8.9 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialBlaga-Oprescu: biografii in oglinda

Blaga-Oprescu: biografii in oglinda

Istoriile personale ale celor doi candidati care-si disputa duminica fotoliul de primar general al Capitalei au fost destul de bine ascunse, fiindca nici unul dintre ei nu are in spate o biografie avantajoasa, din perspectiva tintelor politice pe care le au. Doua cariere lipsite de stralucire, in care trambulinele politice au fost folosite pentru ascensiune: Vasile Blaga, fost director de intreprindere comunista, a simtit in 1989 ca FSN-ul creat de Iliescu ii poate deschide drumul spre putere, in schimb Sorin Oprescu si-a mentinut legaturile de familie cu fosta nomenclatura, atat cu ramura castigatoare care a preluat conducerea tarii, cat si cu cea marginalizata. Reprezentantul PD-L provine dintr-o familie cu radacini sanatoase, tatal – mecanic de autobaza, specializat in fosta Germanie comunista, iar mama casnica, de aceea inginerul Blaga a fost obligat sa munceasca din greu inainte de 1989 pentru a primi functii administrative. Senatorul (fost PSD) Oprescu, absolvent de medicina generala, a intrat in cercul influent al oamenilor care conteaza de la inceput, fiindca a crescut intr-o familie legata direct de regimul ceausist, dupa cum rezulta din anchetele de investigatie publicate de-a lungul timpului, cu tatal "colonel in Directia a V-a" a Securitatii, iar mama – "ofiter DIE". Desi datele familiale sunt diferite, prietenii au ajuns la concluzia ca ambele personaje sunt colerice. In opinia lor, Blaga si Oprescu sunt irascibili, nervosi, suparaciosi, dar si foarte ambitiosi. Pe de alta parte, persoane din anturajul celor doi considera ca Oprescu este un om cald si prietenos, dar care nu se poate concentra serios asupra unui proiect, in vreme ce Blaga are imaginea familistului autoritar, care tine totul in mana, avand perseverenta celui care duce cu tot dinadinsul lucrurile la bun sfarsit.

 

 

Vasile Blaga – 161.165 voturi, 29,56%

 

» Candidatul Partidului Democrat-Liberal Vasile Blaga, cunoscut ca "mana dreapta" a actualului presedinte Traian Basescu si "buldogul", este de profesie inginer mecanic, specializarea masini termice, si provine dintr-o familie de oameni simpli dintr-un sat al judetului Bihor.

» Printre calitatile atribuite de catre apropiatii sai, dar si de psihiatru, se regasesc marea putere de munca, seriozitatea si ambitia. Printre defectele care i-au fost contabilizate lui Blaga se numara temperamentul coleric si lipsa de charisma politica.

» Cea mai mare gafa din activitatea de ministru a lui Vasile Blaga este ingradirea dreptului la libera circulatie, printr-o ordonanta, in august 2005, masura la care a renuntat la scurt timp, dupa ce Parlamentul i-a respins actul normativ.

Principalele calitati ale candidatului Vasile Blaga sunt, in opinia psihiatrului Florin Tudose, perseverenta, modestia si puterea de munca. "Aceste calitati pot fi, intr-un moment sau altul, si principalele lui defecte", spune Tudose. El apreciaza ca profilul lui Blaga corespunde celui al ardeleanului tipic, caracterizat in principal prin decenta, seriozitate si lentoare. Petru Filip, fostul primar PD-L al Oradei si fost coleg de facultate cu Blaga, spune ca acesta are o mare putere de munca si capacitatea de a coordona oamenii, desi uneori este cam "militaros". Filip crede ca Blaga a reusit in viata prin forte proprii, deoarece parintii lui sunt niste "oameni simpli, simpli, dintr-un sat prapadit, Petrileni". Alexandru Athanasiu, fost ministru, al carui partid a fost la un moment dat aliatul PD, a apreciat ca principalele calitati ale lui Blaga ar fi ambitia, capacitatea de organizare si fidelitatea "in raport cu PD si cu Traian Basescu", iar principalele defecte – temperamentul coleric, lipsa de charisma politica si opacitatea la mesaje.

Trecutul dinainte de 1989 al lui Vasile Blaga este la fel de putin cunoscut ca si al contracandidatului sau, iar staff-ul de campanie refuza sa ofere informatii. Cunoscutii din copilarie, din comuna bihoreana Rieni, de care apartine satul Petrileni, isi aduc aminte de Blaga de pe vremea cand se scaldau impreuna in Cris. Parintii democratului sunt oameni simpli: tatal – mecanic de autobaza, mama – casnica. Despre tatal lui Blaga, sursele noastre isi amintesc ca "s-a specializat in RDG, prin anii ‘71-‘72. Nu a fost un caz special de plecare, mecanicii erau trimisi masiv, din toate orasele tarii, pentru a invata un nou tip de motoare care se introdusesera". Dupa ce a terminat Facultatea de Mecanica de la Timisoara, Blaga s-a intors ca "sef de centrala termica" la Uzina Mecanica "Dr. Petru Groza" din stei, actuala Mecanica Hiperion stei. Ascensiunea lui Blaga in cadrul uzinei bihorene nu a fost fulminanta: "In aproape zece ani, a ajuns sef de sectie, apoi director comercial, se ocupa cu aprovizionarea, depozitarea si desfacerea produselor". Despre Blaga, inginerul de la stei, un cunoscut isi aminteste: "Era un om practic, dar atunci nu puteai sa fii dur, cum e el acum, ca te vantura partidul de nu te vedeai. Era sufletist, oamenii apelau la el cu probleme". Dupa Revolutie, Blaga a ajuns prefect de Bihor, apoi seful Directiei Regionale Vamale Oradea, senator si ministru de Interne. "Nu a ajuns increzut, infumurat. Vine ca orice om, vorbeste cu tine. Nu exista luni de dupa Pasti, de Dezlegarea Mortilor, cum ii zice la noi, sa nu vina la cimitir, sa-si pomeneasca mortii", spune un localnic din Rieni. Despre viitorul lui Blaga ca primar al Capitalei, o persoana care il cunoaste de mic are indoieli mai degraba emotionale, decat tehnice: "El n-are ce cauta intre bucuresteni, care sunt oameni perfizi, cu doua fete. El e obisnuit ca la noi in Ardeal, asa. Poate pune piciorul in prag, dar in rest… In schimb, la administratie Blaga stie mai bine de o suta de ori decat Oprescu. Nu-l driblezi cu acte, stie tot". Cel mai nebulos si controversat moment din cariera lui Blaga, asupra caruia s-a speculat foarte mult, ramane cel de sef al Directiei Vamale Oradea.

In 2004, Blaga a devenit ministru al Administratiei si Internelor, in Cabinetul Tariceanu. Cea mai mare gafa din activitatea de ministru a lui Vasile Blaga este, potrivit presei, ingradirea dreptului la libera circulatie, survenita in august 2005, cand romanilor care doreau sa plece in concediu li s-a solicitat, la iesirea din tara, in baza unei ordonante promovate de MAI, sa precizeze "scopul si durata vizitei" in strainatate, iar altor mii de cetateni le-au fost confiscate pasapoartele la granita, din cauza depasirii termenului legal de sedere in UE, de 3 luni. La doua luni dupa declansarea scandalului, Blaga a renuntat la cele doua masuri controversate, sustinand ca numarul "ilegalilor" s-a redus. Din vremea de ministru de Interne, un fost ofiter de Jandarmerie isi aminteste de Blaga, care l-ar fi concediat pentru ca l-a prins cu bautura in unitate: avea un program strict, controla tot ce misca in subordinea lui, "nu pleca nimeni acasa inainte de program, pentru ca te trezeai cu el cand nu te asteptai", mergea in controale neanuntate si nu tolera coruptia – "au incercat multi sa-i dea cadouri ca sa-i ierte, altii au apelat la colegi de partid. I-a dat pe toti afara". Numele ministrului de Interne Blaga a fost pomenit in scandalul contrabandistilor din Clisura Dunarii, cand au fost arestati mai multi politisti de frontiera, plus primarul PD-L al satului Pojejena, din Caras-Severin, arestat si el, dar eliberat. Intr-o interceptare telefonica, primarul Omer Radovancovici se lauda cu protectia pe care o avea de la Vasile Blaga. Acum, Radovancovici nu mai e la fel de vorbaret: "Mi se rupe mie de presa! Blaga e cel mai tare, el si Basescu".

 

» Despre Oprescu:
Vreau sa il aud pe Sorin Oprescu spunand: "Nu vreau sa ma sprijine PSD, domnul
Iliescu, domnul Mitrea, domnul Geoana si nu am nevoie de PSD!" si in momentul acela o sa incep sa cred ca este independent.

2.000 de politisti corupti, epurati de Blaga

Vasile Blaga este singurul ministru al Internelor si Reformei Administrative laudat pentru programul sau anticoruptie. La inceputul anului 2005, Blaga a infiintat Directia Generala Anticoruptie, unde l-a numit ca sef pe procurorul Marian Santion. In aproape doi ani au fost prinsi in flagrant de luare de mita circa 2.000 de politisti si alti functionari ai MIRA. Blaga parea hatarat sa disloce "camarila generalilor corupti" din MIRA, care apareau intr-un raport al sefului DGA Santion. Atunci figurau ca suspecti de fapte de coruptie generalii Costica Silion, Pavel Abraham, Anghel Andreescu, Mihai Berechet, Constantin Manoliu, Costica Voicu, Dan Fatuloiu. "Vasile Blaga era extrem de activ, era hotarat sa-i rada pe generalii corupti. Acum ne ocupam mai mult de maruntisuri", ne-a declarat un ofiter al DGA. Activitatea tandemului Blaga-Santion a fost laudata in toate rapoartele oficialilor europeni.

CURRICULUM VITAE
Nume si prenume: BLAGA VASILE
Data nasterii: 26 iulie 1956
Locul nasterii: Petrileni, jud. Bihor
Stare civila: casatorit, 2 copii

STUDII:
1999 Colegiul National de Aparare seria a VIII-a;
1976-1981 Universitatea Politehnica "Traian Vuia", Timisoara, Facultatea de Mecanica.

CARIERA:
prezent: senator PD-L
2004-2008: senator PD;
2004-2007: ministrul Administratiei si Internelor, secretar general PD;
2000-2004: vicepresedinte PD;
1996-2000: senator PD;
1993-1996: directorul Directiei
Regionale Vamale Oradea;
1991-1993: prefect jud. Bihor;
1990-1991: deputat FSN;
1981-1990: sef formatie de lucru,
sef atelier, sef sectie schimb, sef sectie coordonator, director comercial la SC HIPERION SA, stei, jud. Bihor

  

 

Sorin Oprescu – 164.219 voturi. 30,12%

 

» Candidatul independent Sorin Oprescu, un protejat al fostului presedinte Ion Iliescu, poreclit "Profesorul" sau "Doctorul" este de profesie medic chirurg si provine din familia unui fost general de Securitate din Bucuresti.

» Apropiatii lui Sorin Oprescu si psihiatrul Florin Tudose mentioneaza, printre calitatile sale, adaptabilitatea si ambitia, iar printre defectele sale, temperamentul coleric, faptul ca nu se poate concentra sa duca un obiectiv la indeplinire si necunoasterea oamenilor.

» Sorin Oprescu a fost prieten cu Nicu Ceausescu, fiul fostului dictator, sustin persoane din anturajul doctorului, care insa il definesc pe Oprescu drept un om sufletist, adaptabil si ambitios, gata sa se bata pentru idealuri si pentru dreptate "asa cum o vede el".

 

In opinia psihiatrului florin Tudose, coleg de munca al candidatului Sorin Oprescu, doctorul este "ragateanul tipic", cu toate calitatile si defectele lui. "Principalele lui calitati sunt mobilitatea, in sens de adaptabilitate, curiozitatea si ambitia, mai precis capacitatea de a nu se recunoaste niciodata invins", afirma Tudose. La fel ca si in cazul contracandidatului sau, aceste calitati sunt, in acelasi timp, si principalele lui defecte. In opinia fostului sau coleg de partid, ex-ministrul Alexandru Athanasiu, Oprescu are trei calitati cardinale: "este un sufletist, un om care se bate pentru idealuri si pentru dreptate, asa cum o vede el" si o persoana consecventa cu ea insasi. Cele trei defecte ale doctorului: se risipeste in multe lucruri ("are o slaba concentrare pe un singur obiectiv"), este inzestrat cu un temperament coleric si nu se inconjoara intotdeauna de oamenii care ii sunt cu adevarat prieteni.

Unii cunoscuti ai sai apreciaza ca, din functia de director al Spitalului Universitar, de unde a fost demis cu scandal in 2006, Oprescu "a facut reforma si a tratat bine toate persoanele care au ajuns la mana lui, indiferent de culoarea politica sau daca erau rude ale ziaristilor", in timp ce altii spun ca a plecat din functie lasand spitalul in datorii si doar cu o jumatate de corp de cladire renovata, in 15 ani de activitate. Datoriile de sute de miliarde de lei acumulate de Spitalul Universitar sub directoratul lui Oprescu au ajuns subiect de ancheta la DNA. Unii medici de la Spitalul Universitar il vad pe fostul lor director ca pe un om interesat de cei din jur: "Nu poate trece pe un culoar, pe langa un salon, fara sa-i pese de ceea ce-i in jur. Spune o vorba buna, un banc sau ceva mai piperat". E drept, Oprescu este cunoscut ca un tip care se apropie mai usor de oamenii simpli, din personalul auxiliar, decat de medici sau de cadre de conducere. Defectul sau, care nu il recomanda ca primar al Capitalei, este ca "se apuca de prea multe lucruri deodata. Este prea entuziast si nu isi asigura logistica si echipa necesare pentru a duce la bun sfarsit ce si-a propus". Alti colegi nu au insa vorbe atat de bune pentru Oprescu si spun ca este genul de om ubicuu, dar de negasit. "Cand il cauti la spital, e la Senat. Cand il cauti la Senat, a plecat la facultate. Nu il gasesti niciodata." Unii angajati ai spitalului spun ca Oprescu a dat pe acolo cam "zece zile in ultimul an". Este cunoscut si faptul ca senatorul Oprescu a fost in topul absentilor nemotivat din Parlament. Oprescu mai este acuzat de unii colegi de la spital ca "de pe vremea cand era director, a lasat datorii, lucrari executate si neplatite sau fara facturi".

Apropiatii lui refuza, in mare parte, sa-i analizeze trecutul, desi confirma ca viata acestuia dinainte de 1989 are parti neexplicate prin CV-uri. Unii sustin ca nu este vina lui ca s-a nascut in familia unui general de Securitate si ca astfel a beneficiat de toate avantajele oferite de fostul regim, altii il acuza pentru apartenenta la vechea nomenclatura si mai ales pentru "amicitia cu Nicu Ceausescu, fiul fostului dictator, cu care a locuit la un moment dat geam in geam, pe strada Primaverii, si caruia i-a oferit asistenta medicala atunci cand era bolnav". Apropiatii doctorului mai sustin ca rivalitatea dintre el si Adrian Nastase a fost foarte puternica inainte de 1989, pentru ca acesta din urma era un "intrus" in structurile statului comunist, pe cand Oprescu avea deja "pedigree", prin parintii sai. "Chiar daca se injura cu Nastase, in favoarea lui Oprescu interveneau imediat Nicolae Vacaroiu si serban Mihailescu", sustin sursele citate.

Relatia medic-pacient, care de obicei functioneaza pe principiul "pacientul fuge de doctor", a ajuns sa se inverseze pentru chirurgul Sorin Oprescu: doctorul a ajuns sa fuga de pacient, Ion Iliescu, al carui medic personal este de ani de zile, pentru ca imaginea sa de independent politic sa nu fie "patata" de apartenenta la PSD. Cu toate acestea, cei doi nu se pot indeparta prea mult, avand in vedere ca Oprescu ii datoreaza cariera politica lui Iliescu si ambii au foarte multe legaturi de partid si de familie cu vechea nomenclatura comunista.

In 2008, Sorin Oprescu a fost acuzat ca si-a falsificat dosarul pentru obtinerea titlului de profesor doctor universitar, facand referire la lucrari care nu fusesera publicate, dar Comisia de Etica a Facultatii de Medicina l-a gasit nevinovat.

Staff-ul de campanie al lui Sorin Oprescu a refuzat sa raspunda la intrebarile despre trecutul candidatului, considerand ca acesta "n-are nici o legatura cu lupta pentru Primaria Capitalei".

 

» Despre Blaga:
Spre deosebire de Vasile Blaga, care era implicat politic, membru si lider FSN si prefect de Bihor, in 1990 si 1991 nu eram implicat in nici un partid, nu eram in nici o pozitie publica, nu eram decat un tanar medic de 40 de ani, la locul sau, cu profesionistii acestei meserii.

Oprescu este patron la "Academica"
Sorin Oprescu, impreuna cu fratele sau, Dorin, cu fiul sau, Mircea, si cu Aurel Catalin Galea detin in parti egale "Academica Medical" – un centru medical de lux, situat intr-o vila cocheta din centrul Capitalei. "Se numeste «Academica» deoarece aici lucreaza profesori universitari de la Spitalul Elias, care apartine Academiei Romane, si de la Spitalul Municipal, unde domnul Oprescu a fost director. Prin numele clinicii, pacientii stiu sigur ca vor beneficia de ingrijire de inalta performanta", ne-a explicat o asistenta. "Academica" ofera consultatii si tratamente in peste 15 discipline medicale si pune la dispozitia pacientilor sai echipamente de ultima generatie, inclusiv pentru interventii chirurgicale, dupa cum este prezentata pe propria pagina de internet. Investitiile facute de familia Oprescu si asociatul lor depasesc suma de 3.000.000 de euro. Fratele sau, Dorin Oprescu, a fost subiectul mai multor scandaluri legate de gestionarea banilor de la OPNAJ, Casa de Asigurari de Sanatate a Armatei si Serviciilor Secrete.

 

CURRICULUM VITAE

Nume si prenume: OPRESCU SORIN
Data nasterii: 7 noiembrie 1951
Locul nasterii: Bucuresti
Stare civila: divortat, un fiu

Studii:
1976, absolvent al Facultatii de Medicina Generala, Bucuresti

Cariera:
prezent: senator PSD si profesor la Medicina
2001-2005: directorul Spitalului Elias
2000: viceprimar al Capitalei
1999: presedintele Colegiului Medicilor Bucuresti
1996-2000: consilier la Primaria Capitalei
1994-2006: director al Spitalului Universitar de Urgenta
1992-1993: consilier al ministrului Sanatatii Iulian Mincu
1985-prezent: chirurg la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.
1979-1984: chirurg stagiar la Spitalul Clinic Brancovenesc Bucuresti
1978-1979: medic la Departamentul Aviatiei Civile, Aeroportul "M. Kogalniceanu" Constanta, prin repartitie guvernamentala

Cele mai citite

Românii care cumpără online pentru Crăciun alocă până la 1.000 de lei: Produse tradiționale în topul preferințelor

În acest an, românii care aleg să își facă cumpărăturile pentru masa de Crăciun online au un buget mediu de până la 1.000 de...

Horoscop 20 decembrie 2024. Previziuni pentru fiecare zodie

Horoscop 20 decembrie 2024. Află de la România Liberă ce ți-au pregătit astrele pentru această zi de joi. Horoscop 20 decembrie 2024 Berbec: Astăzi, îți va...

Bulgaria anunță că va introduce controale temporare la granița cu România și Grecia de la 1 ianuarie 2025

Guvernul bulgar a anunţat miercuri suspendarea funcţionării punctelor de trecere a frontierei la graniţele cu România şi Grecia, în urma intrării depline a României...
Ultima oră
Pe aceeași temă