Centrala nucleara bulgara de la Belene va fi construita cu piese de conceptie sovietica, depasite moral. Ecologistii protesteaza, dar nu pot combate coruptia.
facilitatea atomo-electrica de la Belene va fi construita de autoritatile bulgare "folosind componente sovietice iesite din uz", care au fost utilizate pentru un proiect anterior, a declarat Daniel Mijers, directorul organizatiei ecologiste "Friends of the Earth Europe", a informat Deutsche Welle.
Sofia a abandonat proiectul initial de constructie a acestei centrale in anii ‘90, deoarece era "nesigur din punct de vedere tehnic si nu era viabil din punct de vedere economic", a explicat Mijers. La 14 mai 2007 insa, banca franceza BNP Paribas a castigat oferta publica de 250 de milioane de euro pentru constructia primului segment al centralei nucleare, contractul revenind Companiei Nationale de Electricitate, NEK. Mai mult, BNP a fost singura banca europeana care a acceptat finantarea proiectului bulgar, alte 11, printre care Unicredit, Deutsche Bank, Société Générale si Credit Suisse, refuzand orice participare. Apoi, licitatia pentru constructia celor doua reactoare de 1.000 de megawati a fost castigata de compania Atomstroyexport din Rusia. Meijers a declarat ca, initial, a existat si un competitor canadian care a participat la oferta de achizitie publica, dar care a renuntat din cauza fraudei comise la licitatia publica. "Bulgarii i-au vrut pe rusi, si nu pe canadieni. Este o intreaga afacere ilegala in Bulgaria cu achizitiile publice", a subliniat acesta.
Mai multe organizatii ecologiste au protestat in fata sediului din Bruxelles al BNP Paribas, iar manifestatii similare au avut loc la Paris, Berlin, Viena, Amsterdam si Sofia.
» Investitori strategici
Zece companii straine s-au inscris, ca investitori strategici, la licitatia pentru preluarea a 49 procente din centrala nucleara de la Belene, a informat Dnevnik. Oferte au fost depuse de la Enel, E.ON Energie, CEZ, Gazprom, RWE, EDF, Aare-Tessin AG, Endesa, Electrabel si compania locala Cumerio Med. NEK (Compania Nationala de Electricitate a Bulgariei) a invitat investitorii strategici sa achizitioneze actiuni in cadrul noului proiect de centrala nucleara din partea de nord a tarii din care va detine cel putin 51%. NEK a estimat ca va obtine doua miliarde euro pentru finantarea proiectului, cu ocazia acestei licitatii. In invitatia pentru procedura de selectie, NEK a promis investitorilor un contract pe 15 ani prin care vor putea sa achizitioneze in conditii favorabile energie, precum si posibile garantii din partea statului.