6.5 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăSpecialBig Ben-ul din Baita

Big Ben-ul din Baita

„Ceasul de pe vremea Mariei Tereza”, cum l-au botezat localnicii din comuna hunedoreana Baita, este vechi de peste 200 de ani, iar de cand a fost construit nu s-a oprit niciodata. Acest Big Ben, cel mai vechi orologiu din judet, se afla in turnul unei bisericute vechi.
Alfred Eisler este unul dintre putinii localnici care cunoaste secretele ceasului. Barbatul are 77 de ani si are grija de orologiu de peste trei decenii.
Ceasul a fost adus de la o „biserica a maicilor”, din Austria, mai precis din vechea Viena. Tot de acolo, in urma cu 200 de ani au fost aduse si statuetele, orga si cele doua altare din biserica.
Mecanismul orologiului este adapostit intr-un dulap din podul lacasului de cult, iar pentru a ajunge la el trebuie sa urci pe cateva scari abrupte si scorojite de timp. Acesta este traseul pe care Alfred Eisler l-a strabatut zi de zi, timp de 30 de ani, pentru ca ceasul este mecanic si trebuie tras la fiecare 24 de ore.
Pendula, sculptata frumos in lemn de trandafir, bate soptit secundele. La fiecare sfert de ceas fiarele se pun in miscare, huruind, si actioneaza ciocanelul care bate prima data sfertul orei, apoi jumatatea, trei sferturi, pana la o ora. Fiecare sunet colinda departarile pana in satele de dincolo de dealuri.
Cele patru batai de sfert declanseaza al doilea mecanism, care misca ciocanul mare, ale carui lovituri in clopot marcheaza scurgerea orelor. Tijele plecate din dulapior strabat in sus pana sub acoperis si actioneaza aratatoarele de pe cadranul din turn. Peste sat sunetul vine firesc si aminteste de imensele catedrale din Apus.

Povestea de pe vremea reginei

Biserica romano-catolica, cea care adaposteste ceasul, a fost sfintita in anul 1798 si Ð potrivit spuselor batranului – ea a fost construita mult mai repede din contributia credinciosilor.
In acele vremuri obiceiul minerilor era sa doneze bisericii bani sau obiecte de cult de fiecare data cand gaseau cantitati importante de aur in mina.
„Initial, biserica a fost ridicata fara turn. Oamenii au contribuit foarte mult la construirea turnului. In locul unde astazi este Baita, atunci era Lacul Ursului. Cand stancile de la intrarea in comuna s-au erodat, apa s-a retras si oamenii au venit aici si si-au construit casele. Tot atunci a fost ridicata si biserica”, povesteste Eisler, cel care ingrijeste biserica si orologiul.
Asa a fost inaltat vechiul lacas de cult din Baita, cu „ceasul de pe vremea Mariei Tereza”. Patronul spiritual al bisericii este Sfantul Ioan de Nepumuc.Pe tavanul bisericii, deasupra altarului principal, sta scris, cu litere latine de culoare rosie si neagra: „Teresia Pia Regina Me Erexit Populus Vero Pauper Turriac Fornice Ditavit” (Tereza, pioasa regina, m-a ridicat, insa poporul sarac m-a inaltat pe turnul si arcul de triumf).

Cele mai citite

Elon Musk a comentat CCR de anulare a alegerilor prezidențiale

Elon Musk a comentat pe rețeaua X decizia Curții Constituționale a României (CCR) de anulare a alegerilor prezidențiale, punând sub semnul întrebării autoritatea judecătorilor...

Regele Charles al III-lea a glumit despre starea sa de sănătate: „Sunt încă în viață”

Vineri, regele Charles al III-lea a făcut o glumă, spunând că este „încă în viață”, în timpul unei întâlniri cu membri ai comunității din...

Pesimism în creștere: Românii își fac tot mai multe griji pentru economie și costul vieții

Un sondaj realizat de EY arată că pesimismul românilor este în creștere în 2024, comparativ cu anul precedent. Peste două treimi dintre respondenți (67%)...
Ultima oră
Pe aceeași temă