Vicepresedintele SUA, Joe Biden, a pledat ieri in fata aliatilor din NATO pentru o noua strategie in Afganistan, europenii aratandu-se insa reticenti fata de suplimentarea contingentelor militare.
La prima sa participare la o reuniune a Consiliului Atlanticului de Nord, la Bruxelles, Biden a tinut sa precizeze ca se afla acolo pentru a "asculta" si a se "consulta" cu aliatii SUA, pentru a elabora impreuna o noua strategie in Afganistan. Aceste asigurari au mers pe linia promisiunilor de deschidere si aprofundare a relatiilor transatlantice facute inca de la investirea sa de catre noul presedinte al SUA, Barack Obama, dupa cei opt ani ai administratiei Bush, criticata deseori pentru unilateralism.
Diferentele de viziune intre SUA si Europa se mentin insa, in pofida schimbarilor conducerii de la Washington, fapt dovedit de respingerea de catre aliatii europeni a sugestiei de suplimentare a efectivelor militare din Afganistan, propusa de Obama, care intentioneaza sa mute pe frontul afgan centrul de greutate al luptei impotriva islamismului radical. Astfel, in timp ce presedintele SUA a anuntat ca va trimite in Afganistan un contingent suplimentar de 17.000 de militari americani, "tarile Uniunii Europene, in principiu, nu intentioneaza sa mareasca efectivele militare", dupa cum a declarat comisarul european pentru politica externa, Javier Solana. Marea Britanie, Franta si Germania si-au clarificat si individual intentia de a nu suplimenta contingentele din Afganistan, cu o concesie din partea Berlinului, care a anuntat ca va trimite 600 de militari pentru a intari securitatea in Afganistan in timpul alegerilor prezidentiale de anul acesta.
In schimb, statele europene iau in considerare alte forme de ajutor, cum ar fi antrenarea politiei si a armatei afgane, precum si implicarea in eforturile de reconstructie.
» Negocieri cu talibanii moderati
Biden a reluat ieri, la Bruxelles, ideea exprimata recent, intr-un interviu acordat cotidianului "The New York Times", de presedintele Barack Obama de a se incerca negocieri cu "talibanii moderati". Vicepresedintele SUA a spus ca aceasta ar fi o incercare care "merita sa fie facuta". El a nuantat insa o alta afirmatie din interviul presedintelui – care a admis ca exista riscul pierderii razboiului din Afganistan –, spunand ca acest razboi "nu este castigat, dar este departe de a fi pierdut". In schimb, decizia secretarului de stat american, Hillary Clinton, de a invita Iranul la o conferinta la nivel inalt consacrata Afganistanului a fost bine primita in capitalele europene, care sustin o abordare regionala.
Degradarea situatiei de securitate din Afganistan, unde actiunile insurgentilor au atins anul trecut cel mai inalt nivel dupa inlaturarea de la putere a talibanilor, face evidenta necesitatea unei noi strategii, pentru elaborarea careia SUA au propus ca termen-limita Summitul NATO din 3-4 aprilie.