7.1 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecialBiserica fortificata din Manarade, uitata intre dealurile Tarnavelor

Biserica fortificata din Manarade, uitata intre dealurile Tarnavelor

– Biserica fortificata este un monument reprezentativ pentru sasii transilvaneni.

– Cetatea dateaza din secolul al XV-lea.

Biserica fortificata din Manarade este unul dintre monumentele reprezentative ale sasilor transilvaneni. Obiectivul istoric este, insa, mult mai putin cunoscut decat altele de acest gen, desi se pastreaza intr-o stare mult mai buna. Biserica este singurul edificiu care mai aminteste ca in satul Manarade din judetul Alba a existat o importanta comunitate de sasi.

Nevoia de a se apara i-a determinat pe sasi sa construiasca biserici-cetati, intre care se regaseste si cea din Manarade. In cazul atacurilor, pentru ei nu existau decat doua alternative: a rezista sau a pieri. Fuga in munti nu era posibila taranilor sasi asezati in camp deschis, cu ogoare ce le inconjurau satul, nici lupta deschisa cu ostile dusmane considerabil mai puternice. Trebuiau sa se apere in propria cetate, astfel in secolul al XV-lea a inceput intens activitatea de construire a cetatilor. Odata ridicate, bisericile-cetati concentrau intreaga viata sociala si economica a comunitatii ca loc de adapost, de refugiu, de depozitare a valorilor, dar si de raspandire a culturii.

O biserica in uitare
Ansamblul monumental din Manarade este prezent in forma actuala din anul 1750, insa primele date istorice despre biserica-cetate sunt mult mai vechi. Fortificatia consta intr-un turn de poarta, un zid concentric, doua ruine de turnuri de tip coaja si corpul principal al bisericii. Ca si alte constructii de acest gen din Transilvania, Biserica din Manarade a fost de-a lungul vremurilor folosita drept refugiu din calea invaziilor straine. Starea actuala a monumentului istoric se datoreaza Bisericii Greco-Catolice din Blaj, care a contribuit decisiv la efectuarea de lucrari de restaurare. Cu toate acestea, slaba mediatizare si indiferenta autoritatilor face ca fortificatia sa fie foarte rar vizitata de turisti. "Avem o biserica frumoasa, dar este pacat ca nimeni nu vine sa o vada. Mai este vizitata doar de sasii care se intorc din cand in cand in sat", ne-a spus Nicolae Muntean, locuitor al satului.

Biserica domina satul si zona inconjuratoare, iar turnul de poarta este vizibil de la multi kilometri departare. Ca mai toate bisericile sasesi si cea din Manarade a fost construita in centrul satului. Daca, in cazul in care satul era atacat, oamenii se refugiau in interiorul fortificatiei, in timp de pace in cetate erau pastrate in comun proviziile locuitorilor. Din pacate, fortificatia din Manarade apare foarte rar chiar si in studiile de specialitate.

Sasii au emigrat in masa
Satul Manarade este, de fapt, un cartier al municipiului Blaj si are aproximativ 900 de locuitori. Este amplasat intre Dealurile Tarnavelor, pe malul raului Tarnava Mare, zona cunoscuta pentru culturile de vita de vie. Inainte de 1989, in Manarade au trait cateva sute de sasi. Toti au emigrat inainte si dupa Revolutie. O buna perioada de timp biserica saseasca a fost parasita si inchisa. De cativa ani, insa, Mitropolia Greco-Catolica din Blaj si-a manifestat ineteresul pentru a nu lasa monumentul prada distrugerii. A initiat un proiect de restaurare care aduce fortificatia la stralucirea de altadata.

"Bisericile intarite si bisericile-fortarete sunt expresia cea mai marcanta a manifestarii publice sasesti si semnul identificarii cu propriul trecut. Densitatea geografica si, mai ales, numarul important al acestor constructii – din care peste 150 au supravietuit pana in zilele noastre – pot fi considerate un fenomen caracteristic pentru contextul istoric, juridic, religios si social legat de cei care le-au construit: sasii din Transilvania", afirma istoricul de arta german Christoph Machat, in lucrarea "Biserici fortificate sasesti din Transilvania".

Cele mai citite

Supercupa Italiei: AC Milan- Inter Milano 3-2

AC Milan a câştigat Supercupa Italiei la fotbal, după ce a învins-o pe Inter Milano cu scorul de 3-2 (0-1), în finala desfăşurată, luni...

Azerbaidjanul acuză Rusia pentru accidentul aviatic de Crăciun și cere pedepsirea celor responsabili

Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a lansat acuzații directe la adresa Rusiei, susținând că aceasta este responsabilă pentru accidentul aviatic de Crăciun, în urma căruia...

Dacia Spring 45 CP revine cu preț redus: Cel mai ieftin vehicul electric din Franța

Prețul de bază pentru modelul electric Dacia Spring 45 CP a fost redus la 16.900 de euro în Franța, marcând o scădere de aproximativ...
Ultima oră
Pe aceeași temă