11 C
Bucureศ™ti
joi, 3 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialBlindatele au tras din mers cu mitralierele

Blindatele au tras din mers cu mitralierele

Doar tancurile i-au putut imprastia pe manifestantii din 21 decembrie '89

Dupa ora 20,30, in Piata Universitatii a inceput represiunea propriu-zisa. S-au intensificat trecerile in viteza, in grupurile masive de manifestanti, a masinilor de pompieri, a camioanelor militare si a autovehiculelor blindate. Sub rotile camioanelor scrasneau oasele manifestantilor. Spre ora 22, s-au intensificat si tirurile cu gloante trasoare dinspre fortele de ordine.

Baricada de la Universitate, dintre fosta cladire a Societe Generale si restaurantul „Dunarea” formata din mese, scaune, containere metalice, autoturisme si camioane aduse de protestatari nu a putut fi strapunsa decat cu tancul. A existat o incercare nereusita de trecere cu un TAB prin baricada in flacari spre ora 23,30, dupa ce prin portavoce s-a cerut sa se faca liniste pentru ca armata urmeaza sa comunice ceva important. Dupa cateva momente de tacere, au urmat rafale de mitraliere si un tanc a reusit sa deschida o bresa. Mai multe persoane aflate in apropiere au fost accidentate mortal. Dupa o scurta oprire, pe durata careia echipajul a tras o rafala cu mitraliera de bord, tancul s-a indreptat cu toata viteza spre intersectia Piata Universitatii, apoi s-a angajat pe Bulevardul Republicii. Primul blindat a fost rapid urmat de celelalte patru, doua urmand acelasi drum cu primul, iar doua avansand spre Piata Unirii. Manifestantii care s-au refugiat spre statia de metrou si Bulevardul Republicii au declarat procurorilor ca blindatele au continuat inaintarea tragand din mers cu mitralierele, existand persoane ranite sau ucise. Noaptea de 21 decembrie 1989 a insemnat 49 de morti, 599 de raniti si circa 800 de arestati. Totul s-a petrecut sub privirea si cu aprobarea sefilor conducerii de partid si de stat. Pe langa Securitate si Militie, Armata a participat din plin la macel.

De partea cealalta
a baricadei

Dispozitivul care se opunea manifestantilor de la Universitate blocase Bulevardul Magheru in sensul spre Piata Romana, precum si intrarile pe strazile 13 decembrie (actuala strada Ion Campineanu) si Batistei. Principalul element era constituit in zona intersectiei strazilor 13 decembrie-Batistei-Sala Dalles, fiind alcatuit din patru cordoane: scutieri, imediat in spatele acestora cadre de Militie, iar in adancime (spre fosta strada Onesti, actuala Dem. I. Dobrescu) cadre in tinuta militara (elevi si, ulterior, militari in termen), iar in spatele acestora, ofiteri. Dispozitivul militar era intarit cu cinci tancuri si mai multe TAB-uri.
In zona fostului Bulevard Gh. Gheorghiu Dej (actualul Magheru) ร Piata Universitatii se aflau forte de interventie (scutieri) si cadre de Militie, precum si TAB-uri (trei sau patru) apartinand probabil Armatei. Initial, s-a afirmat ca ar fi apartinut trupelor de interventie, dar, dupa cum se stie, acestea nu erau dotate cu blindate; singurele masini de lupta de care dispuneau fortele ce au tinut de Ministerul de Interne si fosta Directie a Securitatii Statului erau ABI-urile de la USLA.
La intrarea in strada Batistei (intre Hotelul „Intercontinental” si Banca Romano-Franceza – Societe Generale) se afla masat un cordon de scutieri cu luptatori de la USLA, prezenta acestora din urma fiind explicata prin existenta in zona a doua obiective carora le asigurau paza: agentia companiei aeriene „EL-AL” si complexul diplomatic al SUA (ambasada si consulatul). De fapt, majoritatea celor retinuti pe durata noptii au depus marturie ca trupele USLA au participat la represiune, au sechestrat si maltratat manifestantii dupa ora 23,30.

Jeturi de apa sub presiune pentru protestatari

De la statia Dispeceratului de Militie – Evenimente a fost interceptata si inregistrata solicitarea colonelului Marin Barbulescu, adresata catre dispecerat: „Din ordinul lui 501 (inspectorul-sef al Inspectoratului Militiei Municipiului Bucuresti) sa mai pregateasca inca 10 masini de pompieri… Spune-i lui Mitica”.
Din zona Piata Universitatii, interceptarile militare au inregistrat urmatoarele:
Ora 21.
– Unde sunt tunurile?
– Inter, la semafor…
– Apa din cisterne s-a golit, se umple si revin.
– Cu ce se poate intra?
– Cu orice…
Ora 23,40
– Incendiu mare chiar pe mijloc.
– Au luat foc niste masini.
Ora 23,52
– Incepem inaintarea cu cate 4 masini de lupta.
– Este si tov. Dinca (e vorba de Ion Dinca, zis „Teleaga”, fost vicepremier pe timpul regimului ceausist), aproape toata conducerea.
– A inceput inaintarea?
– Se inainteaza, se inainteaza…

„Unde trimit coletele?”

Spre dimineata zilei de 22 decembrie, colonelul Neamtu, loctiitorul Militiei Capitalei, suna la cabinetul lui Marin Barbulescu, seful Militiei Capitalei, pentru a-i comunica ca „Blaga, un cadru de militie, a capturat un colet, iar din discutiile purtate rezulta repliere ora 10 vagabonzi (adica manifestanti, n.n.)”.
Acelasi colonel Neamtu suna dupa ora 0,30, la cabinetul lui Marin Barbulescu pentru noi ordine:
– Ordonati, colonel Neamtu, loctiitor Militia Capitalei, cabinet Barbulescu.
– Trimiteti-mi o salvare repede. Cabinet Barbulescu, trimite un camion si o salvare.
– Deja am facut apel la Directia a V-a.
– Fa apel si la Circulatie.
– Sunt dispecerul IMB Circulatie, am luat legatura, sosesc doua salvari la dvs. si IML (adica masini de morga, n.n.).
Ora 1,40
– Col. Neamtu, loctiitor Militia Capitalei, pentru Ababei. Comunicati.
– Am doua colete, unde le trimit? Intreaba la cabinet Barbulescu.
– Ababei, sef sector 4, cabinet Barbulescu.
– Am doua colete, unde le trimit?
– Aduceti la Dispecerat Inspectorat Militie Bucuresti – Evenimente.
Din lipsa de masini, ranitii si retinutii ajunsesera sa fie trimisi sub escorta, pe jos, de la Piata Universitatii pana la Militia Capitalei, de unde urmau sa fie preluati peste cateva ore de dube pana la inchisoarea Jilava.

„Sa fii tare la IML”

Colonelul Marin Barbulescu, seful Militiei Capitalei, l-a cautat prin statia radio pe colonelul Cornel Ababi, sef sector 4 Militie:
– Eu te-am cautat.
– Da, ordonati.
– Urgent de tot, toate masurile si, daca nu esti in masura sa le rezolvi la cel mai inalt nivel, totusi sa-mi spui, pentru ca trebuie sa fii tare la IML (Institutul Medico-Legal, n.n.).
– Am inteles, ma deplasez acolo.
– Cu masurile de permanenta.
– Am inteles, am inteles.
Tot Marin Barbulescu cere prin statia radio „sa fie dirijate blindatele astea pentru magazinul Tineretului, pentru ca fug prin spate (manifestantii, n.n.) si se indreapta spre magazinul Tineretului… Ii urmaresc acum, ca sa-i gonesc”.
Protestatarii care reusisera sa fuga din zona Universitate si o luasera spre Unirii erau acum haituiti, urmariti cu masini blindate, iar militieni, soldati si ofiteri in civil de la Securitate operau arestari. Cei retinuti erau dusi la Sectia 14, la Militia Capitalei sau direct la Jilava.
In acea perioada, in Bucuresti, pe durata noptii, pentru a se face economii, se mai intrerupea alimentarea cu energie electrica a blocurilor si iluminatul public. Pentru a prinde mai usor manifestantii risipiti pe strazi, Marin Barbulescu a ordonat sa se dea drumul la curentul electric si la iluminat bulevardele din jurul Pietei Unirii.

Cele mai citite

Liga Campionilor: Real Madrid ศ™i Bayern Munchen au pierdut รฎn deplasare

Real Madrid, deลฃinฤƒtoarea trofeului, ลŸi Bayern Munchen, performera primei etape, au pierdut meciurile susลฃinute รฎn deplasare, miercuri seara, รฎn etapa a doua a Ligii...

Prinศ›esa Kate Middleton a รฎmbrฤƒศ›iศ™at o adolescentฤƒ bolnavฤƒ de cancer

Palatul Kensington a publicat miercuri imagini cu prinลฃul William ลŸi soลฃia sa Kate care s-au รฎntรขlnit cu Liz Hatton, o adolescentฤƒ bolnavฤƒ de cancer,...

Liga Campionilor: Real Madrid ศ™i Bayern Munchen au pierdut รฎn deplasare

Real Madrid, deลฃinฤƒtoarea trofeului, ลŸi Bayern Munchen, performera primei etape, au pierdut meciurile susลฃinute รฎn deplasare, miercuri seara, รฎn etapa a doua a Ligii...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ