Cartea despre Steve Jobs a devenit cea mai bine vândută din SUA la numai 3 zile de la lansare, potrivit topurilor americane Amazon şi Barnes&Noble. În China, numărul imens de precomenzi a epuizat stocul de 250.000 de volume încă din prima zi.
„Cartea anului”, afirmă repre-zentanţi ai editurii americane „Simon& Schuster”, care au publicat volumul. Autorul, Walter Isaacson, fost redactor şef al revistei Times şi director general al CNN, a declarat pentru presa americană că „biografia lu Steve Jobs a fost un bestseller înainte de a fi publicată”.
În plus, faima lui Isaacson îl recomandă drept autorul celor mai bune biografii ale lui Benjamin Franklin şi Albert Einstein. De altfel, fostul director CNN a scris cele 656 de pagini ale cărţii în ultimii doi ani, când a fost ca şi umbra lui Steve Jobs. În acest timp, s-au adunat 40 de interviuri cu fondatorul Apple.
Ultimul, cu două săptămâni înainte să se stingă. „Era ghemuit de durere în parterul casei din California, dar avea încă mintea ascuţită şi umorul viu”, a dezvăluit biograful.
Tot atunci, Steve Jobs i-a mărturisit lui Isaacson motivul pentru care a acceptat publicarea unei asemenea cărţi: „Am vrut ca şi copiii mei să ştie cine am fost şi de ce am lipsit de lângă ei atâta timp”.
Volumul era programat pentru martie 2012, directorul editurii care l-a publicat a explicat că „emoţia apărută în urma dispariţiei lui Steve ne-a determinat să ne mişcăm mai repede. Sunt sigur că am luat decizia corectă”.
Moartea a grăbit inspiraţia lui Jobs
Într-o apariţie televizată la postul american CBS, autorul biografiei Walter Isaacson a dezvăluit câteva dintre episoadele din carte.
Potrivit acestuia, perspectiva morţii i-a stimulat lui Jobs imaginaţia, el creând în ultimii ani de viaţă cele mai îndrăzneţe produse ale companiei
Apple.
„Mi-a povestit ce s-a întâmplat când s-a îmbolnăvit şi cum s-a concentrat asupra muncii sale. Mi-a spus că nu mai vroia să iasă nicăieri, că nu-şi mai dorea să călătorească prin lume. Erau câteva lucruri pe care ştia foarte clar că trebuie să le facă, cum ar fi iPhone-ul şi iPad-ul”, a explicat Isaacson.
Steve Jobs şi antipatia faţă de Obama
Un articol din Huffington Post relatează cum a refuzat Steve Jobs invitaţia la masă a preşedintelui american, Barack Obama, pe motiv că nu a fost sunat în persoană de acesta. „Sunteţi pornit să nu aveţi decât un mandat”, i-ar fi spus fondatorul Apple lui Obama la prima lor întâlnire. Potrivit Huffington Post, Jobs i-a recomandat preşedintelui să fie mai îngăduitor cu întreprinderile şi să ia exemplul Chinei în acest sens. În plus, The New York Times semnalează că fondatorul Apple ar fi fost dezamăgit că liderul de la Casa Albă încearcă să nu spupere pe nimeni.
Fuga de tatăl său
Adoptat la naştere de un cuplu de californieni modeşti, Steve Jobs, şi-a găsit tatăl mai aproape decât şi-ar fi imaginat. Tatăl meu este un cetăţean american cu origini siriene. El deţinea un restaurant mediteranean în Silicon Valley, unde eu obişnuiam să merg înainte de a şti cine este proprietarul. Ţin minte şi acum când i-am strâns mâna”, a afirmat Steve Jobs în cartea sa.
Un volum publicat de Huffington Post notează că Steve Jobs s-a ferit să ia legătura cu tatăl său. Mai mult, el i-a cerut surorii sale să nu dezvăluie identitatea tatălui său.
„Am devenit bogat şi mă tem că mă va şantaja sau că va alerta presa”, se temea creatorul iPhone la vremea respectivă.
Steve Jobs a murit pe 5 octombrie 2011, la vârsta de 56 de ani. Reprezentanţii editurii Publica au declarat că biografia lui Jobs va fi editată în limba română începând cu martie 2012.