In preziua alegerilor locale din Anglia, guvernul Blair este macinat de scandaluri, iar analistii se intrec in scenarii despre remanierea Cabinetului si debarcarea premierului.
Scrutinul de maine, la care vor fi alesi peste 4.300 de reprezentanti in consiliile municipale si locale, se anunta deosebit de dificil pentru laburisti. Potrivit ziarului „The Times”, formatiunea lui Tony Blair ar putea suferi cea mai categorica infrangere in fata conservatorilor, din 1968 incoace. Sondajele estimeaza ca, la Londra si in principalele orase engleze, laburistii ar putea pierde peste 200 de posturi in administratie, in beneficiul conservatorilor condusi de David Cameron. Pe cai mari par a fi si liberal-democratii lui Menzies Campbell ori Ð mai ales la Birmingham Ð extrema dreapta reprezentata de Partidul National Britanic si politica sa antiimigratie. „Blair se pregateste pentru o baie de sange”, titra „The Sun”, in vreme ce „Daily Telegraph” rezuma situatia laburistilor in trei cuvinte: „La mila alegatorilor”.
Gafe si scandaluri
Indiferent de rezultatul alegerilor, remanierea guvernamentala este data ca sigura, in „colimator” fiind trei ministri. In primul rand, cel de Interne, Charles Clarke, considerat responsabil pentru eliberarea a peste 1.000 de infractori straini, unii dintre ei condamnati pentru crime, violuri si pedofilie. Cum infractorii ar fi trebuit expulzati, nu „facuti pierduti” prin insula, este de inteles vehementa cu care opozitia cere capul demnitarului.
Un alt scandal ce a subrezit imaginea guvernului il are in centru pe vicepremierul John Prescott. De o saptamana, presa nu-l scoate de la rubrica de cancanuri pe acest om forte al laburistilor care, la 67 de ani, s-a incurcat cu o secretara. Buclucul e cu atat mai mare cu cat, pe langa detaliile picante oferite ziaristilor de mai tanara sa subordonata, a iesit la lumina o alta relatie extraconjugala, mai veche, a lui Prescott, acompaniata de o rafala de acuzatii de hartuire sexuala.
Al treilea ministru caruia i se clatina fotoliul este cel al Sanatatii. Respectivul a facut gafa de a declara ca anul 2006 este „cel mai bun” pentru sistemul sanitar britanic, desi in aceasta perioada spitalele au efectuat 7.000 de concedieri, alte 13.000 fiind prevazute pana in decembrie.
Cand pleaca Tony?
Prim-ministru de noua ani, Tony Blair, este uzat de exercitiul puterii si, fireste, contestat. Sunt atatea variante despre momentul cand acesta va parasi Downing Street nr. 10 incat probabil ca se fac si pariuri in asteptarea evenimentului. Cei mai „grabiti” ii prezic demisia peste cateva zile, dupa anuntatul dezastru electoral al laburistilor. Altii prorocesc ca va pleca la toamna ori fix pe 2 mai 2007, cand ar implini 10 ani in fruntea guvernului. Potrivit AFP, cel mai probabil este ca Blair sa demisioneze la jumatatea mandatului, in toamna lui 2007, predandu-i stafeta ministrului de Finante, Gordon Brown. Desi, daca ar ramane la putere pana in 2008, ar deveni premierul cel mai longeviv din ultimii 150 de ani, batand recordul detinut de Margaret Thatcher.