21.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialBerlinul a primit informaţii de la serviciile secrete ale lui Muammar Gaddafi

Berlinul a primit informaţii de la serviciile secrete ale lui Muammar Gaddafi

Berlinul, ca şi Londra şi Washingtonul, a primit informaţii din partea serviciilor secrete ale lui Muammar Gaddafi, dar nu a participat şi la acţiuni comune cu regimul libian, scrie săptămânalul german Bild am Sontag, citat de AFP, potrivit Mediafax.

„Este vorba în primul rând despre informaţii legate de lupta împotriva terorismului vizând interese de securitate ale Germaniei”, a declarat pentru publicaţie Bernd Schmidbauer, responsabil de coordonarea serviciilor de informaţii germane în cadrul Cancelariei, din 1991 şi până în 1998.

„Serviciile de informaţii libiene aveau acces la surse la care serviciile germane nu aveau. Datorită acestor informaţii, am putut să ne apărăm împotriva unor ameninţări teroriste”, a adăugat Bernd Schmidbauer.

Însă el a dezminţit ferm că Berlinul a cooperat mai îndeaproape cu serviciile libiene. „Nu am depăşit acest prag”, a subliniat el.

Potrivit unor documente găsite în Libia, americanii şi britanicii au cooperat strâns, în anii 2000, cu serviciile de informaţii libiene, Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA) mergând până la a livra deţinuţi regimului lui Gaddafi, pentru interogatorii.

Guvernul german actual a refuzat să precizeze dacă această cooperare a continuat în ultimii ani.

„Ca întotdeauna în cazul informaţiilor secrete, nu comentăm”, a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului.

 

Cele mai citite

DSU are capacitatea operațională crescută acolo unde există avertizare de cod portocaliu de ploi şi vânt

Capacitatea operaţională va fi crescută în judeţele aflate sub avertizare de cod portocaliu de ploi şi vânt şi vor fi prealertate două elicoptere dotate...

Creșterile de taxe din Ucraina, esențiale pentru finanțarea apărării în fața invaziei ruse

Ministrul ucrainean de Finanțe, Sergii Marcenko, a declarat vineri că majorările fiscale discutate în Parlamentul de la Kiev sunt cruciale pentru sprijinirea eforturilor Ucrainei...

Donald Trump amenință să acționeze Google în instanță, acuzând favorizarea candidatei democrate Kamala Harris

Fostul președinte american Donald Trump a avertizat că, dacă va ajunge din nou la Casa Albă, va da în judecată Google, acuzând gigantul tehnologic...
Ultima oră
Pe aceeași temă