E vremea bilanturilor. Fiecare dintre noi trage, dupa ce a petrecut Revelionul integrarii, linie peste anul care tocmai a trecut. Bunele si relele sunt puse in balans. Diferenta rezultata da verdictul logic – daca-s mai multe bunele, inseamna ca n-a fost, totusi, un an prost. In caz contrar, insa…
Timisenii nu pot spune ca au avut – privind la nivel macro viata din judet si din urbea capitala – un an prea bun. Nici drumurile nu-s mai bune ca pana acum, lucrarile de infrastructura din oras mai au mult pana la a fi complet finalizate, iar noi suntem nevoiti in continuare sa strabatem un oras plin de santiere.
Partea buna din toata aceasta harmalaie este ca se lucreaza – uneori mai lent, alteori mai rapid, dar se lucreaza. Investitiile sunt si ele pe masura, drumurile Timisoarei inghitind, fie din fonduri europene, fie din bugetul local, zeci de milioane de euro.
Municipalitatea vrea ca anul acesta sa se continue lucrarile la alti 40 de kilomentri de linii de tramvai din oras. Acest lucru inseamna ca pentru zeci de mii de timisoreni planurile zilnice vor fi date peste cap pentru nu se stie cata vreme. La fel de bine e ca, din nou, se va lucra la infrastructura.
„Nu poti sa faci omleta fara sa spargi mai intai ouale”, spune o vorba romaneasca. Asta se intampla la Timisoara. Numai ca omleta este una imensa si se „intinde” pe mai mult de jumatate din oras. Desi satui de promisiuni, timisorenii spera ca edilii sa-si respecte cuvantul dat in finalul anului 2006.
Faptul ca am intrat in Uniunea Europeana si ca vom avea acces mai lesne la fondurile structurale nu inseamna automat ca, dintr-o data, lucratorii de la drumuri sau cei ai firmelor angajate pentru finalizarea investitiilor vor renunta la stilul mioritic de a-si face treaba. Este si acesta unul dintre motivele pentru care bilantul municipal pe anul trecut poate fi catalogat drept nesatisfacator.
Acelasi lucru se poate spune despre bilantul judetean. La fel ca in capitala Timisului, problema cea mai mare o constituie tot drumurile. Aici am „muscat-o” cu o firma greaca. Fara sa se ia dupa dictonul conform caruia grecii nu trebuie crezuti nici atunci cand iti fac daruri, autoritatile judetene i-au tolerat pe drumurile judetului, sa faca autostrazi.
In schimb, strainii s-au hranit din banii publici, iar treaba si-au facut-o cu o lehamite de nedescris. A fost nevoie de interventia ministrului Berceanu pentru ca bataia de joc sa inceteze. Din nou, autoritatile judetene, dupa modelul celor municipale, promit ca anul acesta va merge treaba ca unsa.
In rest, tot la capitolul „rele” pot fi trecute problemele oamenilor din satele timisene, care nu au inca sisteme de canalizare sau, daca au, atunci sunt invechite si la limita functionarii.
Incheind pe un ton mai optimist, desi autoritatile nu au nici un merit in acest sens, sa spunem ca cel mai important lucru ce s-a intamplat anul trecut in judet a fost acela ca n-am mai avut parte de inundatii. Slava Domnului!