6.5 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăSpecialBelele la Belene

Belele la Belene

Centrala nucleara bulgara de la Belene va fi construita cu piese de conceptie sovietica, depasite moral. Ecologistii protesteaza, dar nu pot combate coruptia.
facilitatea atomo-electrica de la Belene va fi construita de autoritatile bulgare "folosind componente sovietice iesite din uz", care au fost utilizate pentru un proiect anterior, a declarat Daniel Mijers, directorul organizatiei ecologiste "Friends of the Earth Europe", a informat Deutsche Welle.
Sofia a abandonat proiectul initial de constructie a acestei centrale in anii ‘90, deoarece era "nesigur din punct de vedere tehnic si nu era viabil din punct de vedere economic", a explicat Mijers. La 14 mai 2007 insa, banca franceza BNP Paribas a castigat oferta publica de 250 de milioane de euro pentru constructia primului segment al centralei nucleare, contractul revenind Companiei Nationale de Electricitate, NEK. Mai mult, BNP a fost singura banca europeana care a acceptat finantarea proiectului bulgar, alte 11, printre care Unicredit, Deutsche Bank, Société Générale si Credit Suisse, refuzand orice participare. Apoi, licitatia pentru constructia celor doua reactoare de 1.000 de megawati a fost castigata de compania Atomstroyexport din Rusia. Meijers a declarat ca, initial, a existat si un competitor canadian care a participat la oferta de achizitie publica, dar care a renuntat din cauza fraudei comise la licitatia publica. "Bulgarii i-au vrut pe rusi, si nu pe canadieni. Este o intreaga afacere ilegala in Bulgaria cu achizitiile publice", a subliniat acesta.
Mai multe organizatii ecologiste au protestat in fata sediului din Bruxelles al BNP Paribas, iar manifestatii similare au avut loc la Paris, Berlin, Viena, Amsterdam si Sofia.
» Investitori strategici

Zece companii straine s-au inscris, ca investitori strategici, la licitatia pentru preluarea a 49 procente din centrala nucleara de la Belene, a informat Dnevnik. Oferte au fost depuse de la Enel, E.ON Energie, CEZ, Gazprom, RWE, EDF, Aare-Tessin AG, Endesa, Electrabel si compania locala Cumerio Med. NEK (Compania Nationala de Electricitate a Bulgariei) a invitat investitorii strategici sa achizitioneze actiuni in cadrul noului proiect de centrala nucleara din partea de nord a tarii din care va detine cel putin 51%. NEK a estimat ca va obtine doua miliarde euro pentru finantarea proiectului, cu ocazia acestei licitatii. In invitatia pentru procedura de selectie, NEK a promis investitorilor un contract pe 15 ani prin care vor putea sa achizitioneze in conditii favorabile energie, precum si posibile garantii din partea statului.

Cele mai citite
00:02:14

VIDEO. Avocatul lui Gisele Pelicot declară că aceasta este pregătită să facă față oricărui apel în procesul de viol

Gisele Pelicot „nu se teme” de un nou proces în cazul unui apel formulat de unul sau mai mulți condamnați din procesul violurilor de...

Tot ce trebuie să știi despre serviciile Facebook Ads pentru afacerea ta

Trăim într-o eră  digitală tot mai competitivă, iar publicitatea pe Facebook a devenit un instrument esențial pentru afacerile care  doresc să ajungă la publicul lor țintă. Cu...

Cardul polonez și viitorul: noi oportunități și provocări în contextul unei societăți în schimbare

Pole Card, care acordă deținătorilor săi o serie de privilegii în Polonia, a fost mult timp subiectul unor discuții și analize. Impactul său asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă