Bilanţul primei săptămâni de campanie demonstrează că în cei 22 de ani trecuţi de la revoluţie politicienii nu au învăţat nici măcar regulile de bază ale democraţiei, comportându-se ca în anii ’90. S-a revenit la dictonul de sorginte comunistă „cine nu-i cu noi e împotriva noastră”, care motivează formal ostilităţile politice „rezolvate” cu bâta. În 1992, majoritea comunelor gălăţene erau dominate de simpatizanţii lui Iliescu şi ţărăniştii erau luaţi la bulgări şi se salvau cu fuga prin lanuri de porumb. Tot în 1992, cete de simpatizanţi ai socialistului Eugen Durbacă umblau pe străzile Galaţiului după modelul mineresc, cu pufoaice, cizme şi bâte, snopind în bătaie pe cei care, după figură!, nu l-ar vota pe Durbacă primar. În 1996, în comuna Suceveni o coloană a CDR a fost întâmpinată cu toporul. Acum s-a revenit la spiritul revanşard al acelor ani.
Un primar cu antebraţe fracturate…
Cel mai dur atac a fost cel asupra fostului primar PNL din comuna Suceveni, Ionel Cucu, care a ajuns la spital cu ambele antebraţe fracturate. El spune că atacul a fost comandat de contracandidatul său la candidatura USL pentru Primăria Suceveni, actualul primar Neculai Hanţă (PSD), care astfel a încercat să-l scoată din cursă. Atacul a avut loc într-o seară, când un scurtcircuit a întrerupt curentul, Ionel Cucu a ieşit în curte să vadă dacă vecinii săi au lumină şi atunci doi indivizi mascaţi l-au tocat cu bâtele. Candidatul PNL a ajuns la Reanimare, cu ambele antebraţe rupte şi traumatisme cranio-cerebrale. El a dat vina pe aliatul de la PSD, pe care îl acuză că ar fi şi în spatele unor coctailuri „Molotov” ce i-au incendiat maşina: „Acum două luni ne-am certat rău
într-o şedinţă de CL. Anul trecut, în martie, a mai fost un atac împotriva mea. Atunci s-a aruncat cu două cocktailuri Molotov în maşina mea, ca eu să ard şi să îmi arunce maşina în aer. Am avut noroc şi am scăpat”, a declarat Ionel Cucu de pe patul de spital. Neculai Hanţă a negat acuzaţiile liberalului. El a ajuns candidat USL. De dragul armoniei din USL, incidentul a fost trecut sub tăcere de copreşedinţii USL Galaţi, Dan Nica (PSD) şi Victor Dobre (PNL), miniştri ai „Comunicaţiilor”, respectiv „Administraţiei”, în Guvernul Ponta.
…altul bătut în secţia de Poliţie
Tot de o bătaie a avut parte şi primarul din localitatea constănţeană Ovidiu, Dumitru Bocai, candidat pentru încă un mandat din partea PDL, a fost bătut chiar în secţia de poliţie. Bătăuşul este Ion Gavrilă, o persoană cu antecedente penale, cunoscut susţinător al PNL. De altfel, omul şi-a lipit pe casă afişele electorale ale candidatului liberal la Primăria Ovidiu, Ciprian Hanganu. Între Bocai şi Gavrilă s-a iscat o discuţie pe teme electorale, în timpul lansării candidaturii liberalului. Potrivit localnicilor, Gavrilă l-a înjurat şi ameninţat pe Bocai. Acesta s-a dus la poliţie, pentru a-l reclama.
După ce a discutat cu poliţiştii, Gavrilă l-a lovit zdravăn pe primar, chiar în sediul secţiei. Dumitru Bocai s-a prezentat la urgenţă, unde a rămas internat. Reprezentanţii IPJ Constanţa au declarat că au întocmit un dosar de cercetare penală şi că, în funcţie de numărul zilelor de spitalizare, vor încadra şi fapta.
Tot în Ovidiu, un alt caz a şocat locuitorii. Un bărbat a fost surprins urinând pe afişele de campanie ale aceluiaşi PDL. Cazul a avut loc zilele trecute, în mijlocul zilei, în mijlocul unei străzi principale din oraş.
În Galaţi, cel mai recent episod este cel din 15 mai în care a fost blocat pe DN26 un microbuz în care se aflau nouă tineri de la Alianţa Pentru Progres PDL-UNPR, care au fost atacaţi cu bâtele de fiul primarului PSD din Frumuşiţa şi doi complici ai acestuia. Atacul a fost motivat de faptul că primarului Ioan Nelu Munteanu i s-a părut că tinerii lipesc afişe ale APP peste afişele USL.
În urma acestui atac, Robert Oprea (28 de ani) a ajuns la spital cu mâna stângă fracturată, necesitând 45 de zile de spitalizare, iar Eduard Seferis (20 de ani) a ajuns tot la Ortopedie cu mâna dreaptă fracturată, având nevoie de 30 de zile de spitalizare. Alţi cinci tineri s-au ales cu traumatisme toracice. Poliţiştii de la „Investigaţii Criminale” au deschis o anchetă în acest caz.
Un incident ceva mai uşor s-a întâmplat chiar în municipiul Galaţi. Un grup de 10-15 suporteri ai Oţelului şi ai directorului executiv al clubului, Marius Stan, candidat al USL (PNL) la Primăria Galaţi, i-au agresat pe simpatizanţii principalului contracandidat al lui Stan, viceprimarul Nicuşor Ciumacenco, intrat ca independent în competiţia pentru primărie.
Suporterii au distrus două corturi şi i-au agresat pe simpatizanţii lui Ciumacenco. Doi dintre agresori au fost amendaţi cu câte 700 de lei.
Ameninţări şi în Constanţa
Candidaţii din Constanţa au acuzat şi alte violenţe, fizice sau verbale. Christian Gigi Chiru, candidatul Alianţei pentru Constanţa la Primăria Constanţa, a acuzat că tinerii care lipeau afişe electorale cu el au fost somaţi, de un tânăr „cu ceafa groasă”, să lipească numai pe jumătate de panou, ameninţând că în caz contrar le rupe picioare.
„Îl anunţ pe acest individ că am să întocmesc o plângere penală pe numele lui”, a declarat Gigi Chiru.
Plângeri penale pentru mită electorală
Împotriva lui Chiru, PSD a depus o plângere penală, acuzându-l de mită electorală. Acesta a trimis prin poştă bonuri valorice de 25 de lei, cu care oamenii îşi pot cumpăra medicamente. Chiru se apără spunând că data poştei este înainte de începerea campaniei electorale. Cu toate acestea, bonurile trebuie validate la Primăria constănţenilor, o instituţie privată creată de el. În replică, Chiru a întocmit plângeri la Biroul Electoral Judeţean împotriva USL, care foloseşte în afişe electorale culori ce evocă tricolorul, dar şi împotriva lui Radu Mazăre, pe care îl acuză la rândul său de mită electorală.
„El desfăşoară o campanie intitulată „Ia masa cu primarul Constanţei Ştefan Radu Mazăre” iar sub egida acestui slogan organizează mese gratuite la diverse restaurante. În cadrul acestor întâlniri Mazăre promite diverse avantaje materiale, pentru cei care îl vor vota”, spune Chiru.