6.5 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăSpecialBET-FI, la brat cu DJIA

BET-FI, la brat cu DJIA

Observam in prezent o piata de capital internationala intr-o mare incertitudine, generata de mai multi factori, tot mai greu de anticipat. Unul este fluctuatia fara precedent a pretului petrolului, unde interesele marilor producatori sunt paralele cu cele ale consumatorilor importanti, iar speculatorii influenteaza cat pot aceasta disputa. Cu toate ca Arabia Saudita a adaugat inca o picatura, infima, de 200.000 barili la productia zilnica, masura a fost repede contracarata de declaratia lui Chakib Kheklil, presedintele OPEC, care spune ca pretul la petrol poate creste in acest an intre 150 si 170 $/baril, adica cu inca 11–26%. In acelasi timp, Libia se gandeste la o reducere a propriei productii cu consecintele de rigoare.

Pe aceasta baza, cotatia dolarului scade proportional cu cresterea pretului la petrol, ea fiind influentata si de decizia FED de a nu modifica rata dobanzii critice, in scopul contracararii cresterii ratei inflatiei, contrar asteptarilor majoritatii investitorilor. In acelasi timp Trichet, presedindele Bancii Centrale Europene (BCE), a dat de inteles ca, pentru limitarea cresterii inflatiei in zona euro, intentioneaza majorarea dobanzii in 2008.
BNR a majorat ieri rata dobanzii critice la 10%, ceea ce a indus deocamdata o noua incertitudine in procesul investitional autohton, cu posibile retrageri ale capitalului strain, dar si cu o perspectiva de peste 3 luni usor favorabila pentru imaginea bancii centrale, care da semnale ca nu renunta la lupta cu cresterea inflatiei. Inflatia poate creste in iulie la circa. 9,3%, o data ce gazul natural se va scumpi cu 12,5%, iar energia electrica cu 5,3%. Fireste, in aceste conditii, pe o conjunctura total nerecomandata investitiilor pe termen scurt, cu o bursa autohtona, care are o volatilitate excesiva si cu noi minime ale anului in apropierea celor din 2006, ne punem intrebarea ce trebuie sa facem noi, investitorii, la BVB.        

In acest context general mai putin favorabil pietelor de capital pe actiuni, am facut o analiza paralela a doi indici. Primul este cel autohton, BET-FI, iar al doilea cel american, Dow (DJIA). Graficul prezentat este unul lunar pentru ultimii 5 ani.  Se stie ca joi indicele Dow a scazut cu 358,41 puncte (-3,03%) pe un volum in crestere progresiva, in ultima parte a zilei. Nivelul minim intraday a fost si cel de inchidere al zilei de 11.453,42 dolari, sub fostul minim al anului de la 11.508,7. In acelasi, timp si indicele BET-FI, cel mai incercat in acest an, a scazut cu 1878 puncte
(-3,85%), ajungand la -16,4% in aceasta luna. Nivelul de inchidere al zilei a fost de 46.824,61 sub nivelul minim al anului de 48.411 puncte. Scaderea indicelui DJIA sub nivelul psihologic de 11.000 ar insemna o trecere sub media mobila pe ultimii 20 de ani, ceea ce ar produce noi scaderi pe urmatoarele 2-3 saptamani si testari de noi minime in zona nivelului de 10.500. In aceste conditii, sunt convins ca investitorii vor aborda strategia investitiilor de valoare relativa si vor folosi instrumente din care sa poata extrage repede profitul, eventual investitii in contracte futures pe marfuri.
Nu cred ca este cazul sa ne mai indoim de faptul ca evolutia indicelui BET-FI se coreleaza cu cea a indicelui Dow. Acesta din urma are de partea lui o volatilitate mult mai mare fata de indicele BVB in aceasta parte a anului. In acelasi timp, se constata ca evolutia ascendenta anterioara este superioara din partea indicelui romanesc, ceea ce ne da sperante ca, in eventualitatea unei reveniri a trendului bursei, sa observam un rally mai bun din partea acestuia.  

Daca analizam pozitiile liniilor celor trei medii mobile, vom remarca ca linia trendului BET-FI a intersectat relativ media mobila de 50 de luni (SMA 50) si, in cazul in care va trece sub aceasta linie, putem sa apreciem ca un prim prag de suport este in zona lui 40.000 puncte corespunzator intersectarii limitei inferioare a BB. Urmatorul nivel de suport, unul mai puternic, ar fi in zona lui 37.500 puncte, insa mai greu de atins. In acelasi timp, avem o incercare a mediei mobile de 24 luni de a trece deasupra liniei mediei mobile cu un interval mai mic, de 12 luni, semnaland astfel o continuare a trendului actual de coborare pe cel putin 2-3 saptamani de zile.
Totusi, avem o mica raza de lumina si am putea spera astfel ca linia de trend sa evolueze mai multe zile deasupra mediei mobile exponentiale de 3 luni (EMA 3) si astfel sa se desprinda spre o directie opusa cu testarea limitei superioare a BB din zona nivelului de 70.000, insa durata va fi destul de mare, cel putin 3-4 luni. Pentru o confirmare a viitoarei directii de cateva saptamani am apelat la serviciile oscilatorilor MACD si RSI, care impreuna ne semnaleaza scadere. O intrare a liniei MACD in zona negativa ar putea insemna o certitudine a unei deprecieri importante, putand aduce, in viitorul apropiat, inca un downtrend destul de important.

Cele mai citite

Croația. Atac într-o școală din Zagreb – un adolescent de 19 ani a înjunghiat mortal o fetiță de 7

Un atac teribil a avut loc vineri dimineață la o școală din Croația, Zagreb, când un tânăr în vârstă de 19 ani a pătruns...

Croația. Atac într-o școală din Zagreb – un adolescent de 19 ani a înjunghiat mortal o fetiță de 7

Un atac teribil a avut loc vineri dimineață la o școală din Croația, Zagreb, când un tânăr în vârstă de 19 ani a pătruns...

Isack Hadjar va debuta în Formula 1 în sezonul 2025

Isack Hadjar va debuta în Formula 1 în sezonul 2025, ocupând ultima poziție disponibilă pe grila de start, după ce a semnat un acord...
Ultima oră
Pe aceeași temă