22.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialBazinul de inot din Constanta, un vesnic santier

Bazinul de inot din Constanta, un vesnic santier

» Bazinul de inot de 25 m din cadrul Palatului Copiilor din Constanta nu va putea fi utilizat nici in aceasta toamna, iar previziunile referitoare de data la care ar putea fi repus in functiune sunt sumbre. Firma care lucra la reamenajarea incintei si-a incetat activitatea, intrucat angajatorii nu au achitat ultimele facturi, in valoare de peste 10 miliarde de lei.

Renovarea bazinului de inot din cadrul Palatul Copiilor a inceput inca din ianuarie anul curent, dar incinta are si acum aspect de santier, desi initial fusesera alocate doar opt luni pentru renovarea totala a incintei. "Bazinul era vechi de 25 de ani iar toate dotarile, incepand de la centrala termica si instalatia de clorinare a apei pana la vestiare si alte anexe, erau pe cale sa cada. Prin urmare se impuneau reparatii capitale, dar programasem ca pana in toamna, la data inceperii anului scolar, sa fie gata", a explicat Mustafa Ilhan, directorul Palatului Copiilor din Constanta (institutia care administreaza bazinul), motivele care au stat la baza inchiderii acestuia la inceputul anului.

Din pacate insa, nu numai ca termenul-limita de incheiere a reparatiilor a fost depasit, dar de mai bine de o luna lucrarile au fost sistate din cauza neplatii ultimelor facturi, ale caror valori depasesc 10 miliarde de lei. "Lucrarile de reamenajare care se efectueaza la bazin sunt suportate din bugetul alocat de Ministerul Educatiei si Cercetarii, care n-a livrat in timp util banii necesari achitarii ultimelor facturi", a spus Mustafa Ilhan.
Deocamdata nici nu poate fi vorba de stabilirea unei date pentru deschiderea bazinului. "Asteptam din zi in zi sa ne fie virati banii pentru a ne achita mai intai datoriile. Procentual vorbind, renovarea a fost efectuata in proportie de 70-75 la suta, dar pana oamenii nu se apuca din nou de treaba nu putem stabili nici un fel de termene de deschidere. Ne pare rau ca intreaga activitate sportiva a sectiilor de profil este bulversata – pentru ca de la 1 octombrie in mod normal incepeau inscrierile la inot –, dar nu avem ce face", a mai spus seful Palatului Copiilor.
In cel mai optimist caz, bazinul de inot din Constanta va fi gata in luna decembrie.

Razvan Florea,
nevoit sa se antreneze in Franta

Faptul ca bazinul de inot va fi inutilizabil si in aceasta toamna a dat peste cap tot programul de pregatire al lui Razvan Florea, unul dintre cei mai valorosi componenti ai lotului olimpic de inot al Romaniei. Intrucat mai aproape de casa nu a gasit un bazin care sa-i ofere conditiile de care avea nevoie in aceasta perioada, Florea a plecat pentru o luna la Mulhouse, la un club francez unde s-a pregatit in mai multe randuri. "N-am avut ce face. Ne gandisem initial sa mergem la Bucuresti, dar bazinul acoperit era la dezinfectare. Cel descoperit ar fi fost bun, dar am decis ca, in aceasta etapa de pregatire, de reacomodare cu efortul, nu ar fi oportun sa se antreneze afara. Asa ca ne-am hotarat sa apelam din nou la clubul din Franta. Acolo are si avantajul ca se antreneaza intr-o grupa cu sportivi de valoare apropiata de el, ceea ce conteaza foarte mult pentru psihic", a spus Gina Handrea, antrenoarea lui Razvan Florea.
Problemele olimpicului nostru in privinta locului de pregatire vor incepe insa din nou la revenirea in tara, programata la inceputul lui octombrie. Cum este exclus ca bazinul de la Palatul Copiilor din Constanta sa fie gata pana atunci, sportivul si tehnicianul sau vor fi nevoiti sa decida asupra noii locatii. "Inca nu stiu ce vom face. Anul trecut ni s-a permis sa intram la bazinul din cadrul Academiei Navale, dar nu stiu daca vom mai putea apela la aceasta institutie. Vom incerca variantele Braila sau chiar Bucuresti. Mai trist este insa ca, oriunde ne-am duce in Romania, in momentul de fata nu exista nici macar doi inotatori de valoare apropiata lui Razvan in compania carora sa se antreneze acesta. Oricum, noi speram ca macar din ianuarie sa ne putem antrena la Constanta", spus Gina Handrea.

Centrul Olimpic, In pericol

O alta "victima" colaterala a intarzierii lucrarilor de remodernizare a bazinului de inot ar putea fi si Centrul Olimpic de inot infiintat doar de o saptamana la Constanta. In conditiile in care sportivii din acest centru – toti din orasul de pe malul marii – nu vor avea unde sa se antreneze, conducerile Comitetului Olimpic si Sportiv Roman si forului national de specialitate vor fi obligate sa retraga licenta de functionare si sa mute Centrul in alta parte. Situatia este cu atat mai grava cu cat doua dintre inotatoarele de perspectiva ale lotului olimpic, Anamaria Vartan si Anda Georgescu, legitimate la Palatul Copiilor – Farul, vor participa peste mai putin de doua luni la o competitie importanta, Concursul Tarilor Central-Europene.

Cele mai citite

Premierul Barnier, arhitectul unui nou capitol politic pentru Franța

Michel Barnier a dezvăluit echipa de guvernare, după luni de negocieri și tergiversări Președintele Macron l-a numit premier pe Michel Barnier, fostul negociator al Uniunii...

Premierul Barnier, arhitectul unui nou capitol politic pentru Franța

Michel Barnier a dezvăluit echipa de guvernare, după luni de negocieri și tergiversări Președintele Macron l-a numit premier pe Michel Barnier, fostul negociator al Uniunii...

3 avantaje ale ghiozdanelor Herlitz pentru copilul tău 

Descoperă trei motive care plasează ghiozdanele Herlitz în topul alegerilor părinților atunci când vine vorba de confortul și sănătatea copiilor lor! Află de ce astfel...
Ultima oră
Pe aceeași temă