6.5 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăSpecialBiserica l-a intronizat, statul l-a decorat

Biserica l-a intronizat, statul l-a decorat

Cel de-al saselea Prea Fericit al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) a fost intronizat ieri la Bucuresti ca Patriarh intr-o ceremonie desfasurata ca la carte, in timpul careia i-au fost mai aproape discursurile si aplauzele din partea intregului spectru politic al Romaniei decat cele cateva mii de credinciosi care si-au facut valurile de cruci de la distanta, catre marile ecrane cu plasma agatate pe zidurile Patriarhiei.
Daca proaspatul Patriarh Daniel si-a inceput ziua pe Dealul Mitropoliei, coplesit de cadouri si mesaje de apreciere din partea tuturor inaltilor ierarhi ai BOR si a zeci de emisari crestini din toate colturile lumii, seara l-a prins la Palatul Cotroceni.
Presedintele Traian Basescu i-a aratat o pretuire apriorica, incredintandu-i Ordinul "Steaua Romaniei" in Grad de Mare Cruce. "Graba" presedintelui, dar si insemnatatea acordarii acestei inalte distinctii tocmai la Palatul Cotroceni sunt explicate de analistii consultati de "Romania libera" prin relatia de subordonare dintre stat si Biserica.
In primul sau discurs in calitate de Intaistatator al BOR, Daniel a pledat pentru pastrarea mostenirii spirituale a predecesorilor sai, pentru comuniune si pentru intensificarea misiunii Bisericii in societate, accentuand ideea ca, "fara perspectiva spirituala, viata umana se reduce la matematica".

 

La patriarhie, dimineata a inceput rupta in doua. Pe o coasta a dealului urcau credinciosii curiosi sa vada cum se asaza un Patriarh pe tron, pe cealalta coasta vuiau motoarele de limuzine cu girofaruri ale politicienilor veniti sa-l pretuiasca pe noul Prea Fericit. Ceremonia de intronizare a Patriarhului Daniel a inceput cu un viguros "Vrednic este!", scandat ceremonios in mijlocul bisericii, si a continuat in sunetul molcom al versetelor cantate de preoti. Inaltele fete bisericesti i-au schimbat lui Daniel straiele de mitropolit cu mantia, culionul cu cruce si camilafca alba, crucea pectorala si cele doua engolpioane (icoane-medalion) de patriarh. Simbolul autoritatii si cel mai important accesoriu patriarhal, carja, i-a fost adus lui Daniel de catre Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului: "In numele Sfantului Sinod, primiti aceasta carja patriarhala. Celor ascultatori, sa le fie toiag de sprijin. Celor neascultatori, sa le fie toiag de desteptare si indreptare", l-a povatuit mitropolitul pe noul Patriarh.

Intre timp, afara in curte, multimea se bucura de avantajele tehnologiei. Desi tinuti la distanta de masurile de securitate, oamenii vedeau la detaliu transformarea lui Daniel in Patriarh, ridicand cruci evlavioase catre marile ecrane cu plasma care le transmiteau minunea. "Uite-l ce fericit e!", ii recunoaste o maicuta preafericirea lui Daniel. Asezarea pe tronul de patriarh a lui Daniel i-a prins pe cei mai multi in picioare, pe unele femei ingenuncheate, cu fruntea sprijinita a penitenta pe piatra cubica din curte, iar pe altii, mai putin habotnici, relaxati pe scaune-lele aduse de acasa. "Din ce a zis, urmeaza linia lui «Teoticst». E un om cu grad de cultura mare. Urma aduna turma, o sa-l vedem dupa fapte si l-om judeca", nu crede pana nu vede domnul Tortov din Bucuresti. "E mai bine ca e tanar, poate acum ii trage inima si pe tineri sa mai vina pe la biserica", spera Valerica Stoica in puterea lui Daniel.
La sedinta speciala a Sfantului Sinod, biserica si politica au stat umar la umar, intr-o ciudata asezare pe scaune. Patriarhul Daniel, in straie albe, a fost incadrat de Basescu si Vacaroiu, in vreme ce Tariceanu a fost exilat undeva la marginea prezidiului. Strans grupati, dar ignorandu-se – Vadim, Geoana si Boc. Iliescu – asezat in coasta Regelui Mihai. "Poate o fi o reconciliere", interpreteaza cineva din multime ghidusa ordine de pe scaune. Amalgamul de preoti si politicieni a avut, insa, efecte adverse printre credinciosii de rand. Cand figura lui Traian Basescu a umplut ecranele, un amarat in carje a dat-o incolo de piosenie: "Il iubiti pe tovarasul Traian Bas…? Mergeti sa-i strangeti mana. Hai, ca asta vreti!". Degeaba a incercat lumea sa-l potoleasca: "Ai venit sa faci scandal si politica aici? Du-te si lasa-ne, noi am venit la biserica". Ca intr-un banc sec, omul s-a incriminat: "Bine ca sunteti voi sanatosi la cap!".

Prezenta numerosilor politicieni este pusa de analistul politic Catalin Avramescu pe seama dorintei acestora de a-si atrage capital electoral: "Dupa ce l-au slujit pe dracul, se afiseaza si in compania Celui de Sus ca da bine la popor".
Analistul politic Cristian Pirvulescu crede ca locul de acordare a ordinului "Steaua Romaniei" nu a fost ales intamplator, ci are o semnificatie privitoare la relatia statului cu Biserica. El ne-a explicat ca in Belgia, in toate orasele, exista o constructie numita "Turnul Belfroi". Acesta este ridicat de primarie si are aceeasi inaltime cu cea a catedralei din orasul respectiv simbolizand egalitatea dintre puterea laica si puterea religioasa. La noi, "Dealul Cotrocenilor domina Dealul Patriarhiei. Traian Basescu a vrut sa sublinieze faptul ca Biserica functioneaza in interiorul statului". Totusi, "prin acest gest presedintele recunoaste proeminenta BOR in raport cu celelalte culte".
In prima sa cuvantare in calitatea de Patriarh al BOR, Daniel a pledat pentru pastrarea mostenirii spirituale a predecesorilor sai, pentru comuniune si pentru intensificarea misiunii spirituale a Bisericii in societate. Parintele profesor Mircea Pacuraru sustine ca "este firesc sa continue ce a facut Teoctist. Nu se poate trece la o noua orientare si nici nu cred ca are de gand". Noul Intai Statator al BOR, Daniel, a trecut pe agenda sa de prioritati, pe pozitia a doua, "promovarea comuniunii fratesti, a conlucrarii cu toti ierarhii Sfantului Sinod pentru a pastra si apara credinta ortodoxa si unitatea Bisericii". In acelasi scop va folosi si presa religioasa care va avea rolul de a trece misiunea Bisericii "dincolo de zidurile lacasurilor de cult".

Cele mai citite

Cardul polonez și viitorul: noi oportunități și provocări în contextul unei societăți în schimbare

Pole Card, care acordă deținătorilor săi o serie de privilegii în Polonia, a fost mult timp subiectul unor discuții și analize. Impactul său asupra...

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...

PSD revine la masa negocierilor pentru formarea noului Guvern

PSD a reluat negocierile pentru formarea Guvernului, alături de PNL și UDMR, conform unor surse liberale citate de ProTV. Structura ministerelor este deja conturată:...
Ultima oră
Pe aceeași temă