-1 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialBiodieselul nu scumpeste motorina

Biodieselul nu scumpeste motorina

» 27 de producatori de biodiesel pot livra pietei aproximativ 285.000 tone biodiesel pe an.

» Producatorii nu sunt de acord cu anularea subventiilor pentru culturi energetice.

Companiile petroliere de pe piata romaneasca sustin ca majorarea cotei de biodiesel din compozitia motorinei de la 3% la 4%, care a devenit obligatorie din aceasta luna, nu va scumpi carburantul. "Introducerea in compozitia motorinei a unei cote de 4% biodiesel nu influenteaza pretul", au declarat reprezentatii Petrom. si reprezentantii Rompetrol ne-au spus ca, "din estimarile companiei, aceasta modificare nu se va resimti in preturile finale ale carburantilor". Companiile vor trebui sa respecte reglementarea, intrucat risca amenzi intre 7.500 si 15.000 de lei.
Desi nu incurajeaza productia de biodiesel, deoarece are ca efect scumpirea alimentelor, Romania are resurse suficiente pentru majorarea cotei din motorina. "Majorarea cotei de biodiesel nu va afecta productia de culturi alimentare, dat fiind faptul ca Romania dispune de 400.000 de hectare de culturi de rapita, materia prima principala folosita la productia biodieselului", ne-a declarat Dacian Ciolos, ministrul Agriculturii.

 

Ciolos a afirmat ca Ministerul Agriculturii nu sustine productia de  "Nu putem spune ca incurajam productia de biodiesel. Ministerul Agriculturii nu are nici o legatura cu aceste culturi, ele nefiind intermediate sau influentate sub nici o forma de noi. Discutiile se tin la nivelul tertilor producatori de culturi si companii petroliere, din moment ce nu exista nici o lege care sa sustina biodieselul, subventia de 45 euro pe hectar fiind anulata de UE in 2007", ne-a declarat ministrul Agriculturii.
Presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Marcel Cucu, nu este de acord cu anularea subventiilor pentru asa-numitele culturi energetice. "Aceste masuri nu vor afecta productia de culturi alimentare, din moment ce avem destule resurse pentru a face fata cererii, iar orice dezvoltare in domeniul agriculturii este mai mult decat benefica pentru noi. Consider insa ca anularea ajutoarelor pentru culturile energetice nu este o masura pozitiva, din moment ce fermierii romani primesc de patru ori mai putine subventii decat cei din Vest", a afirmat Cucu.

Totusi, producatorii de biocombustibili pot accesa fonduri europene prin Programul National de Dezvoltare Rurala, masura 121 "Modernizarea exploatatiilor agricole", prin care sunt sustinute investitiile pentru producerea si utilizarea durabila a energiei din surse regenerabile in cadrul fermei si pentru infiintarea de culturi de specii forestiere cu ciclu de productie scurt si regenerare pe cale vegetativa, in scopul producerii de energii regenerabile. In piata romaneasca exista 27 de producatori de biodiesel care pot livra aproximativ 285.000 tone biodiesel pe an. Din datele Ministerului Economiei si Finantelor, in 2007 s-au produs in Romania circa 30.000 de tone de biocarburanti, fiind importata o cantitate similara.

» 1,95 milioane de barili
Productia de biocombustibili a lumii va ajunge la 1,95 milioane de barili pe zi pana in 2013, de la un nivel estimat de 1,35 milioane de barili in 2008, anticipeaza Lawrence Eagles, seful diviziei de petrol a Agentiei Internationale a Energiei (AIE), citat de Rompres. Productia de etanol si biodiesel din Europa si SUA a acoperit, prin compensare, din 2005, o cantitate de un milion de barili de petrol pe zi. Eagles a precizat ca, in urmatorii cinci ani, biocombustibilii de generatia a doua vor avea o contributie mai mica la acoperirea necesarului de carburanti de pe piata, beneficiile lor urmand sa apara mai departe de acest orizont.

Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă