătească în avans căldura ce va fi distribuită luna viitoare.
Acest lucru nu s-a întâmplat şi Apaterm a sistat furnizarea agentului termic şi apei calde unui număr de 83 de asociaţii, care însumează 12,7% din apartamentele de bloc branşate la reţeaua publică. Însumat, la sfârşitul lunii octombrie, datoriile celor 83 de asociaţii erau de 31,8 milioane de lei, o sumă suficientă pentru a acoperi costul consumului de energie termică al întregului oraş pe o perioadă de 10 săptămâni de iarnă. “În perioada 1 – 12 noiembrie, 55 dintre aceste asociaţii au achitat 166.000 de lei, contravaloarea a consumului pe o singură lună de iarnă a unei singure asociaţii. Celelalte 28 de asociaţii nu au achitat niciun leu”, se spune într-un comunicat al primăriei.
În aceste condiţii, nu poate fi deblocată situaţia. “CET a anunţat că este gata să pornească şi astăzi căldura dacă Apaterm plăteşte în avans circa 20 de milioane de lei, adică plata facturilor pe noiembrie şi decembrie. Dacă ar plăti în avans, astfel încât şi CET, la rândul său, să plătească către Romgaz, acesta din urmă ar fi furnizat combustibilul pentru producerea căldurii”, a declarat ieri purtătoarea de cuvânt a primăriei, Emanuela Turcu. Primăria Galaţi a virat către Apaterm întreaga subvenţie, dar şi un plus de zece milioane de lei pentru acoperirea unor pierderi tehnologice, dar în continuare primăria nu mai are cum să intervină în relaţiile contractuale dintre trei societăţi comerciale.
Încălzirea Galaţiului, la mâna guvernului
Aşa cum decurg lucrurile, municipalitatea estimează că 50% din cele 769 de asociaţii de proprietari din Galaţi ar putea rămâne fără căldură în această iarnă. Asta ar însemna aproximativ jumătate din cele 70.000 de apartamente încălzite în sistem centralizat. Cum Electrocentrale SA şi Romgaz SA sunt în portofoliul Ministerului Economiei, este evident că deblocarea depinde de o decizie guvernamentală. Practic, Galaţiul mai poate fi încălzit doar printr-o decizie politică. Ieri, primarul Marius Stan a făcut încă un drum la Ministerul Economiei, pentru a obţine o renegociere a sumei pe care Apaterm trebuie să o plătească în avans.