» Opt muncitori disponibilizati de Bechtel vor sa dea firma in judecata
» Alti 26 de muncitori de la statia de beton din localitatea Savadisla au fost cercetati pentru declansarea unei greve spontane, in urma cu cateva zile
Un intreg schimb de muncitori de la statia de betoane din localitatea clujeana Savadisla au fost cercetati vreme de o saptamana, cu suspendarea contractelor de munca. Ei au fost acuzati de angajatori ca ar fi declansat o greva spontana. La finalul anchetei disciplinare, opt dintre muncitori au fost sanctionati cu desfacerea contractului de munca. Acestia au angajat deja un avocat care sa-i reprezinte in procesul pe care il vor deschide impotriva firmei Bechtel, pe motiv ca i-ar fi concediat in mod ilegal.
Pe de o parte, oamenii sustin ca si-au cerut doar drepturile, iar firma nu a respectat in perioada caniculei reguli elementare. Unii dintre muncitori, spun protestatarii s-ar imbolnavit pentru ca au lucrat afara, fara apa.
"Nu a fost o greva spontana. A fost o simpla sedinta mai prelungita. Noi in ziua aceea am lucrat, am onorat comenzile", a declarat ieri Laszlo Lakab, unul dintre muncitorii concediati. El mai spune ca exista si dovezi care sa-i confirme spusele: foi de parcurs, bonuri si diagrame din tahograf.
sedinta a fost convocata dupa ce mai multor lucratori de la Sa-vadisla li s-a adus la cunostinta ca vor fi detasati la Chiribis langa Marghita, judetul Bihor, ca sa isi completeze norma de lucru. "Baietii nu au prea vrut sa mearga pentru ca asta inseamna 7 milioane in minus la salar, se pierd sporurile de noapte si de ore suplimentare si bonurile de masa", a precizat Lakab motivul nemultumirilor.
Muncitorii concediati provin din Ludus, Luncani, Turda si Mihai Viteazu.
Bechtel afirma ca masura concedierii a fost una disciplinara. "Procedura urmata respecta toate normele in vigoare referitoare la dreptul muncii", sustine purtatorul de cuvand al Bechtel, Bogdan Sgarcitu, intr-un comunicat.