7.1 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialBiserica Ortodoxa demonizeaza CNSAS

Biserica Ortodoxa demonizeaza CNSAS

Biserica Ortodoxa Romana (BOR) nu recunoaste autoritatea morala a CNSAS, ierarhii invocand statutul de autonomie in raport cu statul. Pe de alta parte, salariile clericilor sunt platite de stat, iar BOR a primit recent 10 milioane de euro pentru Catedrala Mantuirii Neamului.

Sfantul Sinod al BOR s-a declarat ieri nemultumit de activitatea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), socotind ca, in structura sa actuala, nu poate sa evalueze nepartinitor activitatea clericilor ortodocsi din perioada comunista, deoarece "nu tine cont de contextul extrem de ostil in care Biserica a supravietuit si nu poate intelege umilirea si santajul la care au fost supusi clericii ortodocsi in timpul dictaturii comuniste". Solutia gasita de BOR consta in evaluarea perioadei cu pricina de catre Comisia de istorici a Bisericii "cu atat mai mult cu cat, potrivit Constitutiei, cultele sunt autonome fata de stat si au propriile instante de judecata morala si canonica". Istoricul Cristian Vasile de la Institutul Nicolae Iorga apreciaza ca "pozitia Bisericii cu privire la deconspirarea fostilor colaboratori ai securitatii s-a radicalizat", schimbarea fiind cauzata de verdictele de politie politica date mai multor ierarhi. In ceea ce priveste invocarea autonomiei, precizeaza Vasile, aceasta e "o retorica ieftina si o invocam atunci cand ne convine. Prelatii au salarii de demnitari, platite de stat. Cand va renunta la salarizarea statului, atunci sa vorbeasca de autonomie!".
Sinodul BOR, intrunit incepand de ieri sub conducerea noului Patriarh Daniel, a catalogat ca "interpretabile" verdictele de politie politica date de CNSAS. Pozitia Bisericii a fost prezentata sub forma unui comunicat citit de episcopul vicar patriarhal Vincentiu Ploiesteanu, care a precizat ca este mandatat sa prezinte pozitia mai-marilor Bisericii despre "un circ facut in ultimele sase saptamani de o anumita institutie a statului". Cristian Vasile precizeaza ca o parte din vina pentru situatia de acum ii revine si Bisericii, care "dupa 1989 nu a facut o spovedanie a relatiei cu securitatea, nici ca urmariti, nici ca urmaritori".
Constantin Ticu Dumitrescu, unul dintre membrii Colegiului CNSAS, s-a aratat dezamagit de atitudinea Bisericii referitoare la deconspirarea ierarhilor colaboratori ai Securitatii: "Am avut o speranta in actualul Patriarh. Acum sunt retinut. Eu credeam ca Patriahul nu va arunca anatema asupra CNSAS ca institutie".

» Acuze

Potrivit episcopului Vincentiu Ploiesteanu (foto), Sinodul BOR considera ca unii membri ai colegiului incearca sa discrediteze Biserica "prin scurgeri de informatii catre presa": "Pana in prezent, nu avem cunostinta de rezultatul vreunei anchete asupra acestor cazuri de indisciplina interna, nici de la CNSAS, nici de la Comisia parlamentara care se ocupa de controlul activitatii CNSAS, situatie care pune sub semnul intrebarii credibilitatea acestei institutii".
» In coada de peste
Purtatorul de cuvant al Patriarhiei, Costel Stoica, a precizat ca in sedinta Sinodului, care se incheie astazi, nu se va discuta despre verdictele de politie politica primite de episcopul Visarion al Sibiului, de mitropolitul Nicolae Corneanu al Banatului, de arhiepiscopul Pimen al Sucevei, episcopul Argesului Calinic si de arhiepiscopul de Alba Andrei, deoarece "nu exista o situatie clara".

Cele mai citite

Elena Lasconi deranjată profund de candidatura lui Nicușor Dan la prezidențiale: E așa o vrăjeală asta cu independenții

Anunțul lui Nicușor Dan despre intenția de a candida la prezidențiale nu a fost fair-play, spune liderul USR, Elena Lasconi. „Nu a fost fair play....

Liderii UE se reunesc la ultimul Consiliu European din acest an: Ucraina, Orientul Mijlociu și migrația, principalele teme de discuție la Bruxelles

Liderii statelor Uniunii Europene se întrunesc joi, la Bruxelles, pentru ultimul Consiliu European din 2024, unde vor aborda teme majore de politică externă și...

Premierul Slovaciei: „Ucraina nu va adera niciodată la NATO”

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a afirmat miercuri, în fața Comisiei Parlamentare a Afacerilor Europene, că Ucraina nu va fi invitată să devină membră NATO...
Ultima oră
Pe aceeași temă