13.4 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialBeijing şi Tokio se acuză reciproc a fi „lord Voldemort”

Beijing şi Tokio se acuză reciproc a fi „lord Voldemort”

La o săptămână după ce ambasadorul chinez la Londra l-a comparat pe premierul nipon cu „lordul Voldemort” (geniul răului în saga Harry Potter) într-un articol publicat de Telegraph, ambasadorul Japoniei în Marea Britanie l-a invocat în aceeaşi publicaţie britanică pe inamicul de moarte al lui Harry Potter, „lord Voldemort”, acuzând Beijingul că alimentează tensiunea prin disputele teritoriale şi istoria războiului.

În articolul apărut în Telegraph, Keiichi Hayashi estimează că „Voldemort este Beijingul”, care încearcă să utilizeze „coerciţia” pentru schimbarea statu quo-ului în regiunea Asia-Pacific şi a apărat angajamentul post-război al Japoniei pentru pace, democraţie şi drepturile omului. „Asia de Est se află în prezent la încrucişare de drumuri. Există două drumuri deschise Chinei. Unul constă în căutarea dialogului şi de respectare a primatului legii.

Altul constă în a juca rolul lui Voldemort în regiune, lansând o cursă a înarmărilor şi escaladarea tensiunilor, chiar dacă Japonia nu va agrava situaţia”. Hayashi a precizat că „răspunsul pare evident şi cu toate că Beijingul a refuzat până în prezent un dialog între liderii noştri, sper sincer că acesta va veni în loc să se invoce fantoma militarismului”. Răspunzând criticilor Beijingului faţă de planurile premierului Abe de a creşte cheltuielile pentru apărare în cursul viitorilor cinci ani, Hayashi a scris că „este ironic ca ţara care a sporit cheltuielile sale militare cu peste 10% în fiecare an din ultimele două decenii, poate numi un vecin militarist”. Hayashi asimilează China cu un „vrăjitor” care eliberează forţe care suscită un conflict profund indezirabil.

Expozeul lui Hayashi este un răspuns la editorialul din acelaşi ziar britanic aparţinând omologului său chinez la Londra, Liu Xiaoming în timp ce premierul nipon, Shinzo Abe a făcut apel la dialog cu liderii Chinei şi Coreii de Sud. Agravarea relaţiilor între China şi Japonia, a doua şi a treia dintre marile economii mondiale, reprezintă o sursă de preocupare a SUA. În week-end, secretarul american al Apărării, Chuck Hagel i-a cerut lui Abe să întindă mâna Chinei, după vizita acestuia la Yasukuni, pe care Washingtonul a calificat-o drept „dezamăgitoare”.

„Picătura” Yasukuni

La 26 decembrie, premierul nipon Shinzo Abe, cunoscut pentru poziţiile sale naţionaliste tranşante, a declanşat furia Beijingului şi Seulului cu vizita la Yasukuni, unde sunt onoraţi 2,5 milioane de morţi căzuţi pentru Japonia, dar şi 14 criminali de război condamnaţi după 1945. În pofida asigurărilor privind scopul pacifist al deplasării sale, prima a unui şef de guvern nipon după 2006, China şi Coreea de Sud au privit acest pelerinaj ca pe o insultă adusă victimelor atrocităţilor comise de trupele nipone în prima jumătate a secolului trecut. Relaţiile dintre Beijing şi Tokio sunt execrabile de peste un an din cauza unui contencios teritorial în Marea Chinei Orientale şi a disputelor cu tentă istorică datând din ultimul război mondial şi de la debutul secolului 20.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă