5.2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialBistritenii au brevetat asomarea cu ciocanul

Bistritenii au brevetat asomarea cu ciocanul

In Ardeal, porcii sunt sacrificati tot dupa metodele stramosesti, nu dupa cele europene
In Bistrita-Nasaud a inceput sacrificarea porcilor. specifica sezonului rece. Potrivit normelor europene, animalele ar trebui sa fie sacrificate prin asomare, insa cum autoritatile sanitar-veterinare au intarziat cu cumpararea pistoalelor cu glont captiv necesare aplicarii acestui procedeu, oamenii continua sa taie porcii in mod traditional. Cu mic cu mare, satenii din satele bistritene si-au scos, sambata, din cotete godacii crescuti vreme de un an si au iesit cu ei prin curti sau chiar pe marginea drumurilor si au pus in practica ritualul sacrificarii asa cum l-au invatat din mosi stramosi.
Unii sateni sustin ca prin impuscarea porcilor renunta la traditii, altora li se pare mult prea complicat sa umble dupa medicul veterinar care sa vina sa le "ametasca de cap" animalele.
"Da. L-am asomat, i-am dat cu ciocanul in cap si l-am taiat. Dupa ce i-am dat in cap cu ciocanul o si ametit asa ca l-am putut taia", spune pe ton de gluma un taran din Domnesti. Nu l-ar deranja prea tare sa impuste porcul, insa cu conditia ca cei care au facut legea sa cumpere pistoale si gloante pentru fiecare gospodar. Normele europene adoptate de Romania impun ca sacrificarea porcilor de Craciun sa se faca cu respectarea normelor legate de bunastarea animalelor. Metoda convenita de specialisti este asomarea cu glont captiv. ANSVSA a organizat la sfarsitul lunii noiembrie instruiri pe tema asomarii cu medicii veterinari din cadrul compartimentelor de bunastare animala ale Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor. Cu toate acestea, multi dintre sateni prefera in continuare sa isi ucida animalele cu cutitul in jugulara, ori prin lovirea cu ciocanul. si asta cu atat mai mult cu cat nu exista suficienti medici veterinari pentru a putea controla toate gospodariile, mai ales ca, in aceasta perioada, cabinetele veterinare sunt ocupate cu analizele pentru depistarea unor eventuale cazuri de trichineloza in carnea animalelor sacrificate, precum si cu campaniile de vaccinari care au loc la sfarsitul fiecarui an.

CARNAGIU

In Bistrita-Nasaud, autoritatile se asteapta ca in perioada sarbatorilor sa fie sacrificati circa 50.000 de porci. Insa veterinarii nu detin inca asomatoare pentru ca animalele sa fie sacrificate dupa standardele europene. Asa ca legile Uniunii Europene vor fi aplicate tot in stil romanesc. Teoretic, persoanele care isi sacrifica animalele fara sa foloseasca asomatoare pot fi amendate. In practica, acest lucru se intampla rar.

Cele mai citite

Fermierii britanici vor protesta împotriva „taxei pe tractoare” la Londra

Mii de fermieri britanici sunt așteptați în Piața Parlamentului, marți, pentru a protesta și împotriva anulării unei scutiri de impozite pe moștenire Măsura a ajutat...

Pariul lui Musk pe realegerea lui Trump, posibil cea mai de succes poziționare politică din istoria pieței de capital a SUA. Evoluția Tesla, un...

Acțiunile Tesla pot fi văzute și ca un simbol accesibil și cuantificabil al pariului îndrăzneț și câștigător al lui Elon Musk în favoarea realegerii...

Adrian Veștea a demisionat de la Ministerul Dezvoltării, pentru a prelua conducerea Consiliului Județean Brașov

Demisia sa a fost anunțată printr-un mesaj publicat pe rețelele sociale Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării, a anunțat marți, 19 noiembrie, că demisionează din funcția guvernamentală,...
Ultima oră
Pe aceeași temă