Numărul persoanelor condamnate definitiv în ultimii doi ani a fost mai mare decât cel din perioada 2006-2010, potrivit datelor oficiale prezentate ieri de Daniel Morar, la sfârşitul mandatului.
Fostul şef al DNA a declarat miercuri că în perioada 2006-2012 instanţele au condamnat definitiv 90 la sută din persoanele deferite justiţiei de procurorii DNA, dovedindu-se astfel calitatea actelor de urmărire şi validitatea probatoriilor anchetatorilor. Daniel Morar a declarat că, în perioada august 2005 – 1 octombrie 2012, aproximativ 1.500 de persoane au fost condamnate definitiv pentru fapte de corupţie, de asociere, asimilate sau în legătură cu faptele de corupţie. În ultimii doi ani, în 33 la sută din cazuri s-au dat decizii de condamnare cu detenţie.
Astfel, în primele nouă luni ale anului 2012 instanţele au condamnat definitiv un număr aproape dublu de persoane faţă de anul precedent, respectiv 552, situaţie ce o repetă pe cea înregistrată în anul 2011, respectiv 298 de persoane condamnate, comparativ cu anul 2010, când au existat 154 de persoane condamnate. Daniel Morar a mai spus că aceeaşi dinamică s-a înregistrat şi în cazul persoanelor cu funcţii importante, condamnate definitiv pentru fapte de corupţie. El a precizat că, din 11 demnitari, şapte au fost condamnaţi defintiv în cursul anului 2012.
Pe categorii de funcţii, în perioada de referinţă au fost condamnaţi definitiv 26 de primari, viceprimari şi subprefecţi, precum şi şase membri de Consilii Judeţene, 24 de magistraţi, 164 de ofiţeri de poliţie, 50 de directori de companii naţionale şi instituţii publice, 60 de persoane din cadrul instituţiilor cu atribuţii de control, precum Garda Financiară, ANAF, AVAS, ITM sau administraţii financiare. Fostul şef al DNA a mai arătat că, în perioada august 2006 – octombrie 2012, au fost trimise în judecată peste 4.700 de persoane, iar aproximativ jumătate dintre acestea deţineau poziţii importante de decizie sau control la nivel central sau local. Morar a fost delegat, pentru o perioadă de şase luni, în funcţia de prim-adjunct al procurorului general, acesta asigurând interimatul la conducerea Ministerului Public, după ce mandatul procurorului general Codruţa Kovesi a încetat din 2 octombrie.
Lista corupţiei
Daniel Morar a explicat ieri tipologia infracţiunilor pentru care au fost pronunţate hotărâri definitive.
– Miniştrii şi secretarii de stat – însuşirea unor fonduri din minister sau schimbarea destinaţiei fondurilor.
– Membrii Parlamentului – intervenţii la diverse instituţii publice: ministere, justiţie, poliţie etc. – cu scopul de a rezolva ilegal diverse probleme, ori pentru finanţare ilegală a partidelor politice.
– Primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene, prefecţi şi subprefecţi – fraudarea licitaţiilor publice în favoarea unor persoane, subevaluarea bunurilor în diverse operaţiuni comerciale (vânzare, ordine de executare silită), fraudarea fondurilor europene sau restituirea ilegală de imobile.