Magistratii au toate sansele sa scape de filtrul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii din simplul motiv ca institutia condusa de Gheorghe Onisoru se afla intr-un blocaj total de cateva luni. Toti judecatorii si procurorii cu functii de conducere trebuie sa declare daca au colaborat sau nu cu fosta Securitate, iar termenul de depunere a acestor declaratii expira pe 25 septembrie, deci peste cateva zile. Or CNSAS n-a fost in stare sa verifice dosarele revolutionarilor suspectati, unii dintre ei, ca ar fi facut politie politica. In plus, e de asteptat ca Gheorghe Onisoru sa forteze astazi schimbari in organigrama institutiei, mutare care ar putea adanci conflictul cu o parte din membrii colegiului. Claudiu Secasiu, membru CNSAS, il acuza pe Onisoru ca a incarcat institutia in birocratie prin preluarea fila cu fila a dosarelor de la SRI. In fine, pe acest fundal tensionat intervin precizarile Ministerului Justitiei, care a anuntat ieri ca judecatorii si procurorii trebuie sa declare daca au colaborat sau nu cu fosta Securitate, fara formula „ca politie politica”. Or pana acum aceasta formula reprezenta o portita de scapare.
Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii se afla intr-un blocaj total. O cerere care necesita un volum imens de munca, si nu in ultima instanta de vointa, a reusit sa depaseasca cu mult capacitatea de verificare a CNSAS. Este vorba despre solicitarea secretarului de stat pentru problemele revolutionarilor, Petrisor Morar, prin care se solicita verificarea unor persoane care au certificat de revolutionar insa planeaza suspiciunea asupra lor ca ar fi facut politie politica inainte de 1989. A doua solicitare catre CNSAS va viza verificarea de catre Consiliu a tuturor declaratiilor date pe proprie raspundere de judecatori si procurori, conform carora acestia nu au colaborat cu Securitatea. Mai mult, astazi are loc o sedinta a CNSAS in care se va discuta noua organigrama propusa de presedintele Gheorghe Onisoru. „Noua structura a Consiliului, daca va fi votata, nu va duce nicidecum la optimizarea, eficientizarea activitatii institutiei, asa cum declara domnul Onisoru peste tot”, a declarat Claudiu Secasiu, membru al CNSAS. Propunerea lui Onisoru are toate sansele sa fie votata, avand in vedere raportul de forte inregistrat in acest moment in cadrul Consiliului. Sase membri din totalul celor zece sunt din partea PSD si PRM. „Singura solutie pentru reintrarea in normalitate a organismului este schimbarea lui Onisoru. Schimbarea este o sansa data CNSAS pentru a-si indeplini menirea pentru care a fost infiintat. Onisoru nu face decat sa aduca la exasperare angajatii”, a mai spus Secasiu. Acesta nu a vrut sa dea amanunte in legatura cu formele de protest la care vor apela cei patru minoritari in cazul in care noua organigrama va fi votata in forma propusa de presedintele Consiliului. „In functie de felul in care va decurge sedinta, vom lua masurile necesare. Daca va fi nevoie, vom si protesta. Eu inca sper ca inspiratia ingerului il va lumina pe domnul Onisoru”, a mai precizat membrul CNSAS.
Revolutionarii asteapta verificarile CNSAS
Secretarul de stat pe problemele revolutionarilor, Petrisor Morar, a declarat ca exista date conform carora unii revolutionari ar fi fost implicati in activitati de politie politica. Am primit de la CNSAS informatia ca exista revolutionari care au facut politie politica. Asteptam un raspuns oficial. Daca informatiile se vor dovedi adevarate, cei in cauza vor pierde statutul de revolutionar si toate privilegiile”, a declarat Morar. In replica, CNSAS recunoaste cererea secretarului de stat Morar, insa nu poate da mai multe amanunte despre mersul verificarilor. „Avem cereri de ordinul sutelor privind verificarea activitatii unor revolutionari. Aceste verificari nu au fost finalizate si nu pot vorbi la modul general. Nu stiu cine l-a informat pe domnul Morar despre existenta respectivelor dosare. Probabil colegi de-ai mei. Cert este faptul ca suntem intr-o mare intarziere din cauza modului de preluare a arhivei de la SRI. Cererea domnului Morar a fost inregistrata acum cateva luni bune in urma. Imi este greu sa spun cand vor fi finalizate verificarile”, a conchis Secasiu.
Pe 25 septembrie vine randul magistratilor
Toti judecatorii si procurorii din tara, peste 6.000, vor depune declaratie pe propria raspundere ca nu au colaborat cu fosta Securitate. Data de 25 septembrie este termenul limita impus de Ministerul Justitiei pentru depunerea acestor declaratii, care vor fi trimise spre verificare CNSAS. In conditiile in care termenul legal de raspuns pentru o cerere adresata CNSAS este de 30 de zile, este greu de crezut ca respectivul organism va reusi sa se achite de obligatii.