13.5 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialBlocaj polonez la Bruxelles

Blocaj polonez la Bruxelles

Cancelarul german, Angela Merkel, si presedintele francez, Nicolas Sarkozy, au discutat pana dupa miezul noptii cu presedintele polonez, Lech Kaczynski.

Cei 27 sefi de stat si de guvern ai Uniunii Europene erau prinsi inca, ieri la ora inchiderii prezentei editii a ziarului, in targuieli care practic nu au incetat de la dineul oficial din seara de joi.
Cancelarul german, Angela Merkel, si presedintele francez, Nicolas Sarkozy, au discutat pana dupa miezul noptii cu presedintele polonez, Lech Kaczynski, cautand sa-l convinga sa renunte la cererea sa ca Poloniei sa i se acorde o mai mare putere de decizie in cadrul institutiilor europene.
Angela Merkel s-a mai intalnit cu Lech Kaczynski de doua ori si vineri dimineata. Tot ieri, ea a purtat convorbiri separate si cu fiecare din ceilalti lideri europeni, voind sa obtina de la acestia un acord asupra textului pe care presedintia germana a Uniunii il propune in locul Tratatului constitutional european respins in urma cu doi ani prin referendum in Franta si Olanda. In practica insa, majoritatea celorlalti lideri au cautat modificari intr-un text care si asa e foarte diluat in comparatie cu defunctul Tratat constitutional.
Astfel, in mod surprinzator pentru un presedinte de dreapta, Nicolas Sarkozy a obtinut, la randul sau, ca din textul propus de Angela Merkel sa fie scoasa fraza care se referea la ambitia Uniunii de a deveni o "piata libera, deschisa oricarei competitii". Cererea lui Sarkozy a corespuns promisiunilor pe care el le-a facut alegatorilor francezi care respinsesera proiectul Constitutiei europene. Sarkozy s-a lovit insa de refuzul lui Tony Blair, care doreste sa mentina referirea la "piata libera".

MaRUL DISCORDIEI
» Dubla majoritate
Majoritatea tarilor Uniunii doresc un sistem de luare a deciziilor care e numit al "dublei majoritati", si anume ca o decizie sa fie luata la nivel european daca e sprijinita de 55% din statele membre si de 65% din totalitatea populatiei Uniunii Europene. Polonia doreste in schimb pastrarea sistemului actual, care o avantajeaza. In acest moment, Polonia dispune de 27 de voci, sau puncte, atunci cand se voteaza in adunarile ministeriale, aproape la fel de mult cat statele mari ale Uniunii, Germania, Marea Britanie, Italia si Franta, care au cate 29 de voci fiecare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă